Thursday, November 28, 2013

Σύνοδος Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης χωρίς σύνδεση Ουκρανίας με την Ε.Ε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σήμερα στην έναρξη της συνόδου Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στην οποία αναμενόταν να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία. «Δεν ελπίζω ότι θα επιτύχουμε αυτή τη φορά, όμως η πόρτα παραμένει ανοικτή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στη διήμερη σύνοδο. 


Ο Γιανουκόβιτς αναμενόταν να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ στη σύνοδο αυτή, όμως την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι εργασίες σύνδεσης.
Στη σύνοδο παίρνουν μέρος οι έξι χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ: η Ουκρανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Γεωργία και ο Μόλδοβας.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκαν με τον Γιανουκόβιτς πριν την έναρξη της σημερινής συνόδου, αλλά και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Η δέσμευσή μας να φέρουμε τις σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία σε νέο επίπεδο (…) παραμένει σταθερή», είχε σημειώσει νωρίτερα στη διάρκεια ενός επιχειρηματικού συνεδρίου στο Βίλνιους ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φίλε. «Η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί μόλις η Ουκρανία είναι έτοιμη», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της Λιθουανίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ και εμπλέκεται ενεργά στην ενσωμάτωση των πρώην χωρών της ΕΣΣΔ, φάνηκε αισιόδοξη. Οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν μέχρι τελευταία στιγμή. Θα συνεχιστούν πριν το δείπνο, στη διάρκεια του δείπνου και πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει στη διάρκεια της νύχτας», σημείωσε η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
Ο αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Σεργκέι Αρμπούζοφ υπογράμμισε στο Βίλνιους ότι ο στόχος παραμένει «η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», επισημαίνοντας ότι «η Ουκρανία χρειάζεται την Ευρώπη».
Η συμφωνία σύνδεσης θα ενίσχυε τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών και θα άνοιγε το δρόμο για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών. Αξιωματούχοι της ΕΕ προβλέπουν επίσης ότι θα αυτή προσέλκυε περισσότερες επενδύσεις στην Ουκρανία, γεγονός που θα βοηθούσε την οικονομία της που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Όμως η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας έχει και κόστος, όπως λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι. Ο Αρμπούζοφ έχει καταγγείλει ότι η ΕΕ δεν έχει προσφέρει στο Κίεβο ανταλλάγματα για τις ζημιές που θα αναγκαζόταν να υποστεί η χώρα του από την απώλεια των εμπορικών προνομίων της με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ουκρανών, ο εκσυγχρονισμός που θα χρειαζόταν να γίνει στη χώρα θα κόστιζε τουλάχιστον 160 δισ. ευρώ. Ο Φίλε από την πλευρά του απέρριψε σήμερα το ποσό αυτό, χαρακτηρίζοντάς το «αναντίστοιχο και αναξιόπιστο». «Η ουκρανική οικονομία έχει ανάγκη τεράστιων επενδύσεων, αλλά αυτά δεν είναι κόστη. Αντιπροσωπεύουν μελλοντικά έσοδα, περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερο πλούτο. Το μόνο κόστος που μπορώ να δω είναι το κόστος της απραξίας που θα επιτρέψει την περαιτέρω στασιμότητα της οικονομίας (της Ουκρανίας) και θα θέσει σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον και την υγεία της χώρας», υπογράμμισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Αυτή η συμφωνία σύνδεσης θα ήταν η πρώτη του είδους της που θα ολοκληρωνόταν μεταξύ της ΕΕ και ενός ανατολικού γείτονά της.
Η ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει τις συζητήσεις με τη Γεωργία και τον Μόλδοβα για τη σύναψη μιας συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου στη σύνοδο του Βίλνιους. Η Αρμενία έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια τελωνειακή ένωση υπό τη Ρωσία.
Προσωπικότητες της ουκρανικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στο Βίλνιους για να πιέσουν να υπάρξει πρόοδος στο θέμα. Ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος, πρόεδρος του κόμματος Ουντάρ κατηγόρησε τον Γιανουκόβιτς ότι «φοβάται τη δημοκρατία και την προσέγγιση προς την Ευρώπη».
Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές που είναι αντίθετοι στην απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου την ώρα που ο Γιανουκόβιτς έφτανε στο Βίλνιους. Μερικές δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το χώρο που διεξάγεται η σύνοδος στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας κρατώντας πανό που έγραφαν: «Γιανουκόβιτς μην κλέβεις το μέλλον», και «Είμαστε Ευρωπαίοι».
Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, που βρίσκεται φυλακισμένη, δήλωσε σε χθεσινό της μήνυμα ότι η συμφωνία σύνδεσης θα μπορούσε να είναι «μια μηχανή του χρόνου που θα μας ωθήσει από το παρελθόν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την οικογένεια των ελεύθερων κοινωνιών».
Πολλές όμως ήταν οι επικρίσεις και προς την ΕΕ για τον χειρισμό της υπόθεσης. «Οι Βρυξέλλες διέπραξαν ένα λάθος κρίσεως», επικεντρώνοντας στο θέμα της Τιμοσένκο αντί να αντιταχθούν στον «εκβιασμό» της Μόσχας, επισήμανε ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.
Κάποιοι επίσης προσάπτουν στην ΕΕ ότι δεν έδωσε στην Ουκρανία και στις άλλες χώρες Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης μια ξεκάθαρη και γενναιόδωρη προοπτική ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, όπως το είχαν κάνει πριν 20 χρόνια με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την πτώση του Τείχους. 
enet.gr
28/11/13
----
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

7 comments :

  1. Kiev Tug-of-War: Merkel Still Open to Ukraine Cooperation....

    Despite Ukraine's rejection of a planned Association Agreement trade deal with the European Union, German Chancellor Angela Merkel is holding the door open. She says Moscow should stop pressuring former Soviet satellite states.........http://www.spiegel.de/international/world/angela-merkel-open-to-ukraine-cooperation-after-trade-deal-collapse-a-936155.html
    28/11/13

    ReplyDelete
  2. Georgia, Moldova Ink EU Agreements as Ukraine Backs Off...

    VILNIUS, November 29 (RIA Novosti) – Georgia and Moldova signed association agreements with the European Union at a summit Friday as another ex-Soviet country, Ukraine, confirmed it would not go ahead with a similar deal.

    The preliminary agreements with Georgia and Moldova, which are set to be ratified next year, put the two countries on a path to stronger economic ties with Europe amid a wider EU push to integrate Eastern European and Southern Caucasus nations formerly ruled from Moscow.

    The Eastern Partnership summit began Thursday in the small Baltic state of Lithuania despite Ukraine’s surprise announcement last week that it would not sign the long-planned association agreements.

    Residual hopes that Ukrainian President Viktor Yanukovych would change his mind appeared to have been dashed Thursday evening after leaders met behind closed doors.

    "It's over," Polish Foreign Minister Radek Sikorski told the Associated Press news agency Friday, when asked about the negotiations over Ukraine’s signing.

    “Ukraine Foreign Minister [Leonid] Kozhara in our discussions confirms that Ukraine has succumbed to severe Russian economic pressure,” Swedish Foreign Minister Carl Bildt tweeted.

    EU officials have accused the Kremlin of threatening its smaller neighbor with punitive economic sanctions if it signed the agreements in Lithuania. Russian President Vladimir Putin has denied the charge.
    http://en.ria.ru/world/20131129/185132516/Georgia-Moldova-Ink-EU-Agreements-as-Ukraine-Backs-Off.html

    ReplyDelete
  3. Συμφωνίες σύνδεσης ΕΕ με Γεωργία και Μολδαβία....

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε σήμερα το πρωί δύο συμφωνίες σύνδεσης με τη Γεωργία και τον Μόλδοβα, αλλά όχι με την Ουκρανία, τη μεγαλύτερη απ' αυτές τις τρεις χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού.

    Το Κίεβο επέμεινε στην άρνησή του, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση της Ρωσίας. Οι συμφωνίες σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με το Τμπιλίσι και το Τσισινάου μονογράφηκαν, πράγμα που σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων μέχρι την οριστική υπογραφή τους, που αναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες.

    "Το στάτους κβο δεν άλλαξε. Ο ουκρανός πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει περισσότερο στην ολοκλήρωση στην ΕΕ", είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία φιλοξένησε στο Βίλνιους τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Σύμπραξης στην οποία συμμετέχουν οι 28 χώρες της ΕΕ και έξι πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

    Η Γκριμπαουσκάιτε κατηγόρησε τους ουκρανούς ηγέτες, με πρώτο τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος ήταν παρόλα αυτά παρών στο Βίλνιους, ότι επέλεξαν "μια οδό που δεν οδηγεί πουθενά".

    Η αντιπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Κάθριν Άστον διαβεβαίωσε πως "η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοικτή". "Είναι ανοικτή επειδή είναι σημαντικό γι' αυτούς και για μας", πρόσθεσε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους και εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα δύο μέρη "θα προχωρήσουν μπροστά το συντομότερο δυνατόν".

    Σε μια σύντομη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ χαιρέτισε "την αποφασιστικότητα, το θάρρος και την πολιτική βούληση" των γεωργιανών και των μολδαβών ηγετών και διαβεβαίωσε πως η ΕΕ "θα σεβαστεί" την κυριαρχία αυτών των χωρών.
    - See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/79444#sthash.DqS5I6qG.dpuf
    29/11/13

    ReplyDelete
  4. Η Μολδαβία και η Γεωργία έχουν μονογράψει σήμερα τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της «Αανατολικής εταιρικής σχέσης», που οι εργασίες της διεξάγονται στις 28-29 Νοεμβρίου στη Βίλνα......

    Στο Κισινάου και την Τιφλίδα αναμένουν να γίνουν συνδεδεμένα μελη της ΕΕ ήδη το επόμενο έτος.

    Η επίσημη τελετή έληξε χωρίς την υπογραφή από την Ουκρανία της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά την ισχυρή της πίεση, η ηγεσία της ΕΕ δεν κατάφερε να πείσει τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπέγραψει το έγγραφο. Το Κίεβο εξήγησε την άρνησή του με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και την ανάγκη της αποκατάστασης των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της ΚΑΚ.
    Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/news/2013_11_29/253771057/
    29/11/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. EU visa-free travel for Moldovans a step closer after European Parliament vote...

      The European Parliament voted on February 27 2014 to approve abolishing visa requirements for citizens of Moldova who have biometric passports.

      The move still requires approval by the European Council.

      European Parliament approval of the change is the latest in a series of steps towards an eased visa system for Moldovans.

      A visa facilitation agreement between the EU and Moldova came into effect on January 1 2008 and an upgraded agreement followed on July 1 2013. Moldova removed visa obligations for EU citizens on January 1 2007.

      The EU-Moldova visa facilitation agreement set a lower visa fee (35 euro instead of 60 euro) for all Moldovan visa applicants, and waived fees for broad categories of citizens, including children, pensioners, students, people visiting family members living in the EU, people in need of medical treatment, economic operators working with EU companies, participants in cultural exchanges, and journalists.

      The visa facilitation agreement also simplified and accelerated procedures and provided for easier access to multiple-entry visas of longer duration...............http://sofiaglobe.com/2014/02/27/eu-visa-free-travel-for-moldovans-a-step-closer-after-european-parliament-vote/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=eu-visa-free-travel-for-moldovans-a-step-closer-after-european-parliament-vote
      27/2/14

      Delete
  5. Yanukovych insists on Ukraine-EU-Russia negotiations...

    Ukraine is interested in unblocking the signature of a strategic partnership agreement with Russia, and negotiations in the Ukrainian-EU-Russia format would be important for this, President Viktor Yanukovych told Interfax on Friday. Ukraine has proposed holding tripartite negotiations in this format so as to resolve the problem of "Russia's requirements, which have appeared in the way of preparations for setting up a free trade area with the EU," Yanukovych said following an Eastern Partnership summit in Vilnius.

    "We are really interested in this in order to unblock the signature of a strategic partnership agreement with Russia," Yanukovych said. "I am sure we have a lot of issues that we need to address together in the near future between Ukraine, the EU, and Russia," he said.

    "This triangle includes the issue of the gas transport system, which we discussed not only with the European Commission leadership but also at the bilateral level, for instance, with German Federal Chancellor Angela Merkel," he said. "It is absolutely wrong today to contrast the policy of the East and the West as black and white. We should find a way that would be beneficial to all parties," he said.

    Ukraine should not incur losses because of conflicts with its partners, he said. Ukraine and Russia also have a lot of bilateral issues, "which have stopped being resolved of late," Yanukovych said.

    Voice of Russia, AFP
    Read more: http://voiceofrussia.com/news/2013_11_29/Yanukovych-insists-on-Ukraine-EU-Russia-negotiations-7343/
    29/11/13

    ReplyDelete
  6. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο κατηγορούν επειδή αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.......

    Μιλώντας σε πλήθος 10.000 υποστηρικτών τους (σύμφωνα με εκτιμήσεις των οργανωτών της κινητοποίησης) που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή» και «Επανάσταση».

    Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επέστρεψαν σήμερα από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου είχαν μεταβεί για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στο περιθώριο της συνόδου Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη σύνοδο αυτή ο Γιανουκόβιτς, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους και τις ρωσικές πιέσεις, επιβεβαίωσε τη στροφή 180 μοιρών που έκανε η κυβέρνησή του από την περασμένη εβδομάδα, διακόπτοντας την προετοιμασία της υπογραφής της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Ε.Ε. για να στραφεί προς τη Μόσχα.

    «Η υπονόμευση της υπογραφής της συμφωνίας συνιστά εσχάτη προδοσία! Θα κάνουμε τα πάντα για να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Θα πρέπει να ενωθούμε για να το πετύχουμε», υποστήριξε ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο γνωστός πρωταθλητής της πυγμαχίας που είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος Ούνταρ και έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.

    «Ο Γιανουκόβιτς πούλησε τη χώρα για να αγοράσει τη θέση του κυβερνήτη της Ουκρανίας στην αυτοκρατορία της Ρωσίας», δήλωσε στο Βίλνιους ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

    «Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο νικητής αυτού του παιχνιδιού είναι ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Πούτιν. Ο δυτικός κόσμος χάνει αυτή τη μάχη», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η αντιπολίτευση οργανώνει άλλη μια μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Ανεξαρτησίας το μεσημέρι της Κυριακής.
    efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.efsyn.gr/?p=155269
    29/11/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin