Thursday, November 21, 2013

Γερμανία: Η ΕΕ ίσως να μην μπορέσει να δεχθεί την Τουρκία. -Η «προνομιακή σχέση» θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Η ΕΕ ίσως να μην μπορέσει να δεχθεί την Τουρκία ως μέλος της και η «προνομιακή σχέση» Βρυξελλών-Άγκυρας θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τα γερμανικά κόμματα που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε ένα έγγραφο εξωτερικής πολιτικής, οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel και οι Σοσιαλδημοκράτες περιγράφουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας ως «ανοιχτού τύπου», αντίθετα με το έγγραφο που υιοθετήθηκε το 2005 που έκανε λόγο για «ιδιαίτερο συμφέρον» του Βερολίνου να εμβαθύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία και για τη σύνδεση της τελευταίας με την ΕΕ.

Τον περασμένο μήνα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν το άνοιγμα ενός νέου «κεφαλαίου» διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μετά από μια τριετή διακοπή των συνομιλιών, όπου δεν ανοίχτηκε κανένα κεφάλαιο.
Επιπλέον, η Κομισιόν με την έκθεση προόδου 2013 για την Τουρκία χαιρέτησε τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας καθώς και την ανακοίνωση της κυβέρνησης ενός πακέτου νόμων για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αντάρτες
Κατηγόρησε ωστόσο την τουρκική αστυνομία για τη χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών, όπου έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 8.000 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις του Ιουνίου, καλώντας την κυβέρνηση να αυξήσει την εποπτεία της αστυνομίας καθώς και να προχωρήσει σε έρευνες αναφορικά με περιστατικά βίας.
«Εάν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να δεχθεί (νέα μέλη) ή εάν η Τουρκία δεν μπορεί να εκπληρώσει τα κριτήρια της ένταξης, τότε η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευθεί εγγύτερα στις ευρωπαϊκές δομές, επιτρέποντας να αναπτυχθεί περαιτέρω η προνομιακή σχέση που διατηρεί με την ΕΕ και η Γερμανία», τονίζει το έγγραφο αντίγραφο του οποίου είδε το Reuters.
 «Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2005 με στόχο την ένταξη είναι μια ανοιχτού τύπου διαδικασία, χωρίς αυτοματισμούς και δεν μπορεί να διασφαλιστεί κάποιο αποτέλεσμα εκ των προτέρων», συνεχίζει το έγγραφο.
EurActiv με Reuters
------


------

Απόψεις

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας στην EurActiv.gr τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προεδρείου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας (25 Οκτωβρίου) στην Κωνσταντινούπολη, επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει μπροστά της ένα μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων που πρέπει να «τακτοποιήσει».
«Το "άνοιγμα" του κεφαλαίου 22 για την τοπική αυτοδιοίκηση δημιούργησε σε όλους μια αίσθηση άρσης του προηγούμενου αδιεξόδου απραξίας και ακινησίας της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.  Ταυτόχρονα όλοι γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας παραμένει εξαιρετικά ανηφορικός και δύσβατος. Η Τουρκία έχει μακρύ κατάλογο ευρωπαϊκών εκκρεμοτήτων να "τακτοποιήσει"», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «βασική».
EurActiv.gr  


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin