Tuesday, December 10, 2013

Πώς θα ήταν η Ελλάδα μετά το 1949; Τι ξέρουμε για τον Εμφύλιο; (2)

ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΙΑΓΚΙΟΖΗ
Οι επιστημονικές έρευνες μιας ομάδας πανεπιστημιακών από τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, μας φέρνουν νέα άγνωστα στοιχεία μέσα από τα αρχεία χωρών, δορυφόρων στη Σοβιετική Ενωση την εποχή του ελληνικού εμφύλιου πολέμου. Ετσι -όπως μας αποκαλύπτουν τ' αρχεία- κατά τον αν. καθηγητή κ. Νίκο Μαραντζίδη: Ο «Κόκκινος Στρατός» μετά το 1945 μέχρι εκεί που έφτασε, δημιουργήθηκαν τα σύνορα του «παραπετάσματος» κατά τον Τσόρτσιλ. Και στην Ελλάδα;

Πάντοτε κατά τα αρχεία, ο ηγέτης των κομμουνιστών Νίκος Ζαχαριάδης με την επικράτησή του -αν νικούσαν στο Γράμμο τον Εθνικό Στρατό- θα εγκαθίδρυε ένα ξεχωριστό κράτος λαϊκής Δημοκρατίας στη χώρα. Θα ήταν δε η μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη όπου δεν θα είχε επέμβει ο Σοβιετικός Στρατός, όπως σε Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Η αλλαγή στην Ελλάδα, για να προστεθεί στις δορυφόρες χώρες της Μόσχας, θα γινόταν εκ των ένδον, μια και θα νικούσαν οι κομμουνιστές.
Η Γιουγκοσλαβία του Τίτο -πάντοτε κατά τα αρχεία- αφέθηκε από τον Στάλιν και τον Τσόρτσιλ «μισή - μισή» στις επιρροές Ανατολής και Δύσης. Ο Τίτο, που ήθελε να φτιάξει μια κοινοπολιτεία στα Βαλκάνια με τη δική του ηγεσία, είπε καθαρά και ξάστερα στον Νίκο Ζαχαριάδη: «Θα σας βοηθήσουμε, αλλά θέλω ολόκληρη τη Μακεδονία (είχε τα Σκόπια, ήθελε και τη βουλγαρική και την ελληνική περιοχή). Μ' αυτές τις προϋποθέσεις θα σας βοηθήσω στον Εμφύλιο με άφθονο στρατιωτικό υλικό». Μετά μάλωσε με τον Στάλιν, ο οποίος φανερά προς τη Δύση διαλαλούσε ότι δεν βοηθάει το ΚΚΕ στον Εμφύλιο.
Στο κόμμα διχάσθηκαν για τη Μακεδονία. Αρκετά στελέχη από την εποχή ακόμη της Εθνικής Αντίστασης τάχτηκαν με το μέρος των «Παρτιζάνων» του Τίτο, κι έτσι το έφιππο τάγμα των Σλαβομακεδόνων του Τέμπο (στρατηγού Βουκμάνοβιτς) συνεργάσθηκε με το 30ό Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στο Πάικο. Οταν κατάλαβαν οι Ελληνες κομμουνιστές πού πήγαινε το πράγμα, μετάνιωσαν και τους έδιωξαν τους Σλαβομακεδόνες που μπαινόβγαιναν ελεύθερα από το Μπέλλες μέχρι τις Πρέσπες. Αυτά, λίγο πολύ είναι γνωστά. Τη Μεγάλη Εικόνα με το Κάδρο του εμφύλιου πολέμου την ξέρουμε. Εκείνο που δεν ξέραμε είναι οι λεπτομέρειες που τώρα μία μία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Υπήρχαν πολλά σκοτεινά σημεία που περιγράφηκαν σε βιβλία και από τις δύο πλευρές των αντιμαχόμενων αδελφών Ελλήνων. Χύθηκε άλικο αίμα στο Γράμμο και στ' άλλα πεδία των μαχών.
Τα χρόνια πέρασαν, η λήθη σκέπασε με τη σκόνη τις ανθρώπινες τραγωδίες. Τώρα θα ρωτήσουν οι παλιότεροι…
- Τι θες και ξύνεις παλιές πληγές;
Η ιστορία πρέπει να φωτισθεί. Από τη μια η έρευνα αποκαλύπτει αλήθειες. Από την άλλη, η Αριστερά αρνείται να συζητήσει. Δεν ψάχνει, δεν συζητεί. Η Αριστερά παραμένει ένα κλειστό σύστημα. Η παράταξη που θέλει ν' αλλάξει τα πάντα, δεν θέλει ν' αλλάξει τον εαυτό της. Είναι προσκολλημένοι στο δόγμα… «Να συγχωρείτε τους εχθρούς σας, αλλά να θυμάστε το όνομά τους».
agelioforos.gr
9/12/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin