Sunday, October 20, 2013

Αποκαλυπτικό: Θέσεις της Άγκυρας υιοθετεί ο Φούλε. -(video Antenna Cyprus).


 -
Η Κομισιόν υιοθετεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα της Αμμοχώστου, δηλώνοντας στον ΑΝΤ1 ότι η επιστροφή της περιφραγμένης πόλης αποτελεί μέρος της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, ο Επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε είπε «όχι» στην καταγραφή της πρότασης της Κυπριακής Κυβέρνησης για την επιστροφή της Αμμοχώστου, στην ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία.

Του Παύλου Ξανθούλη

Μπλόκο έστησαν ο Επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και στενοί του συνεργάτες στην προσπάθεια καταγραφής της υποχρέωσης της Τουρκίας να αποδώσει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσης Προόδου της Κομισιόν.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ο Τσέχος Επίτροπος και οι στενοί του συνεργάτες απέρριψαν βολιδοσκόπηση της Λευκωσίας για καταγραφή της εν λόγω υποχρέωσης της Τουρκίας, με βάση το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΑΝΤ1 έθεσε τις πληροφορίες αυτές ενώπιον του εκπροσώπου του Στέφαν Φούλε, Πήτερ Στάνο, ζητώντας ξεκαθάρισμα των θέσεων της Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί επί των πληροφοριών για τη στάση που τήρησε ο πολιτικός του προϊστάμενος, αλλά ήταν ξεκάθαρος για τη θέση της Κομισιόν επί της επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου: «Η επιστροφή των περιφραγμένων Βαρωσίων, της Αμμοχώστου, στους νομίμους κατοίκους τους, είναι μέρος των διαπραγματεύσεων μιας συνολικής λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κάτω υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος του Τσέχου Επιτρόπου, τοποθέτηση δια της οποίας καθίσταται σαφές ότι η Κομισιόν υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της Άγκυρας και αδειάζει παράλληλα τις προτάσεις της Λευκωσίας για το Βαρώσι.

Ο εκπρόσωπος του κ. Φούλε πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εξεύρουν μια συμφωνία επί της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της», επαναλαμβάνοντας όμως ότι «το ζήτημα αυτό αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος».

Οι θέσεις του κ. Φούλε προκαλούν εύλογα ερωτηματικά αφού ο ίδιος είχε αναλάβει να κομίσει προς την ʼγκυρα την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για επιστροφή της Αμμοχώστου.

  • Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε υποδεικνύουν ότι «για να έχει τύχη η πρόταση της Λευκωσίας στο ζήτημα της επιστροφής των Βαρωσίων, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου».

  •  Θεωρούν μάλιστα ότι τα Βαρώσια, το απευθείας εμπόριο από τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου και η νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα πλαίσιο για τη λύση του Κυπριακού.

Antenna Cyprus 
19/10/13 
--

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin