Monday, December 30, 2013

Κάλαντα μεταρρυθμίσεων από τους δανειστές

Το ζήτημα της πορείας της ελληνικής οικονομίας και οι προθέσεις των δανειστών και της κυβέρνησης βρίσκονται στο επίκεντρο με το νέο έτος προ των πυλών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο νέου δανεισμού, σημειώνοντας μάλιστα πως δεν καταλαβαίνει «τι σημαίνει νέο μνημόνιο».
«Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

Σε συνέντευξή του στη Real News, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο χρέος αναφέροντας ότι η συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το ζήτημα θα ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές και θα καταλήξει μετά.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το β' εξάμηνο του 2014 με πενταετή ομόλογα, αλλά «η υπ' αριθμόν ένα προϋπόθεση γι αυτό είναι να συνεχίσουμε τα καλά αποτελέσματα στον προϋπολογισμό».
Ακόμη, τόνισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα πέσουν το 2016, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα.

Βάιντμαν: Όχι σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους
Κατά ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάχθηκε από την πλευρά του ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη δύσκολη πορεία των μεταρρυθμίσεων και να την ολοκληρώσει.
«Ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί λύση για τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν στην εφημερίδα «Bild».
«Η χώρα πρέπει να διορθώσει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, που έχει δημιουργήσει η ίδια. Να γίνει πιο παραγωγική και να εξυγιάνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό της» πρόσθεσε.
«Το ευρώ είναι στην φάση αποκατάστασης. Σε αυτή την φάση χρειάζεσαι αντοχή και ισχυρή θέληση, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής. Αυτή τη στιγμή οι αγορές έχουν ησυχάσει, αλλά αυτό μπορεί να είναι παραπλανητική ασφάλεια. Η κρίση μπορει να αναζωπυρωθεί. Ο καθένας πρέπει να έχει συναίσθηση της ευθύνης του για μια σταθερή βάση στη χώρα του και στο σύνολο της Ευρωζώνης» σημείωσε.

Εύσημα από τον Ντράγκι
«Στην Ελλάδα πολλά πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην περίπτωση της Ελλάδας χρειάζεται μεγάλη υπομονή.
Ο κ. Ντράγκι, σε απόσπασμα συνέντευξής του στο περιοδικό, που κυκλοφορεί σήμερα, επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για το ξεπέρασμα της κρίσης στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
Στην ίδια συνέντευξη ο Ντράγκι υπερασπίζεται την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και αποκρούει την κριτική που του ασκείται στη Γερμανία.
 elzoni.gr
30/12/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin