Saturday, October 26, 2013

Ε.Ε σε Κύπρο: "Αρχίστε τις συνομιλίες για Κυπριακό και βλέπουμε". -O κ.Μπαρόζο «δεν είπε ούτε ναι, αλλά ούτε και όχι».

«Εσείς αρχίστε τις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και εμείς στη συνέχεια θα εξετάσουμε το αίτημα σας για ενισχυμένη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία».

Το μήνυμα αυτό έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας " Ο Φιλελεύθερος" ο Ζ. Μ. Μπαρόζο προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθιστώντας σαφές ότι αυτό που προέχει για τις Βρυξέλλες είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και ότι το ενδεχόμενο ενισχυμένης εμπλοκής της Ε.Ε. στη διαδικασία, θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο και αναλόγως των εξελίξεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Μπαρόζο «δεν είπε ούτε ναι, αλλά ούτε και όχι» στον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά άφησε τη Λευκωσία να αναμένει στο ακουστικό της, διασυνδέοντας το θέμα με την «άμεση» επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.



Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπαρόζο που συναντήθηκε χθες στη βελγική πρωτεύουσα με τον Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έθεσε την ανάγκη «επείγουσας» επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ενώ αναγνώρισε τους λόγους που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει ενισχυμένη εμπλοκή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καθίσταται σαφές ότι οι όποιες προτάσεις για λύση, είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να πάρει σαφή θέση επί του αιτήματος Αναστασιάδη, παραπέμποντας την εξέταση του θέματος μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.

Άλλη έγκυρη κοινοτική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μπαρόσο αλλά και τον κ. Βαν Ρομπάι για τα εμπόδια που προκαλεί η τουρκική πλευρά στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, επιχειρώντας να διαστρεβλώσει τη βάση των συνομιλιών. Ο κ. Μπαρόσο έδειξε να κατανοεί τις θέσεις Αναστασιάδη, αλλά επεσήμανε και πάλι την ανάγκη άμεσης επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Στη διάρκεια των συζητήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη για προώθηση των παγωμένων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη» (23 και 24), στο πλαίσιο της πρότασης που έχει ήδη υποβάλει και στην οποία περιλαμβάνεται και το ζήτημα επιστροφής της Αμμοχώστου. Η πρόταση για την Αμμόχωστο τέθηκε από τον κ. Αναστασιάδη και προς την Άνγκελα Μέρκελ και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κύπρου η ανταπόκριση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ήταν «ιδιαίτερα θετική».

 Πηγή – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
eccefpolis.gr
26/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin