Thursday, November 21, 2013

Στο τραπέζι η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.


Στα διεθνή χωρικά ύδατα της Μεσογείου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η καταστροφή του  χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

 Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξουν τεράστιοι κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για τους κατοίκους των μεσογειακών χωρών. «Είτε με υδρόλυση είτε με εσωτερική καύση (οι δύο βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις), θα υπάρξουν υγρά (τοξικά) απόβλητα. Κατά συνέπεια, θα δημιουργηθούν προβλήματα αναφορικά με την περιβαλλοντική ρύπανση, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Ραλφ Τραπ, ειδικός σε θέματα καταστροφής χημικών όπλων -επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι στην περίπτωση της Ιαπωνίας η διαφορά ήταν (λόγω της μορφής των όπλων που καταστράφηκαν) ότι δεν παρήχθησαν τέτοιου είδους απόβλητα.


Όπως μεταδίδει το Reuters, η λύση αυτή εξετάζεται πλέον σοβαρά καθώς η κυβέρνηση της Αλβανίας -μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στα Τίρανα- αρνήθηκε να καταστραφούν στο έδαφός της οι χίλιοι και πλέον τόνοι χημικών ουσιών που διέθετε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι υπεύθυνοι δε του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) , που έχει αναλάβει την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη με τη Δαμασκό, θεωρούν βέβαιο ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, καμία χώρα της ευρύτερης περιοχής δεν θα δεχθεί αυτό που απέρριψαν οι Αλβανοί.

«Διεξάγονται όντως συζητήσεις γύρω από την καταστροφή τους σε ένα πλοίο», επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ συνάδελφός του από τον OPCW δήλωσε: «Το μόνο που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικά εφικτό». 

Ως παραδείγματα, μάλιστα, αναφέρονται η καταστροφή εκατοντάδων βομβών που περιείχαν χημικές ουσίες από την Ιαπωνία, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά και μεγάλου μέρους του χημικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, δέκα περίπου χρόνια νωρίτερα, σε μια ατόλη του Βορείου Ειρηνικού.
energypress.gr, mme.gr
21/11/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin