Friday, November 22, 2013

ΕΕ: επιφύλαξη για τις συνομιλίες Ουκρανίας- Ρωσίας

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα τις επιφυλάξεις τους για την πρόταση της Ουκρανίας να ξεκινήσει ένας τριμερής διάλογος με την Ουκρανία και τη Ρωσία, μία ημέρα μετά την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει την προετοιμασία μιας συμφωνίας σύνδεσης με τις Βρυξέλλες.

«Ενημερωθήκαμε για την πρόταση», που διατυπώθηκε χθες από τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Όμως υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συνομιλήσει «διμερώς» με το Κίεβο και ξεχωριστά με τη Μόσχα.


Η Κοτσιγιάντσιτς σημείωσε ότι «προφανώς» ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραμένει «ευπρόσδεκτος» στη σύνοδο κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους.

  • Στο μεταξύ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την ΕΕ ότι εκβιάζει και πιέζει την Ουκρανία μετά τη χθεσινή απόφασή της.


  • «Έχουμε ακούσει απειλές από τους ευρωπαίους εταίρους μας εναντίον της Ουκρανίας, μέχρι και την υποστήριξη μαζικών διαδηλώσεων», σημείωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό αποτελεί πίεση και εκβιασμό. Αν η Ουκρανία και οι ουκρανική ηγεσία θα υποκύψουν σε αυτό τον εκβιασμό θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

Εξάλλου η φυλακισμένη ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε σήμερα τους Ουκρανούς να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης.

Η ΕΕ προσπαθούσε να διασφαλίσει την απελευθέρωσή της και την είχε θέσει ως όρο για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με το Κίεβο. Τώρα που ανεστάλη η υπογραφή, η τύχη της είναι άγνωστη, όμως ενδέχεται να παραμείνει για καιρό στη φυλακή.

eccefpolis.gr
22/11/13
--
-

1 comment :

  1. Ουκρανία: Αντί για Σύνδεση με τις Βρυξέλλες, Προτείνει Επιτροπή με Ρωσία και ΕΕ για το Εμπόριο...

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς διαβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, από την Βιέννη ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, παρά την αναστολή λίγο νωρίτερα της προετοιμασίας μιας συμφωνίας σύνδεσης του Κιέβου με την ΕΕ. Αντίθετα, με σχετικό διάταγμα, το Κίεβο προτείνει στην Μόσχα και στην ΕΕ να δημιουργήσουν μια τριμερή επιτροπή Ουκρανίας/Ρωσίας/ΕΕ για το εμπόριο και να «επαναπροωθήσουν έναν ενεργό διάλογο με την Ρωσία και τα άλλα μέλη της τελωνειακής Ένωσης» που πραγματοποιεί η Μόσχα και έχει προσκαλέσει σε αυτήν εδώ και πολλούς μήνες την Ουκρανία.

    Ωστόσο, ο Γιανουκόβιτς κατά την διάρκεια της χθεσινής επίσημης επίσκεψής του στην Βιέννη διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «θα συνεχίσει να εργάζεται σε αυτόν τον δρόμο, τον δρόμο της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης».

    "Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες σε αυτόν τον δρόμο», αναγνώρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ.

    "Χρειαζόμαστε να εξετάσουμε τα προβλήματα αυτά προκειμένου να δούμε αν μπορούν να ρυθμιστούν ή να αποφευχθούν», πρόσθεσε.

    Βάσει του διατάγματος του Ουκρανού πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ, το Κίεβο ανέστειλε λίγο νωρίτερα χθες την προετοιμασία της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, η υπογραφή της οποίας βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη μιας συνόδου κορυφής στο Βίλνιους στις 28 και στις 29 Νοεμβρίου..............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=76482
    22/11/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin