Friday, December 13, 2013

Τι θα ζητήσει ο Νταβούτογλου από την Αθήνα για το Κυπριακό. -Οι Τούρκοι θέλουν χιαστή διαδικασία - Οι ελληνικές προτάσεις

 Χασαπόπουλος Νίκος
Στις 13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, θα εγείρει θέμα για «χιαστή διαδικασία», όπως την χαρακτήρισε, στο κυπριακό. Και αυτό γιατί κατέστησε σαφές ότι οι επισκέψεις του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στην Αθήνα και του ελληνοκύπριου στην Άγκυρα δεν έχουν ακυρωθεί.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ο κ. Νταβούτογλου θα πει στον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο ότι η πραγματοποίηση των επαφών το ταχύτερο δυνατόν, αποτελεί στοιχείο- κλειδί για την επιτυχία του «χρονοδιαγράμματος Μαρτίου» που προβλέπεται για λύση στο κυπριακό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν συμφωνήσει για αμοιβαίες ταυτόχρονες επισκέψεις στην  Άγκυρα και την Αθήνα, τον Οκτώβριο. Οι επισκέψεις αυτές ωστόσο, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, αναβλήθηκαν αρχικά για τον Νοέμβριο όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πραγματοποίησε κάποιο συγκεκριμένο βήμα και στη συνέχεια επειδή δεν πραγματοποιήθηκε μία νέα επαφή και έτσι, όπως ισχυρίζονται οι τούρκοι, έμεινε στο ράφι.

Οι ακροδεξιοί ετοιμάζουν συγκεντρώσεις

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ακροδεξιές οργανώσεις στην Αθήνα ετοιμάζουν συγκεντρώσεις έξω από την τουρκική πρεσβεία διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη Νταβούτογλου. Ήδη, το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» κυκλοφόρησε αφίσα με την οποία καλεί σε συγκέντρωση έξω από την τουρκική πρεσβεία στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η Χρυσή Αυγή για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα.

Τι προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Αν και παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει μια κοινή φόρμουλα για να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δεν έχει ακόμα σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος. Και αυτό εξ΄αιτίας της τουρκικής πλευράς που προβάλλει συνεχώς εμπόδια ζητώντας στην ουσία να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Εάν δεν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν βάσει του οποίου θα κινηθούν οι ενδοκυπριακές συνομιλίες δεν πρόκειται να αρχίσει ο διάλογος.

Επί της ουσίας η τουρκική πλευρά (που ενθαρρύνεται συνεχώς από την  Άγκυρα) θέλει να απαλείψει την αναφορά στο αδιαίρετο της κυριαρχίας, παρά το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε πρόνοια ότι αυτή εκπηγάζει ισότιμα από τους ελληνοκυπρίους και τους τουρκοκυπρίους, ενώ δεν αναφέρεται ότι θα είναι μία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ, η ελληνική πλευρά προτείνει:

* Η λύση θα ωφελήσει την περιοχή, αλλά κυρίως τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ξεχωριστή ταυτότητα των δύο κοινοτήτων.

* Οι δύο πλευρές θα εμπλακούν δε έναν δομημένο διάλογο για αποτελεσματικές συνομιλίες, με όλα τα κεφάλαια ανοιχτά στο τραπέζι με αλληλένδετο τρόπο.

* Στόχος είναι να υπάρξει διακανονισμός το συντομότερο δυνατόν. Η λύση θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα.

*Η λύση θα είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και τις συμφωνίες κορυφής και η «Ενωμένη Κύπρος» θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ

* Η κυπριακή υπηκοότητα θα είναι μία, αλλά όλοι οι υπήκοοι του κράτους θα έχουν παράλληλα την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή ιθαγένεια, υπό την μορφή εσωτερικής ρύθμισης, που δεν θα υποκαθιστά την κυπριακή υπηκοότητα.

«Ενωμένη Κύπρος» θα έχει μία διεθνή νομική προσωπικότητα και κυριαρχία που θα είναι αδιαίρετη, αλλά θα προέρχεται εξίσου από τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους.

* Οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα, το οποίο θα καθορίζει τις υπόλοιπες εξουσίες, που θα ασκούν οι πολιτείες. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεισφρέουν στους νόμους των πολιτειών εντός της επικράτειας τους και το αντίστροφο. Καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία στην άλλη.

«Ενωμένη Κύπρος»  θα απαρτίζεται από δύο συνιστώσα κράτη.

* Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή του τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν όλα.
 
 Αντιδράσεις από τα κόμματα

Με την δημοσιοποίηση αυτών των προτάσεων, πολλά κυπριακή κόμματα διατύπωσαν την άποψη πως το κείμενο υπάρχουν πολλές τουρκικές θέσεις και λίγες ελληνικές. Δηλαδή, λένε, ότι η ελληνική πλευρά υιοθέτησε τα όσα οι τούρκοι ζητούσαν, χωρίς να λάβει ανταλλάγματα.

Οι αμερικανοί καλούν κυπρίους να επισκεφθούν την Πόλη

Τέλος αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι αμερικανοί άρχισαν και πάλι να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο. Προβλέπουν μάλιστα να υπάρξουν εξελίξεις μόλις συμφωνηθεί η διαδικασία της επανέναρξης των συνομιλιών.

  • Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Σημερινής», σε μία συνεστίαση της ΑΧΕΠΑ που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως θα υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδος. Δήλωσε μάλιστα ότι το φυσικό αέριο θα βοηθήσει στη λύση και στη συνεργασία με την Τουρκία επί του θέματος. Μάλιστα αναφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως Ινσταμπούλ (και έσπευσε να ανασκευάσει όμως αμέσως) λέγοντας πως οι ελληνοκύπριοι θα πρέπει να την επισκεφθούν για να διαπιστώσουν ότι δεν πρέπει να φοβούνται τους τούρκους, αλλά να κατανοήσουν ότι είναι άνθρωποι με τους οποίους μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία.
 tovima.g
13/12/13
--
-

1 comment :

  1. Turkish FM meets Greek PM Samaras...

    ATHENS

    Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu was received by Greek Prime Minister Antonios Samaras.

    The meeting was closed to press and sources reported that it was quite positive.

    Davutoglu also met his Greek counterpart Evangelos Venizelos.
    http://www.aa.com.tr/en/news/262563--turkish-fm-meets-greek-pm-samaras
    13/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin