Thursday, October 10, 2013

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.-Εξ ιδίων τα βέλη.

Αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Τουρκίας προκαλεί το παζάρι στο οποίο επιδίδονται Ερντογάν και Νταβούτογλου όσον αφορά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία συνδέουν με «ανταλλάγματα» - εκλογή μουφτήδων στη Θράκη και λειτουργία δύο τεμενών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων μιλούν για «νεοεθνικιστικά και παλαιοκεμαλιστικά αντανακλαστικά» και, όπως υποστήριξε ο Ορχάν Κεμάλ Τσενγκίζ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων «η αρχή της αμοιβαιότητας δεν μπορεί να εφαρμόζεται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κατανοητό να θέλει κάποιος τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Τούρκων στην Ελλάδα, αλλά είναι απαράδεκτο να στερεί (η Τουρκία) από τους πολίτες της τα δικαιώματά τους».  


«Είναι δυνατόν οι μειονότητες στην Τουρκία να διοικούνται ανάλογα με τις συνθήκες που παρέχονται στους Τούρκους στις άλλες χώρες;» αναρωτιέται, από την πλευρά του και ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ταράφ», Χάικο Μπαγκντάτ, διερωτώμενος: «Είμαστε φυλακισμένοι εδώ;».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, παρότι αρνείται ότι το θέμα των δικαιωμάτων των Ρωμιών της Τουρκίας συνδέεται με οποιαδήποτε αμοιβαιότητα, επιμένει ότι η άρνηση των ελληνικών αρχών να επιτρέψουν την εκλογή θρησκευτικών λειτουργών της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη, καθώς και άλλοι διοικητικοί περιορισμοί, δεν επιτρέπουν στην τουρκική κυβέρνηση να επεκτείνει και στους Ρωμιούς και τα ιδρύματα τους, τα δικαιώματα που αποκαθίστανται για όλα τα άλλα μέλη της Τουρκικής κοινωνίας.  

Πολιτικές πηγές επισημαίνουν ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι ένα ιδιαίτερα συμβολικό ζήτημα που ξεπερνά την ελληνορθόδοξη μειονότητα και τις σχέσεις με την Ελλάδα, γιατί αγγίζει θέματα που αφορούν την τουρκική ταυτότητα.

Στη σημερινή συγκυρία όλα αυτά τα θέματα συνδέονται με την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος, λένε και τονίζουν, ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής είναι μεγάλου συμβολισμού κίνηση που θα υπογραμμίζει την απομάκρυνση από τις ισχύουσες αντιλήψεις για το πώς ορίζεται η τουρκική ταυτότητα. Η επαναλειτουργία αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την εθνικιστική παράταξη, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θέματα αυτά, ιδιαίτερα τώρα - στη συγκυρία διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει να απομονώσει το θέμα της Θεολογικής Σχολής από το γενικότερο ισοζύγιο που δημιουργείται γύρω από το κουρδικό, και το οποίο είναι πολύ δύσκολο στη διαχείριση του. Γ' αυτό και αναζητεί κάποια συμβολική κίνηση από την Αθήνα, λένε οι ίδιες πηγές.
«H θέση της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος καθίσταται αντιπαραγωγική».
http://www.elzoni.gr
10/10/13
--
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin