Thursday, November 14, 2013

Βενιζέλος για Ερντογάν: «Δεν μπορούμε να τρέχουμε πίσω από τις δηλώσεις του καθενός».

«Γιατί πρέπει να τρέχουμε κάθε φορά πίσω από τις δηλώσεις του καθενός;» ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στις εκτιμήσεις βουλευτών ότι θα έπρεπε να υπάρξει πιο «ηχηρή» αντίδραση στις δηλώσεις του κ. Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν γνωρίζει κανένα κυπριακό κράτος.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στην συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε ότι «ο Ερντογάν είναι αρχηγός χώρας που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Το πρωτόκολλο της Άγκυρας επιβάλλει να ανοίξει λιμάνια και αεροπλάνα για την Κύπρο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό».



«Αν κάποιος έπρεπε να δώσει απάντηση θα ήταν ο κ. Σαμαράς και όχι ο υπουργός Εξωτερικών. Κρίθηκε ότι δεν έπρεπε και απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν μπορούμε να τρέχουμε κάθε φορά πίσω από τις δηλώσεις του καθενός», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

mme.gr
13/11/13
--
-

1 comment :

  1. Πόντιος Πιλάτος η Κομισιόν - Νίπτει τας χείρας για δηλώσεις Ερντογάν. -Φούλε: Δεν σχολιάζουμε ερμηνείες των ΜΜΕ....

    Λευκωσία: Ρόλο Ποντίου Πιλάτου ενσαρκώνει η Κομισιόν, νίπτοντας τας χείρας της και αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ευθέως και επί της ουσίας επί των προκλητικών δηλώσεων του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος δεν είναι κράτος.

    Ο «Φ» έθεσε το ζήτημα των δηλώσεων Ερντογάν στον Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπο του επιτρόπου Διεύρυνσης Στ. Φούλε, ο οποίος μας απάντησε: «Όπως γνωρίζετε η Κομισιόν δεν παρέχει σχόλια επί διαφορετικών τοποθετήσεων ή επί της ερμηνείας τους στα ΜΜΕ», ανέφερε επί λέξει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, θεωρώντας προφανώς ότι ο ισχυρισμός Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίo η Κύπρος δεν είναι κράτος, αποτελεί δημοσιογραφική ερμηνεία…

    Ο εκπρόσωπος του κ. Φούλε αρκέστηκε να απαντήσει με υπονοούμενα και μασημένα λόγια, παραπέμποντας στις αναφορές της πρόσφατης έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία (16 Οκτωβρίου), σύμφωνα με τις οποίες «η Κομισιόν προτρέπει την αποφυγή κάθε είδους απειλής, πηγής τριβών ή ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών». Υπενθυμίζει επίσης ότι στην έκθεση προόδου η Κομισιόν επεσήμανε ότι «η δέσμευση της Τουρκίας και η συμβολή της με συγκεκριμένους τρόπους σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, είναι κρίσιμη». Οι αναφορές αυτές προϋπήρχαν πάντως του παραληρήματος του Τ. Ερντογάν και η επίκλησή τους από την Κομισιόν δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει τη Λευκωσία.

    Κύκλοι στις Βρυξέλλες επεσήμαναν ότι «θα ανέμενε κανείς από την ΕΕ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να δώσει απάντηση στις υποτιμητικές δηλώσεις από τον ηγέτη μιας υποψήφιας χώρας, κατά ενός κράτους-μέλους της Κοινότητας».

    Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις του «Φ» κατά πόσο οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να αναμένουν από τη Λευκωσία να ξεμπλοκάρει τα κεφάλαια «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη» των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά το παραλήρημα Ερντογάν.

    Ομοίως απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο οι προσβλητικές δηλώσεις Ερντογάν θα καταγραφούν στην επόμενη έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, η οποία θα εκδοθεί το Φθινόπωρο του 2014. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Κομισιόν «καίγεται» κυριολεκτικά για να διασφαλίσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ (στις αρχές του 2014, πιθανότατα τον προσεχή Ιανουάριο) και δεν φέρεται διατεθειμένη να επικρίνει τον Τούρκο πρωθυπουργό.

    Γράφει: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/171355/pontios-pilatos-i-komision-niptei-ta-cheiras-gia-diloseis-erntogan#sthash.ju3xo7Jy.dpuf
    14/11/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin