Monday, October 14, 2013

Άδεια «επί μακρόν διαμένοντος» αντί υπηκοότητας. -Όλα τα παιδιά που ενηλικιώνονται θα λαμβάνουν την πενταετή άδεια του «Επί μακρόν Διαμένοντος».Σε θετική κατεύθυνση κινείται ο Κώδικας Μετανάστευσης που προωθεί η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση, ωστόσο έχει αρνητικά σημεία, όπως το γεγονός πως δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο ζήτημα με τη χορήγηση υπηκοότητας. 

Στην ανάγκη κωδικοποίησης των διατάξεων που αφορούν τη μεταναστευτική νομοθεσία, αναφέρθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του Κώδικα Μετανάστευσης που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση.
Όπως σημείωσαν οι δυο υπουργοί, με τον Κώδικα Μετανάστευσης κωδικοποιούνται οι νόμοι που δημιουργήθηκαν σταδιακά μετά την εμφάνιση του μεταναστευτικού φαινομένου στη χώρα τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, βασική καινοτομία του νόμου αποτελεί η παροχή της πενταετούς άδειας του «Επί μακρόν Διαμένοντος», που δίνει το δικαίωμα εργασίας αλλοδαπών -που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα- σε άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ και μετάβασής τους σε αυτά με την οικογένειά τους. Στις άδειες αυτές, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «ωθούμε τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής, δεκαετούς και αορίστου διάρκειας».
Επίσης, σημείωσε, αλλάζει η διαδικασία μετακλήσεων νέων αλλοδαπών. Ο σχεδιασμός θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο «για να υπάρχει συνολικός έλεγχος και συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο σύνολο της χώρας».

Δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο
Σε γενικές γραμμές, ο Κώδικας Μετανάστευσης που προωθεί η κυβέρνηση κινείται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο έχει αρνητικά σημεία, όπως το γεγονός πως δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο ζήτημα με τη χορήγηση υπηκοότητας.
Μάλιστα, με τη ρύθμιση για χορήγηση άδειας «επί μακρόν διαμένοντος» καλύπτεται μόνο παροδικά το κενό νόμου που δημιουργήθηκε μετά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένου άρθρου του νόμου Ραγκούση, προκειμένου κομμάτι της δεύτερης γενιάς να μη βρίσκεται – μέχρι να ψηφισθεί νέος νόμος για την ιθαγένεια – ουσιαστικά σε κενό νόμου (εφόσον δεν φοιτά ή δεν εργάζεται αμέσως μετά την ενηλικίωση).
Επίσης το ζήτημα κατοχής ενσήμων παραμένει συνδεδεμένο με την απόκτηση των αδειών παραμονής.

Δυνατότητα για εργασία σε όλα τα κράτη-μέλη
Κύριοι δικαιούχοι της άδειας, που τώρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα αν και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο από το 2006, θα είναι όσοι κατέχουν τις «Εθνικές Άδειες» δεκαετούς νόμιμης διαμονής. Όσοι λάβουν την άδεια του «Επί μακρόν Διαμένοντος», που αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία η οποία βασίζεται στον κανονισμό περί ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών, θα έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν νομίμως σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.
Επίσης, με τον Κώδικα Μετανάστευσης, το καθεστώς του «Επί μακρόν Διαμένοντος» θα δίνεται και στα παιδιά των γονέων, που έχουν υπάρξει επί χρόνια νόμιμοι στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά που ενηλικιώνονται θα λαμβάνουν την πενταετή άδεια του «Επί μακρόν Διαμένοντος» και θα έχουν τη δυνατότητα να την ανανεώσουν για άλλη μια πενταετία, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στη χώρα και εάν θα υποβάλουν αίτηση για ελληνική υπηκοότητα.
Ειδικά για τη δεύτερη γενιά δεν θα ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσους ενήλικες υποβάλλουν αίτηση για την άδεια «Επί μακρόν Διαμένοντος». Επιπλέον, στη ρύθμιση θα μπουν και τα παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν για χρόνια νόμιμοι στη χώρα, αλλά απώλεσαν τη νομιμότητα εξαιτίας έλλειψης ενσήμων εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τους ενηλίκους, προκειμένου να λάβουν την άδεια του «Επί μακρόν Διαμένοντος» θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τους «Επί μακρόν Διαμένοντες» ορίζει ως προϋπόθεση χρόνια διαμονής, εισοδηματικά κριτήρια και απαιτεί ασφαλιστικά δικαιώματα.

Περί ενσήμων
Ο Κώδικας Μετανάστευσης διατηρεί την άμεση σχέση νομιμότητας και ενσήμων εργασίας, τα οποία αυτή τη στιγμή ορίζονται για τους υπηκόους τρίτων χωρών στη χώρα μας, σε 120 ένσημα ετησίως.
Όμως, περιλαμβάνεται μεταβατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία λόγω της οικονομικής κρίσης θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε αλλοδαπούς που έχουν εργασθεί νομίμως στην Ελλάδα επί χρόνια και δεν διαθέτουν αυτήν τη στιγμή ένσημα, να παραμείνουν νόμιμοι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνο με το βιβλιάριο Υγείας. Το διάστημα αυτό, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης, Άγγελος Συρίγος, δεν έχει ακόμη οριστεί. Τα άτομα αυτά θα υπάγονται στην κατηγορία των αδειών για εξαιρετικούς/ ανθρωπιστικούς λόγους. Πρόκειται, δηλαδή, για διατάξεις που δεν θα βγάζουν σε παρανομία, όσους διαμένουν νόμιμα και επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις άδειες για εξαιρετικούς/ ανθρωπιστικούς λόγους, έως τα τέλη του 2012 είχαν συσσωρευτεί 10.000 αιτήσεις για παροχή τέτοιων αδειών. Από τον περασμένο Μάιο, συστήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης, επιτροπές που εξετάζουν αυτές τις αιτήσεις.
  • Ήδη, έχουν εξεταστεί οι 7.600 αιτήσεις και το καθεστώς των ανθρωπιστικών/εξαιρετικών λόγων δόθηκε στο 50% των αιτούντων. Έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν εξεταστεί και οι υπόλοιπες. Ο νέος νόμος αναμένεται να δημιουργήσει νέο μαζικό, αριθμό αιτήσεων εξαιτίας έλλειψης ενσήμων.
  • Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει τους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, μετανάστες, σε περίπου 540.000 και εκτιμά πως τα 2/3 εξ΄ αυτών έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια «επί μακρόν διαμένοντος».
efsyn.gr
14/10/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin