Thursday, October 3, 2013

Απορρίπτει την επιστροφή Βαρωσίων έναντι ανοίγματος κεφαλαίων ο Εγκεμέν Μπαγίς.

Ένσταση για την ημερομηνία έκδοσης της έκθεσης προόδου της ΕΕ για την Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, επειδή συμπίπτει με τη δεύτερη ημέρα της Εορτής των Θυσιών, έφερε ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζοντας την σύμπτωση «ασέβεια στις αξίες της Τουρκίας».

Όπως μεταδίδεται από τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Μπαγίς σχολιάζοντας την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου έναντι του ανοίγματος των κεφαλαίων για τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ασφάλεια, ελευθερία και δικαιοσύνη, είπε: «ποια χώρα σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το άνοιγμα κεφαλαίου παραχωρεί έδαφος; Συγκέντρωσε το μυαλό σου στο κεφάλι σου. Η Τουρκία, όχι για το άνοιγμα κεφαλαίου, για την υποψηφιότητα ακόμη, δεν παραχωρεί έδαφος».

Υποστηρίζοντας ότι παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθεί την ίδια γραμμή με τις προηγούμενες ηγεσίες στο θέμα της παρεμπόδισης των διαπραγματεύσεων, ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι «σίγουρα εκείνη η καρέκλα έχει κάποιον ιό και όποιος κάθεται κολλά».
Επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι δεσμεύεται να στηρίξει ένα σχέδιο που θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο.
Ο κ. Μπαγίς προειδοποίησε και τη Γαλλία που από την εποχή του Σαρκοζί – όπως είπε – παρεμποδίζει το άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, ενώ ανέφερε είναι έτοιμοι να ανοίξουν το κεφάλαιο για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική. Κατηγόρησε την Γαλλία ότι παρουσιάζει το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου ως την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωζώνη και με αυτόν τον τρόπο υποτιμούν την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να περιφρονεί την νοημοσύνη τόσο πολύ. Η κοινή γνώμη γνωρίζει τι συμβαίνει».
  • Όσον αφορά την ημερομηνία δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, ο Εγκεμέν Μπαγίς είπε ότι όπως θα ενοχλούνταν οι Ευρωπαίοι εάν δημοσιοποιούνταν μια έκθεση τα Χριστούγεννα, έτσι έχουν ενοχληθεί και οι ίδιοι που η ημερομηνία, 16 Οκτωβρίου, συμπίπτει με τη δεύτερη ημέρα της Εορτής των Θυσιών (Κουρμπάν μπαϊράμ) και αυτό το έχουν μεταφέρει στην ΕΕ. «Και για μας αυτή η κατάσταση δεν δείχνει ευαισθησία στις αξίες μας και επιπλέον τονίσαμε ότι μπορεί να θεωρηθεί ως ασέβεια».
Δεν ζήτησαν είπε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει την ημερομηνία έκδοσης, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα αφήσουν τα δικά τους σχόλια για το περιεχόμενο της έκθεσης και τις αναλύσεις τους για μετά την εορτή.
Κατά τη συνάντησή του χθες με τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε, πρόσθεσε ο κ. Μπαγίς, τού ανέφερε ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος ότι το πακέτο εκδημοκρατικοποίησης που ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν θα αντικατοπτριστεί θετικά στην ετήσια έκθεση προόδου και πως δεσμεύονται να είναι μια αντικειμενική έκθεση.
Ανέφερε επίσης ότι προγραμματίζεται το άνοιγμα του κεφαλαίου για την περιφερειακή πολιτική να γίνει στις 5 Νοεμβρίου.

onlycy.com
3/10/13
--
-
  • Turkish EU Minister to [Greek] Cypriot leader Anastasiadis: Behave yourself
Turkey's EU Minister Bagis says on Thursday "which country has given its land to open a new chapter, and criticizes Anastasiadis by saying, "Behave yourself" for his implicit demand for the closed Maras region..
 
 
BRUSSELS (AA) - Turkey's EU Affairs Minister and Chief Negotiator Egemen Bagis said on Thursday "which country has given its land to open new chapter," and criticized [Greek] Cypriot leader Nicos Anastasiadis by saying, "Behave yourself" after he implicitly demanded closed Maras region.
Speaking in the Permanent Delegation of Turkey to the European Union in Brussels on Thursday, Bagis criticized Anastasiadis for his implicit demand for closed Maras region by saying "Behave yourself."
Evaluating Anastasiadis' implicit demand for closed Maras region in Cyprus to encompass within the [Greek] Cypriot administration in exchange for opening the chapters of "Judiciary and Fundamental Rights” and “Justice, Freedom and Security”, Bagis said "Turkey would not give its land not only for opening chapters (in accession process to EU) but also for the EU membership."
  • Criticizing EU Commission for the publishing date of Turkey's progress report, Bagis said the publishing date of Turkey's progress report, October 16, coincided with Turkey's religious holiday which is disrespect to Turkey. 
Bagis said "We have informed EU about the issue and objected to the publishing date, as they would be uncomfortable with publishing their progress report at Christmas time." 
"We emphasized that we are not comfortable with this date in terms of our values and we perceived this as disrespect," Bagis said.
 http://www.aa.com.tr/en/news/236063--kategori-politika-turkish-eu-minister-to-greek-cypriot-leader-anastasiadis-behave-yourself
3/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
--- 


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin