Saturday, November 16, 2013

Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. -Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστραφούν στην Αθήνα. Από τη στιγμή που λειτουργεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα».
Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship», που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Nicholson Museum του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ.



Ο κ. Οφάρελ σημείωσε ότι ο δυτικός κόσμος οφείλει πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και κάλεσε όλους τους βουλευτές να υιοθετήσουν την θέση του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν ο ομογενής υπουργός Καλών Τεχνών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γιώργος Σουρής, ο ομογενής Ομοσπονδιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός και η πολιτειακή γερουσιαστής της Νέας Νότιας Ουαλίας Σόφη Κότση η οποία πρόσφατα με ομιλία της στην γερουσία έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Μίλησε ακόμα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος ενώ συμμετέχουν ειδικοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο οργανώνεται από την Αυστραλιανή Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία σχεδόν όλοι όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί της χώρας από τη δεκαετία του '70 και μετά έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Ουίτλαμ, Φρέϊζερ, Χόουκ, Κιτιγκ, Χάουαρντ, Γκίλαρντ και Ραντ), πολλοί υπουργοί, πολιτειακοί πρωθυπουργοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο συντονιστής του συνεδρίου Ντένις Τριτάρης τόνισε πως στόχος του είναι η άσκηση πίεσης στη Βρετανία προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα τους θησαυρούς που της ανήκουν.

Η κα Μπερνίς Μέρφι, διευθύντρια των Μουσείων της Αυστραλίας, υποστήριξε πως το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί νομικά αλλά πολιτικά.

«Βρετανία και Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα διάλογο. Και μια λύση ίσως θα είναι να μοιραστούν τους θησαυρούς αυτούς» τόνισε.

 protothema.gr
16/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin