Thursday, November 7, 2013

Γκρούεφσκι: Θετικό γεγονός η συνάντηση Μέρκελ- Νίμιτς.

Ως «θετικό γεγονός» είδε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ (FYROM) Νίκολα Γκρούεφσκι, τη συνάντηση που είχε την Τρίτη (5/11/13) η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς (Matthew Nimetz) και πρόσθεσε ότι είναι καλό να ενημερωθεί λεπτομερώς η Γερμανία για την εξέλιξη και το περιεχόμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα του ονόματος.

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι στο οποίο δεν ήμουν παρών. Είναι απολύτως σαφές για ποιό λόγο εκλήθη ο κ. Νίμιτς από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ. Γνωρίζουμε με τί ασχολείται και για ποιό ζήτημα έχει τοποθετηθεί (στη θέση του διαμεσολαβητή) από τον ΟΗΕ. Είναι σίγουρο ότι αυτό (το ζήτημα) ήταν το βασικό και κεντρικό θέμα της συζήτησής τους. Είναι απόλυτα σαφές ότι η Γερμανία θέλησε να έχει πιο ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες. Η Γερμανία είναι σοβαρή χώρα και ίσως ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες στην Ευρώπη στον τομέα των πολιτικών εξελίξεων», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν βλέπει τίποτα κακό στη συνάντηση Μέρκελ - Νίμιτς, αντίθετα την θεωρεί καλή».

«Για εμάς είναι σημαντικό η Γερμανία, ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, να ενημερωθεί καλά για τις εξελίξεις σχετικά με όσα έχουν συμβεί κατά την παρελθούσα περίοδο στις σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε σωστή και εποικοδομητική θέση επ’ αυτού του ζητήματος. », ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι και σημείωσε ότι «μόνο θετικά μπορεί να εκτιμηθεί το γεγονός πως μια τόσο σημαντική χώρα όπως η Γερμανία ενημερώθηκε λεπτομερώς για το ζήτημα της ονομασίας».
  • Από την πλευρά της η αναπληρωτής-πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ράντμιλα Σεκερίνσκα, εκτίμησε ότι η κ.Μέρκελ, με τη συνάντηση της αυτή με τον κ.Νίμιτς αποστέλλει «μήνυμα» προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

«Η κ.Μέρκελ απέστειλε πολιτικό μήνυμα και πιστεύω ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό μήνυμα που έλαβε η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενημερώνει καθόλου την κοινή γνώμη για τα μηνύματα αυτά. Θεωρώ ότι δεν βρισκόμαστε κοντά σε λύση του προβλήματος της ονομασίας», δήλωσε η κ.Σεκερίνσκα.
mme.gr
7/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment :

  1. Грчка загриженост за германската инволвираност...

    Thessaloniскиот весник „Македонија“ прогнозира напорна зима во грчката дипломатија поради притисокот на меѓународните фактори

    Атина - Пораките од Франција и Германија за побрзо решавање на спорот за името силно вклучија аларм во Грција. Еден месец пред Самитот на ЕУ, по француските и германските пораки, грчките медиуми предупредуваат дека е потребно поголемо активирање на дипломатијата поради засилувањето на меѓународниот притисок врз Грција за побрзо решавање на спорот за името. Се шпекулира за германско-американски обид да се натераат двете страни побрзо да стигнат до компромис, а се изразува и загриженост Грција да не остане без сојузници во ЕУ за проблемот со FYROM.......http://www.utrinski.FYR/default.asp?ItemID=C998F30EEBB0BB4AAB96B9694543CC8B
    12/11/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin