Saturday, November 23, 2013

Στενή η Συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ σε Θέματα Ασφαλείας.

Το Ισραήλ συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα εδώ και χρόνια στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό αποκαλύπτει στην «Κ» ο Ντέιβιντ Τσουρ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδας και Ισραήλ, ο οποίος επισκέφτηκε την Τετάρτη τη χώρα μας. Ο κ. Τσουρ γνωρίζει από πρώτο χέρι τα θέματα ασφάλειας, καθώς υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ισραηλινής αστυνομίας και από το 2004 ώς το 2008 είχε χρηματίσει διοικητής στο Τελ Αβίβ. Επίσης από πρώτο χέρι γνωρίζει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα αυτό η Ελλάδα. Από το 2001 ώς το 2004 ο κ. Τσουρ βρισκόταν πολύ συχνά στην Αθήνα, καθώς είχε οριστεί ως εκπρόσωπος του Ισραήλ στη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή που συνεργάστηκε με την ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Ισραήλ θεωρείται πρωτοπόρος στα πεδία της συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών (intelligence) και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Κατά τον κ. Τσουρ οι τομείς, στους οποίους είναι εφικτή η συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι «η ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων, μεθόδων, εκπαίδευσης, εξοπλισμού των αστυνομικών δυνάμεων και υψηλής τεχνολογίας». Ρωτάμε αν τέτοια συνεργασία υπάρχει ήδη, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπέγραψε πρόσφατα με τον Ισραηλινό ομόλογό του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας. «Σε κάποια από αυτά τα πεδία υπάρχει ήδη συνεργασία, προτιμώ όμως να μην αναφερθώ πιο συγκεκριμένα στο ζήτημα», απαντά ο κ. Τσουρ. Προσθέτει πάντως ότι υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στην ισραηλινή και την ελληνική αστυνομία και μέσω της Γιουροπόλ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. «Η συνεργασία εκεί αφορά την εκπαίδευση της αστυνομίας και νομίζω ότι μπορούμε να την επεκτείνουμε», σημειώνει.

Ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας, ο κ. Τσουρ διαπιστώνει μια πολύ σημαντική βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμά της την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδει στη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων, όπου βλέπει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. «Το Ισραήλ ανακάλυψε πρόσφατα μεγάλα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου και πήρε την απόφαση να εξάγει το 40% της παραγωγής στην Ευρώπη και αλλού. Νομίζω ότι η χώρα σας, αλλά και η Κύπρος με την οποία συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα θαλασσίων ερευνών, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος για να εξάγουμε το ισραηλινό αέριο». Σε ό,τι αφορά πάντως τη βιωσιμότητα του σχέδιου για τον αγωγό αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα, που συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ, δεν θέλει να δεσμευτεί: «Η διακίνηση του αερίου μπορεί να γίνει μέσω ενός αγωγού ή και από πλοία, καθώς η τεχνολογία σήμερα παρέχει τη δυνατότητα υγροποίησής του», απαντά. Εκτιμά επίσης ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στους τομείς των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα των τηλεπικοινωνιών. «Το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο στην καινοτομία και στα start-ups, εσείς έχετε καλή βιομηχανία και νομίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε», αναφέρει διευκρινίζοντας ότι αυτό αναφέρεται και στην παραγωγή.

Ο κ. Τσουρ αναγνωρίζει ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, κάτι που χαρακτηρίζει «κρίμα», σημειώνει όμως ότι αυτό δεν αφορά τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις που «θα πρέπει να προχωρήσουν», ανεξάρτητα από την εξέλιξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. «Ενα μέρος της κριτικής που μας ασκεί η Τουρκία είναι απολύτως εκτός πλαισίου και αυτό με εξοργίζει. Πρόκειται όμως για πολύ σημαντικό γείτονα και ελπίζω να βελτιωθούν οι σχέσεις μας στο μέλλον. Η κατάσταση δεν έχει επιπτώσεις στη διμερή οικονομική συνεργασία. Ομως στο διπλωματικό πεδίο και στον τομέα της ασφάλειας η συνεργασία δεν έχει σχέση με το προηγούμενο επίπεδο».

Πολιτική βούληση
Το κόμμα με το οποίο ο κ. Τσουρ εκλέχτηκε στην Κνεσέτ είναι το μετριοπαθές Χάτνουα της υπουργού Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, η οποία έχει την ευθύνη για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους. Ο κ. Τσουρ θεωρεί ότι αυτές βρίσκονται τώρα σε πολύ κρίσιμο στάδιο, και εκτιμά ότι μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς η γενικευμένη αναταραχή στην περιοχή ευνοεί τους μετριοπαθείς. «Εχουμε συμφωνήσει στο 90%, όμως παραμένουν ζητούμενο τα θέματα της ασφάλειας και των εποίκων, που είναι πολύ ευαίσθητα. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από τις εκατέρωθεν ηγεσίες. Η πλειοψηφία στο Ισραήλ και στον λαό και στο κοινοβούλιο είναι υπέρ της λύσης», σημειώνει.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή") 
 energia.gr
23/11/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin