Wednesday, October 16, 2013

Κομισιόν: Θέλει επανέναρξη διαπραγματεύσεων με Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Τετάρτη τα κράτη-μέλη να ανοίξουν εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά τις επιπλήξεις προς την Άγκυρα, κυρίως όσον αφορά τα δικαιώματα των αντιφρονούντων στην ετήσια έκθεση Προόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα 28 κράτη-μέλη να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους να δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις με την Τουρκία με την επανέναρξη των συνομιλιών.



Η Επιτροπή επαίνεσε επίσης την Τουρκία για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε κατά το προηγούμενο έτος, κυρίως σε σχέση με το δικαστικό σύστημα και την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με τις οργανώσεις των Κούρδων για τον τερματισμό των συγκρούσεων στα νότιο-ανατολικά της χώρας.

Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι ΕΕ «κινείται μέρα με τη μέρα μακριά από την Τουρκία», σύμφωνα με τις δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η χώρα του ήταν «έτοιμη να ενταχθεί» στην ΕΕ, αλλά έχει κουραστεί από τις παρατεταμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 2005, και έχει ως αντίκτυπο τη μείωση του ενδιαφέροντος από τους Τούρκους κάθε μέρα που περνά.

Επέκρινε επίσης την Επιτροπή για τη δημοσίευση της έκθεσης κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Εΐντ αλ-Αντχά.

Η Έκθεση της Επιτροπής για τη διεύρυνση προτρέπει επίσης κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσουν επίσημα την Αλβανία ως υποψήφια για ένταξη.
http://www.sigmalive.com/news/international/70563#sthash.brr4Fe73.dpuf

16/10/13
--
-
***The full report (EU-TR)
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment :

  1. Σχόλια γερμανόφωνου Τύπου για την έκθεση προόδου της Τουρκίας...

    Στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία αναφέρεται ο γερμανόφωνος Τύπος, σημειώνοντας ότι παρά την κριτική που ασκείται στην Τουρκία, η Κομισιόν υποστηρίζει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Αναφορές γίνονται και στο Κυπριακό και στην μη τήρηση των υποχρεώσεων της Αγκυρας έναντι της Κύπρου.

    Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η αυστριακή Kurier αναφέρει ότι η Κομισιόν επικρίνει την Αγκυρα για την αποτυχία της να προστατεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες , την “υπερβολική αστυνομική βία» και τις φιμώσεις που επιβάλλει στα ΜΜΕ.

    Η εφημερίδα αναφέρεται και στο ότι η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της για την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων στην απευθείας σύνδεση με την Κύπρο.

    ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ; – ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!!

    Παράλληλα, καλεί τους αναγνώστες της να ψηφίσουν εάν τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με το 90% των αναγνωστών να τάσσονται κατά αυτού του ενδεχόμενου.

    Η επίσης αυστριακή Der Standard αναφέρει ότι παρά την κριτική που ασκεί η Κομισιόν στην Τουρκία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα, εντούτοις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    Η γερμανική οικονομική ιστοσελίδα handelsblatt.com σχολιάζει την έκθεση προόδου της Τουρκίας αναφέροντας ότι η Κομισιόν τονίζει τη σημασία που έχει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή και περιγράφει την Τουρκία ως «στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση» .

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει η handelsblatt.com, αν και η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως μια πιθανή υπερδύναμη, «κανένα από τα παλιά προβλήματα της Τουρκίας με τους μη μουσουλμάνους γείτονές της δεν έχουν επιλυθεί, είτε αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα ή την Αρμενία. Την ίδια ώρα είναι τεταμένες οι σχέσεις της με τους μουσουλμάνους γείτονές της, το Ιράν, το Ιράκ , αλλά και την Αίγυπτο».

    Η γερμανική ιστοσελίδα n24.de γράφει ότι ανάμεσα στα θέματα για τα οποία ασκείται κριτική στην Τουρκία είναι και το «διαιρεμένο νησί της Κύπρου, της οποίας βόρειο τμήμα καταλαμβάνεται από την Τουρκία από το 1974».

    Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της ομάδας του CDU / CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Herbert Reul, άσκησε σκληρή κριτική στην Κομισιόν λέγοντας ότι «όταν αίμα έχει χυθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί απλά να φέρεται ωσάν να είναι ‘business as usual’».

    «Το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων θα θεωρείται μια ανταμοιβή για τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων γύρω από την πλατεία Ταξίμ» αναφέρει ο ίδιος.......- See more at: http://www.onlycy.com/398480
    16/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin