Monday, November 11, 2013

Κίνδυνοι και Κέρδη από Μεταφορά Νερού από την Τουρκία.

Του Κώστα Βενιζέλου
Στα ευρύτερα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή, που ασκούνται μέσω Κύπρου, αλλά και ο μεγαλοϊδεατισμός της κυβερνητικής ελίτ στην Άγκυρα, εντάσσεται το «έργο του αιώνα». Το έργο, δηλαδή, της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.
Είναι σαφές πως εάν το έργο αυτό υλοποιηθεί και πρωτίστως λειτουργήσει, η Τουρκία θα αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Η Άγκυρα επιχειρεί, λοιπόν, μέσω ενός μεγαλεπήβολου έργου να μεταφέρει νερό στην κατεχόμενη Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου του 2014.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό δεν έχει αναδειχθεί από τουρκικής πλευράς, υπήρξε και επίσημη τοποθέτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πάρε-δώσε, μεταξύ νερού και φυσικού αερίου. Ένα σενάριο που θα παραμείνει εντός των τουρκικών σχεδιασμών και θα προβληθεί όταν θεωρηθεί πως ευνοεί τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Σε μελέτη του καθηγητή Χουσεγίν Γκιόκτσιεκους («αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» και γενικός συντονιστής για υδατικά θέματα του «Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων» του ψευδοκράτους), τίθεται και μια άλλη διάσταση και συνδέεται το ζήτημα τούτο με το Κυπριακό: «Το νερό, το οποίο λέγεται ότι συμπεριλαμβάνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δυνατό να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού». Για το διά ταύτα, ο καθηγητής αναφέρει τα εξής: «Εφόσον οι εργασίες έρευνας και γεώτρησης συνεχίζονται στα νότια του νησιού και ο τ/κ "λαός" έχει όσα δικαιώματα έχουν και οι Ε/κ στο θέμα αυτό, τότε γιατί η διανομή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που θα ανορυχθεί να μη διοχετεύεται στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας μέσω της βόρειας Κύπρου και απ' εκεί στην Ευρώπη;».
Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφέρει πως θα μπορούσε το νερό αυτό να καλύπτει και τις ανάγκες των Ελληνοκυπρίων. Σημειώνεται συναφώς πως το ανέφερε τούτο ο Ερντογάν, τη στιγμή που δεν πρόβλεψαν στους σχεδιασμούς τους να καλύπτει το έργο τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού. Την ίδια ώρα, προβλήθηκε από τουρκικής πλευράς και το σύνθημα «νερό για την ειρήνη».
Πολύ σημαντικά στοιχεία για το έργο αυτό, παρουσίασε ο κ. Νίκος Νεοκλέους, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, σε ομιλία του την περασμένη Τρίτη, στα πλαίσια ημερίδας που οργάνωσε η «Αδούλωτη Κερύνεια». Ο κ. Νεοκλέους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο μεγάλο βαθμό δυσκολίας υλοποίησης του έργου.
Επί τούτου σημειώνει τα εξής:
*Περιέχει πολλούς κινδύνους τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας και συντήρησης
*Πιθανή σύνθλιψη αγωγού από εξωτερικές πιέσεις στο βάθος των 250 m νερού
*Πιθανή αστοχία αγωγού και των αγκυρίων σε περίπτωση σύγκρουσης με υποβρύχια, μεγάλα ψάρια, κ.λπ.
*Φθορά του υλικού HDPE , Δολιοφθορά, κ.λπ.

Παράλληλα, επισημαίνει το μειωμένο ενδιαφέρον από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Σημειώνει πως φημολογείται ότι για την κατασκευή του αγωγού η Τουρκία έχει απευθυνθεί σε χώρες όπως η Κίνα και η Μαλαισία. Τονίζει δε πως πρόκειται για ένα δαπανηρό έργο (υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει $440 εκατ.).

Σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους, έχει ολοκληρωθεί το 75% του φράγματος Αλάκιοπρου. Την ίδια ώρα, το φράγμα Πανάγρων στα κατεχόμενα έχει ολοκληρωθεί

Υπενθυμίζεται ότι στις 29/10/13, έφθασαν με πλοίο στο λιμάνι της Αμμοχώστου οι σωλήνες νερού που θα χρησιμοποιηθούν στο σκέλος του Έργου στα κατεχόμενα.

Μπορεί να υλοποιηθεί το έργο;
Ο κ. Νεοκλέους σημειώνει τα εξής: Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία είναι υλοποιήσιμο από τεχνικής άποψης. Αναφέρεται, όμως, σε κινδύνους. «Η υλοποίηση του έργου, όμως, παρουσιάζει σοβαρότατους κινδύνους αστοχίας ή αποτυχίας. Οι Τούρκοι φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τους κινδύνους καθώς θεωρούν ότι τα πλεονεκτήματα είναι τόσο μεγάλα, ούτως ώστε να αξίζει τον κόπο να πάρουν κάποια ρίσκα».

Είναι σαφές πως το έργο εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Τουρκίας για την περιοχή ενώ αναβαθμίζει την εξάρτηση των κατεχομένων. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία. Παράλληλα, όμως, για την Άγκυρα αποτελεί μια ακόμη πρόβα μεγαλοϊδεατισμού.
 
Η διαδρομή του νερού
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, Νίκος Νεοκλέους, αναφέρθηκε στη διάλεξη του, που οργάνωσε η «Αδούλωτη Κερύνεια», στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Σημειώνει πως το νερό θα προέρχεται από τον ποταμό Ντράγκον και θα συγκεντρώνεται στο φράγμα Αλάκιοπρου και για την κατασκευή του μετακινήθηκαν τέσσερα χωριά. Από το φράγμα Αλάκιοπρου το νερό θα φθάνει στις ακτές της Τουρκίας με αγωγό μήκους 23 χλμ. Το νερό θα διοχετεύεται στην κατεχόμενη Βασίλεια μέσω υπαθαλάσσιου αγωγού 80 χλμ. Το νερό θα προέρχεται από τον ποταμό Ντράγκον και θα συγκεντρώνεται στο Φράγμα Αλάκιοπρου, χωρητικότητας 130 εκ. m3. Το Φράγμα Πανάγρων κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 σε Ε/Κ γη και επεκτείνεται για σκοπούς του Έργου (οι εργασίες άρχισαν το Μάρτιο του 2012). Για να υλοποιηθεί το έργο θα πρέπει να γίνουν κι άλλα έργα στα κατεχόμενα.
Όπως αναφέρθηκε, για την κατασκευή του φράγματος μετακινήθηκαν 4 χωριά.
(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος")
energia.gr
11/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin