Saturday, November 30, 2013

Ο Μακάριος και οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες. -ΕΓΓΡΑΦΑ ΦΟΡΕΙΝ ΟΦΙΣ

Απόρρητα έγγραφα από την εποχή της αποχώρησης των βρετανικών αποικιοκρατικών δυνάμεων, που αποκαλύπτουν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατέστρεψαν χιλιάδες έγγραφα με σκοπό το κουκούλωμα πράξεων που θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τη βρετανική κυβέρνηση και την Αυτοκρατορία (η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των Μάου Μάου και οι βιαιότητες εναντίον των κατοίκων της Μαλαισίας), αποδέσμευσαν χθες το Φόρεϊν Οφις και το Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.


Μεταξύ αυτών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν έγγραφα που ασχολούνται με την περίοδο της αποχώρησης των Βρετανών από την Κύπρο, το καθεστώς των βρετανικών βάσεων μετά την Ανεξαρτησία και τη συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φ. Κουτσιούκ για τη σύσταση των κυπριακών μυστικών υπηρεσιών.
Οπως αναφέρει το έγγραφο, μετά το 1960 ο αξιωματούχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κέλαρ είχε συναντήσεις με Βρετανούς και Κύπριους ηγέτες για να κλείσει συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για την οργάνωση των κυπριακών μυστικών υπηρεσιών αλλά και για το καθεστώς των βάσεων.

Η συνάντηση
Σύμφωνα με τον Κέλαρ, η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ήταν «εγκάρδια» και κατά τη διάρκεια αυτής ο Μακάριος είχε ισχυριστεί ότι σκοπός του ήταν να αποσπάσει τους μη κομμουνιστές από το ΑΚΕΛ, βελτιώνοντας τις κοινωνικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Μακάριο, η οργάνωση ασφαλείας που θα δημιουργούνταν υπό την καθοδήγηση των Βρετανών θα έπρεπε να λογοδοτεί στον ίδιο και τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ ο δρ Κουτσιούκ πίστευε ότι θα έπρεπε να λογοδοτεί μόνο στον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Μετά την αποστολή Κυπρίων για εκπαίδευση στο Λονδίνο, το έγγραφο αναφέρει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν στις βρετανικές βάσεις. 
  • Η κατάληξη ήταν η εγκαθίδρυση της Επιτροπής Υπηρεσιών Ασφαλείας Κυρίαρχων Βάσεων, η οποία είχε άμεση περιοχή ευθύνης τις βάσεις και έμμεση όλη την Κύπρο.
 ethnos.gr
30/11/13
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin