Monday, December 9, 2013

Κύπρος: Δεν υπάρχει συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. -Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα επέτρεπε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως προκύπτει από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε πλήρως το άτυπο συμβούλιο των αρχηγών γύρω από τις τελευταίες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, κυρίως για την κοινή διακήρυξη για επανέναρξη των συνομιλιών.


Ειδικότερα ανέφερε ότι έγινε ενημέρωση για κάποιες λεπτομέρειες εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών που είχαν δοθεί στις δύο πλευρές, ενώ από την πλευρά τους οι αρχηγοί των κομμάτων εξέφρασαν προβληματισμούς.

Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε νέα πρόταση στην τουρκοκυπριακή και αναμένει την απάντησή της.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις και ότι ο διεθνής παράγοντας βοηθά με διάφορους τρόπους την όλη διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «στο Κυπριακό μπορεί να είσαι πολύ κοντά, αλλά την ίδια στιγμή και πολύ μακριά».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι από την ενημέρωση προέκυψε πως δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Σημείωσε ότι αναμένεται απάντηση από την τουρκική πλευρά σε μια αντιπρόταση, την οποία τής διαβίβασε η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Καταλήγοντας, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να καλυφθεί.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγράψει τις απόψεις του κόμματος, προσθέτοντας ότι θα επανέλθει για το θέμα σε περίπτωση που υπάρξουν άλλες εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση κατά πόσον η Τουρκία αλλάζει τη στάση της για να υπάρξει άρση του αδιεξόδου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει τέτοια ενημέρωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωκό, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι μέσα από την ενημέρωση που τους έγινε στο Άτυπο Συμβούλιο, διαφάνηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ανησυχίες.

«Οι ξένοι οι οποίοι ενδιαφέρονται, αν δεν αντιληφθούν τα στοιχειώδη δεν θα μπούμε σε συνομιλίες με αισιοδοξία» είπε ο κ. Συλλούρης.

Ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι οι απόψεις του κινήματος είναι σταθερές, ότι δηλαδή για να έχουν μέλλον αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από ένα ξεκαθάρισμα των θέσεων των Τούρκων και μια ξεκάθαρη απομάκρυνση από τα διχοτομικά τους σχέδια.

Η εκτίμηση των Οικολόγων, πρόσθεσε, είναι ότι οι Τούρκοι δεν απομακρύνονται από τις απόψεις τους, παρά τις φιλόπονες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και αυτό δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία.

tovima.gr
9/12/13
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin