Sunday, October 13, 2013

Αναστασιάδης: Ελληνοκύπριοι πουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε όσους προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων να συνειδητοποιήσουν ότι αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης γιατί – όπως είπε – αυξάνονται οι Ελληνοκύπριοι που πωλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Μιλώντας στην αντικατοχική πορεία των εκτοπισμένων από την Μόρφου ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε όσους προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων να συνειδητοποιήσουν ότι αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή και ιδιαίτερα για εδαφικές αναπροσαρμογές. Τους κάλεσε επίσης να κάνουν δεύτερες σκέψεις.



Ο Κύπριος πρόεδρος, σχολιάζοντας τις αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί λύσης τάχιστα, συμφώνησε ότι μπορεί να υπάρξει λύση έως τα Χριστούγεννα. Όμως, τόνισε πως η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «πρέπει να κάνει εκείνα τα τολμηρά βήματα, αλλά και να σεβασθεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και όσα απορρέουν από την προσπάθειά της για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι θα ήταν αδιανόητο να αρχίσει διάλογος χωρίς να υπάρχει αποδοχή του αυτονόητου, που είναι «ένα κράτος, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας». efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 13/10/13
---

  • Προχωρούν ακάθεκτοι για τουρκοποίηση. -Νέες αποφάσεις της «επιτροπής» για εξαγορά ε/κ περιουσιών. 

Λευκωσία: Σε νέες σημαντικές εξαγορές ελληνοκυπριακών περιουσιών προχώρησε το κατοχικό καθεστώς μέσω της «επιτροπής» πληρώνοντας σε μόνο δύο περιπτώσεις ένα ποσό που ξεπερνά τα δυόμισι εκατομμύρια στερλίνες. Είναι εμφανές μέσα από τις αποφάσεις ότι το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί μέσω της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» να πετύχει αγορές από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και εν συνεχεία να δοθούν οι «τίτλοι» σε Τουρκοκυπρίους ή Τούρκους επιχειρηματίες για σκοπούς ανάπτυξης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ακίνητης περιουσίας στην περιοχή του κατεχόμενου Πραστειού της επαρχίας Αμμοχώστου. Μέσω της «επιτροπής» τουρκοποιήθηκε ελληνοκυπριακή περιουσία συνολικής έκτασης 629.146 τετραγωνικών μέτρων με τους ιδιοκτήτες να παίρνουν σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο (1.408.040 στερλίνες). Η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα ακίνητα ονομάζεται «Dortyol» (Σταυροδρόμι).



Στην ίδια ακριβώς περιοχή και ειδικότερα βορείως του δρόμου Λευκωσίας – Αμμοχώστου παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα των ακινήτων. Έχουν οικοπεδοποιηθεί αρκετές εκτάσεις οι οποίες διαφημίζονται προς πώληση και μέσω του διαδικτύου.
Πρόκειται για περιοχές που τώρα αναπτύσσονται και γι’ αυτό οι τιμές που προσφέρονται είναι συγκριτικά πολύ χαμηλές, τα οικόπεδα πωλούνται προς 20 χιλιάδες στερλίνες και τα διαμερίσματα ξεκινούν από 3 χιλιάδες στερλίνες και φτάνουν τις 70 χιλιάδες.

Με άλλη απόφασή της η «επιτροπή», που αφορά ακίνητη περιουσία στη Βασίλεια της επαρχίας Κερύνειας, πληρώθηκε το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων στερλινών για 65.473 τ.μ. και δύο σπίτια. Στην ίδια περιοχή, η οποία έχει από χρόνια αναπτυχθεί, οι τιμές ξεκινούν από τις 100 χιλιάδες στερλίνες και αναλόγως εάν είναι διαμέρισμα ή οικία ανεβαίνουν.
Λαμβανομένων υπόψη και των όσων έχουν δηλωθεί από πλευράς «επιτροπής» το τελευταίο διάστημα και των κινήσεων του κατοχικού καθεστώτος, φαίνεται ότι προχωρεί το σχέδιο εξαγοράς των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, εκμεταλλευόμενοι από τη μια την οικονομική κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές και το ότι οι νεότερες γενιές προσφύγων δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα να πουλήσουν τα ακίνητα που ανήκαν στους γονείς τους. Γι’ αυτό και η «επιτροπή» επιλέγει, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, να λαμβάνει αποφάσεις με μεγάλα ποσά αποζημίωσης προκειμένου αυτές να λειτουργήσουν και ως «κράχτες» για άλλους Ελληνοκυπρίους που έχουν ακίνητα στις ίδιες περιοχές για να τα πουλήσουν.

Συνολικά την περασμένη εβδομάδα η «επιτροπή» πλήρωσε ως αποζημιώσεις 3,17 εκατομμύρια στερλίνες, εκ των οποίων τα 2,6 εκατομμύρια είναι οι περιπτώσεις που προαναφέραμε. Στις άλλες πέντε περιπτώσεις τα ποσά ήταν μικρότερα και κυμαίνονταν μεταξύ 60 και 75 χιλιάδων στερλινών.
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/166208/prochoroun-akathektoi-gia-tourkopoiisi#sthash.CfNccRzQ.dpuf

12/10/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Cypriot President concerned over property sales ahead of talks...

    Cypriot President Nicos Anastasiades has expressed his concerns over the transfer of a significant number of properties to Turkish Cypriots on the island, calling on the Greek Cypriots to stop selling their property to Turks.

    Before recent talks, which revived hopes for a solution on the island, Anastasiades said this transaction would weaken their hand at the bargaining table.

    “Let them realize that without wanting to, or even out of necessity, they create negative conditions for freedom, reunification and the bargaining power to bear on the table”, he said.

    Anastasiades also called on the so called "Turkish authorities" to take “bold steps” to prove their determination to implement the resolutions of the United Nations......http://www.hurriyetdailynews.com/greek-cypriot-president-concerned-over-property-sales-ahead-of-talks.aspx?pageID=238&nID=56257&NewsCatID=351
    15/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin