Sunday, October 27, 2013

Θυσία και περηφάνια....

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΕΡΒΑ*
kzervas@otenet.gr
«Σε όλο το έθνος, άνδρες και γυναίκες, ξεχασμένοι από την πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αναζητούν από εμάς καθοδήγηση και δικαιότερες ευκαιρίες στη διανομή του εθνικού πλούτου... Δεσμεύομαι για μια νέα συμφωνία με τον αμερικανικό λαό».
Αυτήν τη νέα συμφωνία, το περίφημο «new deal», εφάρμοσε ο δημοκρατικός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ στην αντιμετώπιση της «Μεγάλης Υφεσης» στην Αμερική του μεσοπολέμου. Οι ομοιότητες της σημερινής Ελλάδας με εκείνη την Αμερική είναι εμφανείς. Στα χρόνια που ακολούθησαν το χρηματιστηριακό κραχ της «μαύρης Τρίτης» του Οκτώβρη 1929, η ανεργία στις ΗΠΑ είχε εκτοξευτεί από 4% σε 25%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή είχε μειωθεί κατά 33%.

Το «New Deal» που εφαρμόστηκε περιελάμβανε μέτρα που από τη μια είχαν σκοπό να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα και από την άλλη στόχευαν σε μια μεταρρύθμιση με μακροχρόνια προοπτική, τέτοια ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για το μέλλον. Παρουσιάστηκε άμεσα σειρά νέων νόμων, εφαρμογή νέου, αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου για το τραπεζικό σύστημα, ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προστασία από την ανεργία και κοινωνικές παροχές προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, δημιουργία Διοίκησης Aγροτικής Προσαρμογής, με την οποία ελέγχθηκε η εγχώρια παραγωγή. Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εκτεταμένων δημοσίων επενδύσεων με τη συνδρομή ιδιωτικών εταιριών, αλλαγή όρων δανειοδότησης για στεγαστικά δάνεια προς όφελος των πολιτών. Ενώ συγχρόνως οι τέχνες και ο πολιτισμός, η έρευνα και η καινοτομία δεν παραγκωνίστηκαν με το άλλοθι της κρίσης.

Η κρίση, βέβαια, δεν πλήττει μόνο τις τσέπες των πολιτών, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Η Γερμανία και η Αμερική δέχθηκαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την μεγάλη κρίση. Οταν ο Χίτλερ ανέλαβε στη Γερμανία, είχε να αντιμετωπίσει ακριβώς τα ίδια θέματα που είχε να αντιμετωπίσει και ο Ρούσβελτ, δηλαδή μαζική ανεργία και ύφεση. Η πίεση για μεταρρυθμίσεις ήταν ακριβώς η ίδια. Παρ' όλα αυτά, ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης είχε ως αποτέλεσμα η αμερικανική δημοκρατία να ισχυροποιηθεί, ενώ στη Γερμανία να εγκατασταθεί ο ναζιστικός ολοκληρωτισμός. Το «New Deal» διατήρησε τη δημοκρατία στις ΗΠΑ σε μια ιστορική περίοδο όπου αλλού η αβεβαιότητα και η ύφεση την κατέλυσαν. Και με όλες τις συνέπειες που επέφεραν οι επιλογές αυτές στην ανθρωπότητα.

Επιστρέφοντας στο σήμερα και στα καθ’ ημάς, θα λέγαμε ότι η πολιτική του Δημοκρατικού Ρούσβελτ, στα βασικά χαρακτηριστικά της, αποτελεί την επιτομή μιας κεντροαριστερής πρότασης αντιμετώπισης της κρίσης. Μιας πατριωτικής πολιτικής που είναι όχι απλώς ικανή αλλά και απαραίτητη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Που θα κάνει το λαό μας να νιώθει περήφανος για τις θυσίες που κάνει και όχι ως το κορόιδο του πολιτικού συστήματος και η χλεύη της Ευρώπης.

Δεν πρέπει επιτέλους να δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος μας και ότι πλέον διαθέτουμε μια σαφή ατζέντα πολιτικής; Μια δική μας πρόταση για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση; Με κύριο στόχο την οικονομική ανάκαμψη με την εμπέδωση της δημοκρατίας σ’ ένα κράτος δικαίου.

Θα περιμένουμε από τους τρεις κυρίους της τρόικας, την κυρία στη Νέα Υόρκη, ή την κυρία στο Βερολίνο να μας υποδεικνύουν σε καθημερινή βάση τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε δομές και οικονομία στη χώρα μας; Θα λαϊκίζουμε στηριζόμενοι σε αμφίβολα πολιτικά πρότυπα, όπως ο Τσάβες ή Έλληνες πολιτικοί του ’80, όταν υπάρχουν παραδείγματα πετυχημένων πολιτικών αντίδρασης στην κρίση; Επιτέλους ας κάνουμε τις σωστές επιλογές.
*Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δήμου Θεσσαλονίκης
agelioforos.gr
20/10/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin