Tuesday, November 12, 2013

Ε.Ε.: Πολιτική συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2014. -ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 9%.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής συμφώνησαν για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2014. Επίσημη επικύρωση αναμένεται εντός Νοεμβρίου. 

 Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής κατέληξαν σήμερα τα ξημερώματα σε συμφωνία για τον προυπολογισμό του 2014, η οποία μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από τα δύο θεσμικά όργανα.


Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι κατά 9% χαμηλότερος σε σχέση με το 2013, εξαιτίας της κρίσης και της επιθυμίας πολλών χωρών, η λιτότητα που εφαρμόζουν στο εσωτερικό τους να επεκταθεί και στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η σημερινή συμφωνία που αποτελεί προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων είναι θετική εξέλιξη για πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020. Επιπλέον, η έγκαιρη υιοθέτησή του θα επιτρέψει από τις αρχές του 2014 την ομαλή εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία τα έχει μεγάλη ανάγκη, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης και των ΜΜΕ.

Ο προϋπολογισμός του 2014 ανέρχεται σε 135,5 δισ. ευρώ σε πληρωμές, ενώ αρχικά η Ευρωβουλή ζητούσε 136,4 δισ. ευρώ και τα κράτη μέλη επέμεναν στα 135 δισ. ευρώ. Τελικά τα κράτη μέλη αύξησαν το τελικό ποσό κατά 500 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί συμφωνία.

Από το παραπάνω ποσό 62,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, ενώ οι δαπάνες του γεωργικού τομέα σε εισοδηματικές ενισχύσεις των παραγωγών και την ανάπτυξη της υπαίθρου θα ανέλθουν σε 56,5 δισ. ευρώ.

Ένα μεγάλο μέρος από τις δαπάνες για την ανάπτυξη θα στραφεί κυρίως προς τις ΜΜΕ, αλλά και την απασχόληση μέσω των χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στον τομέα της απασχόλησης μεταξύ των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν είναι και η πρωτοβουλία «Εγγύηση για τη Νεολαία». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2014 και 2015, το οποίο προβλέπει την προσφορά θέσης απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης για τους νέους κάτω των 25 ετών το αργότερο 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή την απώλεια θέσης απασχόλησης.
Deutsche Welle,  politisnews.eu

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin