Monday, November 4, 2013

Δημοτικές εκλογές με αποχή και επεισόδια στο Κόσοβο. -Το ποσοστό συμμετοχής στις σερβικές ζώνες δεν ξεπερνούσε το 13%.

Βιαιότητες χαρακτήρισαν τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Κόσοβο, ιδιαίτερα στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, την κύρια πόλη του βορείου Κοσόβου, όπου η ψηφοφορία διακόπηκε. Επιπλέον το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής που καταγράφηκε στις σερβικές ζώνες θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της ψηφοφορίας. Οι εκλογές θεωρούνταν τεστ για την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που συνήφθη τον περασμένο Απρίλιο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ΕΕ. 

Στις κάλπες κλήθηκαν 1.779.357 ψηφοφόροι για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση μεταξύ 102 κομμάτων και ενώσεων που διεκδικούσαν τον έλεγχο 36 δήμων του Κοσόβου. Για πρώτη φορά από το 2000 διεξήχθησαν εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια την ίδια ημέρα, δηλαδή και στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Επίσης για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία, που ανακηρύχθηκε το 2008 από τους Κοσοβάρους και δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία, ενθαρρύνθηκαν οι Σέρβοι από το Βελιγράδι να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. 
 
Μετά τις εκλογές, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να σχηματίσουν μια Ένωση των Σερβικών Δήμων, που θα ενσαρκώσει το βαθμό αυτονομίας που προβλέπεται γι' αυτούς από τη συμφωνία των Βρυξελλών και στην ουσία θα αποτελέσει την κυβέρνηση των Σέρβων αφού θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας. Η ένωση αυτή θα αντικαταστήσει τους θεσμούς του σερβικού κράτους στο βόρειο Κόσοβο, η παρουσία του οποίου θεωρείται παράνομη τόσο από την Πρίστινα όσο και από τις δυτικές δυνάμεις. 

Αυτός ήταν ο λόγος που το Βελιγράδι προέτρεπε τους Σέρβους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Η κυβέρνηση της Σερβίας στηρίζει την αποκαλούμενη "Σερβική Λίστα" που διεκδικεί την εξουσία σε όλους τους δήμους, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. 

Ωστόσο, λίγοι Σέρβοι του Κοσόβου ψήφισαν στις εκλογές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική εκλογική επιτροπή του Κοσόβου, το ποσοστό συμμετοχής των Σέρβων ήταν πολύ χαμηλό. Συγκεκριμένα, μέχρι το μεσημέρι, στον δήμο Βόρεια Μιτρόβιτσα προσήλθε για να ψηφίσει το 2,9% των Σέρβων, στο Ζβέτσανε το 3,63% και στον δήμο Ζούμπιν Πότοκ το 4,55%. Σημειώνεται ότι οι δήμοι αυτοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα του Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων. Τέσσερις ώρες πριν από το τέλος της ψηφοφορίας, που προβλεπόταν για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας), το ποσοστό συμμετοχής στις σερβικές ζώνες δεν ξεπερνούσε το 13%. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη. 

Η μεγάλη αποχή οφείλεται στο κλίμα έντασης που προκλήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο από πολιτικούς παράγοντες των Σέρβων του Κοσόβου οι οποίοι αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών. Υπάρχουν εξάλλου και πολιτικές παρατάξεις που ζητούσαν την αποχή υποστηρίζοντας ότι με τη συμμετοχή αναγνωρίζεται έμμεσα η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.
Σύμφωνα μ' έναν οπαδό του μποϊκοτάζ, τον Ιγκόρ Βογίνοβιτς, η άρνηση της ψήφου ήταν "ο μόνος τρόπος για να σωθεί το σερβικό κράτος" στο βόρειο Κόσοβο. "Οι εκλογές αυτές δεν χρησιμεύουν παρά μόνο για να εφαρμοστεί η συμφωνία των Βρυξελλών, που αποτελεί προδοσία έναντι του σερβικού λαού", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από τους Σέρβους θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την εκλογή Αλβανών αντιπροσώπων στην ηγεσία κοινοτήτων στις οποίες οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία. Τα κοσοβάρικα κόμματα κατέβασαν ψηφοδέλτια σε όλες της περιφέρειες του βόρειου Κοσόβου. 

Επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο
Στο βόρειο Κόσοβο η κατάσταση ήταν τεταμένη, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο πολλοί Σέρβοι υποψήφιοι έγιναν στόχος επίθεσης από ομοεθνείς τους, που τάσσονται υπέρ της αποχής από τις εκλογές.
Στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, κουκουλοφόροι εξτρεμιστές εισέβαλαν σε εκλογικό τμήμα, επιτέθηκαν στο προσωπικό του και σε ψηφοφόρους και κατέστρεψαν τις κάλπες πριν διαφύγουν. Ένας υποψήφιος για τη δημαρχία της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ο Κρεστίμιρ Πάντιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μια γυναίκα τραυματίσθηκε σοβαρά κατά το επεισόδιο αυτό.
Ένας άλλος υποψήφιος, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν ταυτόχρονα σε άλλα εκλογικά τμήματα. "Είναι σαφές πως οι εκλογές στη βόρεια Μιτρόβισα απέτυχαν και πως θα κηρυχθούν αναμφίβολα άκυρες", δήλωσε ο Ιβάνοβιτς.
Μετά τα επεισόδια αυτά, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Νικόλα Γκαόν, δήλωσε πως ο ΟΑΣΕ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος να συνδράμει για την καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, απέσυρε το προσωπικό του από την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, η ψηφοφορία διακόπηκε στη Μιτρόβιτσα πάνω από μια ώρα πριν από την επίσημη λήξη της. Στη διάρκεια της ημέρας, γύρω από τα εκλογικά τμήματα αυτής της πόλης, ομάδες Σέρβων εθνικιστών που ήταν αντίθετοι στη σερβική συμμετοχή στην ψηφοφορία, καθύβριζαν τους ομοεθνείς τους που προσέρχονταν σ' αυτά. 

Επέμβαση δυνάμεων της KFOR
Την εκλογική διαδικασία στο Κόσοβο παρακολούθησαν χιλιάδες ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ και την ΕΕ, ενώ την ομαλή διεξαγωγή τους θα διασφάλιζαν 6000 αστυνομικοί και η διεθνής στρατιωτική δύναμη (KFOR).
Μετά από αίτημα της Eulex, οι διεθνείς δυνάμεις στο Κόσοβο (KFOR) επενέβησαν, μετά τα επεισόδια στη διάρκεια της ψηφοφορίας σε εκλογικά κέντρα στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τη διοίκηση της KFOR.
Εντός 15 λεπτών από την υποβολή του αιτήματος της Eulex, η KFOR παρέταξε τις Πολυεθνικές Ειδικές Μονάδες Καραμπινιέροι (MSU) στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Επιπλέον, η KFOR αντέδρασε και στις ταραχές στο Ζβέτσαν και αποκατέστησε την ασφάλεια στην περιοχή, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Αργότερα, πάλι μετά από αίτημα της Eulex, η KFOR έλαβε μέτρα για την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία σε οδικούς άξονες, μέσω των οποίων το εκλογικό υλικό μεταφέρθηκε στο Κέντρο για την καταμέτρηση ψήφων. 
enet.gr
4/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin