Monday, October 28, 2013

Γ. Κουμουτσάκος: Δύσβατος ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Ο δρόμος της Άγκυρας προς την ΕΕ είναι ανηφορικός και δύσβατος, τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη συνάντηση του Προεδρείου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας την Παρασκευή (25 Οκτωβρίου) στην Κωνσταντινούπολη.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η προετοιμασία της 73ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας η οποία έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 5-7 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα.
Την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν το άνοιγμα ενός νέου «κεφαλαίου» διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μετά από μια τριετή διακοπή των συνομιλιών, όπου δεν ανοίχτηκε κανένα κεφάλαιο.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η Κομισιόν με την έκθεση προόδου 2013 για την Τουρκία χαιρέτησε τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας καθώς και την ανακοίνωση της κυβέρνησης ενός πακέτου νόμων για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αντάρτες
Κατηγόρησε ωστόσο την τουρκική αστυνομία για τη χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών, όπου έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 8.000 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις του Ιουνίου, καλώντας την κυβέρνηση να αυξήσει την εποπτεία της αστυνομίας καθώς και να προχωρήσει σε έρευνες αναφορικά με περιστατικά βίας.

Στο επίκεντρο η Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας στην EurActiv.gr τα αποτελέσματα της συνάντησης, επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει μπροστά της ένα μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων που πρέπει να «τακτοποιήσει».
«Το "άνοιγμα" του κεφαλαίου 22 για την τοπική αυτοδιοίκηση δημιούργησε σε όλους μια αίσθηση άρσης του προηγούμενου αδιεξόδου απραξίας και ακινησίας της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.  Ταυτόχρονα όλοι γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας παραμένει εξαιρετικά ανηφορικός και δύσβατος. Η Τουρκία έχει μακρύ κατάλογο ευρωπαϊκών εκκρεμοτήτων να "τακτοποιήσει"», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «βασική».
Παράλληλα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθεσε το θέμα της παρατεινόμενης απαγόρευσης της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεδομένου ότι το ζήτημα του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας περιλαμβάνεται σταθερά στις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.
Καταθέτοντας και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, είπε πως το «πακέτο εκδημοκρατισμού» που παρουσίασε πρόσφατα ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν αναφέρει την άρση της απαγόρευσης της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης παρά τις προηγούμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ενώ ρωτά την Κομισιόν τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να λυθεί το εν λόγω «σοβαρό ζήτημα» που συνιστά «ευθεία προσβολή του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας στη Τουρκία».

Oρόσημα

  • 5-7 Δεκεμβρίου 2013: 73ης Σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα

Απόψεις

Μετά το τέλος της συνάντησης, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Μαριλένα Κοππά δήλωσε:
«Συμφωνήσαμε κεντρικό θέμα στην επόμενη συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας, που θα λάβει χώρα στην Άγκυρα στις αρχές Δεκεμβρίου, να είναι τα θέματα δημοκρατίας και ελευθεριών στην Τουρκία. Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά δείχνει ακόμα να αγνοεί τα αίτια που οδήγησαν στην εξέγερση του Γκεζί παρκ πριν από μερικούς μήνες. Το νέο πακέτο μέτρων εκδημοκρατισμού που παρουσίασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν καλύπτει τα βασικά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, σεβασμό θρησκευτικών ελευθεριών και σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Stefan Fule την περασμένη εβδομάδα είπε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκειμένου να βοηθηθεί η Άγκυρα στην υλοποίηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία υπογραμμίζουν τη σημασία του να παραμείνει η ΕΕ σημείο αναφοράς για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία».
EurActiv.gr  
 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

--------------

 --------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin