Thursday, November 28, 2013

Διαμάχη Κομισιόν-Βρετανίας για την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ

Η Ε.Ε. θα πρέπει να περιορίσει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αντιδρώντας σε φόβους ότι η χώρα του θα κατακλυσθεί τον ερχόμενο χρόνο από Βούλγαρους και Ρουμάνους μετανάστες.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times, ο κ. Κάμερον υποστηρίζει πως προηγούμενες βρετανικές κυβερνήσεις διέπραξαν «μνημειώδες σφάλμα» όταν απέτυχαν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στη μετανάστευση από τα νέα μέλη της Ε.Ε. στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


Η Μεγάλη Βρετανία αλλάζει τους κανονισμούς της ώστε να εμποδίζει νέους μετανάστες από την Ε.Ε. να έχουν πρόσβαση σε στεγαστικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας κατά τους πρώτους τρεις μήνες που βρίσκονται στη χώρα, γράφει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσοι συλλαμβάνονται να επαιτούν ή να κοιμούνται στο δρόμο θα απελαύνονται και θα τους απαγορεύεται για 12 μήνες να εισέλθουν εκ νέου στη Βρετανία, προσθέτει, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η ελεύθερη κυκλοφορία επιφέρει μεγάλες κινήσεις πληθυσμών που προκαλούνται από τις τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες», επισημαίνει ο κ. Κάμερον.

«Είναι καιρός για μια νέα διευθέτηση που να αναγνωρίζει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία είναι μια κεντρική αρχή της Ε.Ε., αλλά δεν μπορεί να μην υπόκειται σε απολύτως κανένα περιορισμό», προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας προσπαθεί να περιορίσει τη μετανάστευση υπό την πίεση της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματός του, που εκφράζει φόβους ότι η χώρα θα πλημμυρίσει με Ρουμάνους και Βουλγάρους όταν αρθούν, το 2014, οι περιορισμοί στην εργασία εντός της Ε.Ε.

Ωστόσο οι προτάσεις του Κάμερον χρειάζεται να τεθούν σε διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδέχεται πάντως να αντιμετωπίσουν νομική αμφισβήτηση από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν δεν ανέφερε την Τετάρτη εάν σχεδιάζει να προβεί άμεσα στην ανάληψη νομικής δράσης, αλλά έκανε σαφές ότι θα αντιταχθεί «σθεναρά» σε οιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας κίνησης των προσώπων στην ΕΕ, που αποτελεί βασική αρχή της.

«Αν η Βρετανία θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, οφείλετε να το πείτε. Εάν η Βρετανία θέλει να παραμείνει στην ενιαία αγορά, ισχύει η ελεύθερη κυκλοφορία (των προσώπων και των αγαθών). Δεν μπορείτε να έχετε και την πίτα σας ολόκληρη και τον σκύλο σας χορτάτο, κ. Κάμερον!», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο άρθρο στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών διέπραξε ένα «μνημειώδες σφάλμα» όταν ήρε τους περιορισμούς για τους μετανάστες από νέα κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Αυτό, πρόσθεσε, σήμανε την προσέλευση 1 εκατ. μεταναστών από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη που ζουν σήμερα στη Βρετανία.

Ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Λάσλο Άντορ είπε ότι το είδος της «μονομερούς ρητορικής» στην οποία επιδόθηκε ο Κάμερον όσον αφορά το μεταναστευτικό δεν βοηθάει.

«Αυτή υπήρξε μια ατυχής υπερβολική αντίδραση. Χρειαζόμαστε μια ακριβέστερη παρουσίαση της πραγματικότητας, όχι υπό το κλίμα υστερίας το οποίο καταλαμβάνει μερικές φορές το Ηνωμένο Βασίλειο», επισήμανε ο Άντορ στο BBC. «Η μονομερής ρητορική... δεν βοηθάει στην πραγματικότητα. Αντιθέτως ενέχει τον κίνδυνο το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανιστεί ως μια μοχθηρή χώρα. Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση από κοινού και να ενεργήσουμε αναλογικά».

 protothema.gr
28/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin