Wednesday, December 4, 2013

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Παρέμβαση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου σχετικά την πΓΔΜ, κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ. (Βρυξέλλες, 03.12.2013)

ΥΠΕΞ: Τετάρτη, 04 Δεκέμβριος 2013
-
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με θέμα την πολιτική “ανοικτών θυρών” (διεύρυνσης), υπενθύμισε σε όλους ότι το λεγόμενο ζήτημα του ονόματος δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά είναι ένα ανοικτό, διεθνές πρόβλημα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα σέβεται απολύτως τη διαδικασία που διευθύνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέσω του κ. Νίμιτς για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα ζήτημα καλής γειτονίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και περιφερειακής σταθερότητας.

Το πραγματικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι εσωτερικό και θεσμικό. Πρόβλημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου. Πρόβλημα εθνοτικής συνοχής, σεβασμού και πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας για τη συνύπαρξη της σλαβικής και της αλβανικής κοινότητας.

 • Το βαθύτερο πρόβλημα, προσέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, είναι η ύπαρξη μιας επίσημης κρατικής ιδεολογίας και μιας ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας κατά την αναζήτηση της τεχνητής εθνικής ταυτότητας, μέσω της λεγόμενης αρχαιοποίησης. Σε κανένα δυτικό σύγχρονο κράτος, δημοκρατικό και δικαιοκρατικό, δεν υπάρχει, ανέφερε, επίσημη κρατική ιδεολογία. Αυτό τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό και δημιουργεί πολύ σημαντικά προβλήματα και μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, έχει δηλώσει την ετοιμότητά της για μια συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και έχει μια απολύτως φιλική και δημιουργική στάση απέναντι στους γείτονές της. Ακόμη και μετά τη βαθιά οικονομική κρίση, δήλωσε, η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος άμεσος επενδυτής στην ΠΓΔΜ, οι δύο οικονομίες είναι πρακτικά διασυνδεδεμένες και η Ελλάδα είναι προνομιακός προορισμός για τους τουρίστες από την ΠΓΔΜ. Η στάση όμως της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι δυστυχώς αδιάλλακτη.

Συνεπώς, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, το πρόβλημα είναι διεθνές και όχι διμερές και ανάγεται στις αρχές της Συμμαχίας και στα κριτήρια της διεύρυνσης που είναι, μεταξύ άλλων, η περιφερειακή σταθερότητα και η ενίσχυση των αξιών της Συμμαχίας που λειτουργούν ως θεσμική αιρεσιμότητα (δημοκρατία, κράτος δικαίου κλπ).
 mfa.gr
4/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

1 comment :

 1. Венизелос во офанзива во НАТО за поканата за FYROM....

  Од нашиот дописник
  Миркица Поповиќ
  Атина - Грција аргументира пред НАТО зошто од FYROM треба да почека за зачленување во Алијансата. Грчкиот шеф на дипломатијата пред министрите за надворешни работи на членките на НАТО излезе со став дека спорот за името е меѓународен проблем, а не само занемарлива пречка од билатерален карактер, како и дополнителени аргументи дека FYROM треба да почека за членство затоа што има инсититуционални проблеми, проблеми со етничкиот соживот и владеење на државна идеологија.

  При дискусијата за проширување на НАТО вчера во Брисел, шефот на грчката дипломатија Евангелос Венизелос потенцирал дека спорот за името не е билатерален спор меѓу Грција и FYROM, туку отворен, меѓународен проблем според одлуките на Советот за безбедност на Обединетите Нации. Според Венизелос, проблемот со спорот и интеграцијата на FYROM во НАТО е директно поврзан со основните услови и тези на Алијансата и критериумите за проширувања, меѓу кои регионалната стабилност и засилување на вредностите на Алијансата како демократијата, владеењето на правото итн. .................http://www.utrinski.FYR/default.asp?ItemID=8A0901B9A158FA499D4226AD87052D26
  4/12/13

  ReplyDelete

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin