Tuesday, November 5, 2013

Κασουλίδης: Τα Ηνωμένα Έθνη τα έκαναν θάλασσα.


 -
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε σήμερα, στην εκπομπή του Σίγμα «Πρωτοσέλιδο», ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης. Ερωτηθείς γιατί τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν, εν είδει τελεσιγράφου, αναγκαία την συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι έχει και ο ίδιος πάρα πολλές απορίες. «Εύχομαι ότι κάποια στιγμή θα απαντηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. « Γιατί, για παράδειγμα, ενώ διεξάγονται διαβουλεύσεις και μάλιστα σημειώθηκε ότι είμαστε κοντά, να επιδεικνύεται αυτή η συμπεριφορά από τα ΗΕ;», διερωτήθηκε.


Ο ΥΠΕΞ είπε πως τα ζητήματα αυτά θα ξεκαθαριστούν, υπό μια προϋπόθεση: Ότι αυτό το ξεκαθάρισμα δεν πρέπει να παρεμποδίσει τις προσπάθειες που γίνονται για να υπάρξει κατάληξη σε κοινή διακήρυξη και να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. «Εγώ φτάνω μέχρι το σημείο να πω ότι, ενώ η πρόοδος παρατηρήθηκε, δεν βλέπω τίποτα άλλο στο ρόλο που διαδραμάτισαν τα ΗΕ, από τον ρόλο του αγγελιοφόρου. Όπου αναμείχθηκαν, παραπάνω τα έκαναν θάλασσα, παρά να υποβοηθήσουν», τόνισε.
«Εμείς δεν ξέρουμε ούτε από τελεσίγραφα, ούτε από ημερομηνίες, ούτε από τίποτε από αυτά τα πράγματα. Εμείς προχωρούμε εντατικά και όσο μας πάρει. Δεν είναι «όχι», δεν μου αρέσουν εμένα οι ηρωισμοί. Αλλά πώς να το πω άλλως πως; Θέλω να είμαι και ευγενής και προσεκτικός. Δεν το λαμβάνουμε υπόψη», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, αναφερόμενος στο τελεσίγραφο του ΓΓ.

Επιλεκτικές ευαισθησίες
Σε σχέση με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο ΥΠΕΞ άφησε να νοηθεί πως στο παρόν στάδιο δεν θα ζητηθεί η απομάκρυνσή του. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως θέμα Ντάουνερ υπάρχει. Θα πρέπει να τοποθετηθεί και χρονικά και επί της ουσίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην παρακωλύσει ή να μην μετακινήσει το κέντρο βάρους της προσοχής από την προσπάθεια που γίνεται για να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία και να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, εξήγησε.
«Θα έχει με τον Πρόεδρο αύριο μια κατ’ ιδίαν συνάντηση ο κ. Ντάουνερ, δεν μπορώ εγώ να ξέρω τι θα γίνει εκεί. Δεν ξέρω αν θα είναι κομβική, διότι δεν ξέρω πόση ευαισθησία υπάρχει. Πόσο κάνει ο άλλος ότι καταλαβαίνει ή πόσο κάνει ότι δεν καταλαβαίνει», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Δεν θα μας ταπεινώσουν
«Υπάρχει θέμα. Θα προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει;», πρόσθεσε ο Υπουργός. Υπάρχει θέμα, σημείωσε, διότι αυτός ο λαός υπέστη την ταπεινωτική μεταχείριση του κουρέματος. «Αν νομίζουν ότι θα επαναλάβουν αυτού του είδους τον εκβιασμό και τα τελεσίγραφα και πάνω στο Κυπριακό, θα πρέπει να πάρουν μια και έξω απάντηση ότι αυτό δεν περνά. Διότι αν περάσει σήμερα θα επαναληφθεί κι άλλες φορές», προειδοποίησε. Φτάνει πια, τόνισε ο κ. Κασουλίδης. Εμείς, ανέφερε, είμαστε ένας λαός ανεξάρτητος, μέλος της ΕΕ κι είμαστε λαός με την αξιοπρέπειά του και την περηφάνιά του.

Οι διαπραγματευτές δεν έκαναν περίπατο
«Τι έκαναν οι δύο διαπραγματευτές; Έπαιζαν; Ή πήγαιναν περίπατο;», διερωτήθηκε ο ΥΠΕΞ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε στην «Κυριακάτικη Σημερινή», ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο. «Διαπραγματευόντουσαν. Άρα η λογική μου λέει ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβρη. Όχι από τον Οκτώβρη που είχαμε πει, από τον Σεπτέμβρη», ανέφερε.
Εξήγησε πως στόχος αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων είναι να συμφωνηθεί η βάση και οι αρχές που την διέπουν, «διότι, δυστυχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια των τόσων δεκαετιών που διαπραγματευόμαστε, το πιο ακανθώδες θέμα που μας ταλανίζει, το οποίο πάρα πολλές φορές δεν μας οδηγεί πουθενά –όπως κατά την περίοδο διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Έρογλου- είναι ότι δεν ξεκαθάρισαν αυτά τα θέματα».

Τί ζητούν οι Τούρκοι
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, η τουρκική πλευρά εκφράζει ανησυχίες, ότι για να δώσει, χωρίς ασάφειες, ότι το κράτος της Κύπρου θα έχει μια κυριαρχία, ιθαγένεια και υπηκοότητα, θέλει να εξασφαλίσει ότι στις ομόσπονδες πολιτείες θα υπάρχουν διασφαλισμένα δικαιώματα, τα οποία δεν μπορεί να τους τα πάρει μια κεντρική κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε άλλος, όταν εφαρμοστεί μια λύση. Θέλουν να έχουν ένα είδος καθεστώτος του πολίτη που θα κατοικεί εκεί, ποιος ψηφίζει στα ομοσπονδιακά όργανα, ποιος ψηφίζει στα τοπικά όργανα κτλ, και σ’ αυτά τα θέματα, πρόσθεσε.
«Εμείς είπαμε ότι και γι’ αυτά τα θέματα, τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα διατυπώνονταν κατά ασαφή τρόπο, διότι υπήρχαν αυτές οι έγνοιες», επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης. Γι’ αυτές οι τ/κ πλευρά επιδίωκε όρους που δεν είχαν απλώς εσωτερική σημασία. «Εσωτερική κυριαρχία, εσωτερική υπηκοότητα… Δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος ότι έχουν και εξωτερική σημασία. Αν είναι ειλικρινείς σε αυτό που επιδιώκουν, να βρούμε γλώσσα, λεκτικό που να τους ικανοποιούμε, χωρίς αυτό το λεκτικό να παραπέμπει σε εξωτερική σημασία», τόνισε.
«Αν επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα θέματα, έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο δρόμο και έχουμε δώσει απαντήσεις σε θέματα που μας ταλάνιζαν και μας κυνηγούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως έτσι οι συνομιλίες δεν θα έχουν πλέον αποκλίνουσα πορεία.

Δεν έρχεται σχέδιο.
Ο ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως εμείς προχωρούμε με τον τρόπο που προχωρούμε, ο οποίος δεν οδηγεί σε οποιοδήποτε σχέδιο οποιουδήποτε. «Οδηγεί στο σχέδιο που θα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι Κύπριοι και που, όταν και αν το συμφωνήσουν, θα το πάρουν σε δημοψηφίσματα για να το εγκρίνει ο λαός», ανέφερε . «Για να υπάρχει σχέδιο πρέπει οι δύο πλευρές να επιτρέψουν στον ΓΓ να ετοιμάσει σχέδιο. Διότι φεύγουμε από την αποστολή των καλών υπηρεσιών και πάμε στην αποστολή της μεσολάβησης. Και μάλιστα αν είναι και διαιτησία, πάμε ακόμα ένα σκαλοπάτι παρακάτω. Εμείς δεν πρόκειται να αναθέσουμε σε κανέναν να ετοιμάσει οτιδήποτε για εμάς. Αυτό θα το παράγουμε μόνοι μας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών», σημείωσε εμφαντικά.

Πρώτα οι διαπραγματεύσεις
«Εγώ διαβλέπω και κινητικότητα στο θέμα Αμμοχώστου και κινητικότητα στα θέματα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη αλλά υπάρχει ένα κλειδί: Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να προχωρούν σταθερά μπροστά», είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης. «Θεωρώ ότι το κλειδί είναι η συμφωνία επί των αρχών της βάσης της λύσης του Κυπριακού, που επιδιώκουμε και οι προσπάθειες θα ενταθούν αυτή την εβδομάδα. Διότι, αν τελικά υπάρξει συμφωνία και γίνει η συνάντηση των δύο ηγετών και ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τότε όλοι οι άλλοι παράγοντες (ΜΟΕ, αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ, απευθείας συναντήσεις με την Τουρκία) δεν βρίσκονται προ μιας ερμητικά κλειστής πόρτας», εξήγησε.
 Η προσοχή επικεντρώνεται στην κοινή διακήρυξη, επανέλαβε, σημειώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα είναι έντονες οι διαβουλεύσεις. Οι συναντήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα τοποθετούνται μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου, πρόσθεσε. Όσον αφορά τη συμμετοχή της ΕΕ και τα ΜΟΕ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες θα ενταθούν και τα αποτελέσματα θα γίνονται όλο και πιο θετικά όσο προχωρούν αυτές οι συνομιλίες. Εξαρτώνται, δηλαδή, από την πρόοδο που παράγεται στις συνομιλίες.
 Τα ταξίδια των διαπραγματευτών δεν εξαρτώνται από την συνάντηση αλλά λογικά, εφόσον η προσοχή όλων επικεντρώνεται στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, το βλέπω μάλλον να γίνονται μετά, διευκρίνισε περαιτέρω ο ΥΠΕΞ.
http://www.sigmalive.com/news/kypriako/74040#sthash.aiws3mFk.dpuf
5/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin