Thursday, October 17, 2013

Επίτροπος διεύρυνσης: Οι σχέσεις των υπό ένταξη με τα κράτη μέλη της ΕΕ «βασική αρχή» -Οι 5 βασικές αρχές που διέπουν τη διαδικασία της διεύρυνσης.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Štefan Füle επεσήμανε χθες για πρώτη φορά κατά την παρουσίαση της έκθεσης προόδου των υπό ένταξη στην ΕΕ κρατών, ότι μία από τις «βασικές αρχές» της διεύρυνσης είναι και οι σχέσεις των κρατών αυτών με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα αυστριακού think tank, η στήριξη της εγχώριας κοινής γνώμης για τη διαδικασία της διεύρυνσης βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. 

Στις ετήσιες εκθέσεις προόδου, η Κομισιόν συνέστησε για δεύτερη φορά να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, και για πέμπτη φορά στη σειρά, να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

 Ακόμη, διέκρινε ότι πραγματοποιήθηκε πρόοδος και σε άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων καθώς και στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. 

  • Μιλώντας στην Ευρωβουλή, ο Επίτροπος διεύρυνσης Štefan Füle για πρώτη φορά επεσήμανε πέντε βασικές αρχές που διέπουν τη διαδικασία της διεύρυνσης: το κράτος δικαίου, η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, η στήριξη των δημοκρατικών θεσμών, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη κρατών.
  • Η τελευταία «αρχή» αναφέρεται στις σχέσεις των Σκοπίων με Αθήνα και Σόφια, λόγω του ζητήματος της ονομασίας.
Στο μεταξύ το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ακόμη έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ένα έγγραφο που ισχυρίζεται πως σήμερα διαμένουν 750.000 λεγόμενοι «Μακεδόνες» στην Βουλγαρία και 700.000 στην Ελλάδα.  

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο 
Ερωτηθείσα από την EurActiv, η Κομισιόν τόνισε ότι έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει σε ζητήματα διεύρυνσης και αρνήθηκε τις φήμες περί μείωσης του προσωπικού στη Διεύθυνση Διεύρυνσης, εξαιτίας της μειωμένης δραστηριότητας στο εν λόγω πεδίο.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι συνομιλίες με τις περισσότερες χώρες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Κάποια πρόοδος έγινε με το Μαυροβούνιο, με το οποίο η Κομισιόν πρόσφατα άνοιξε και έκλεισε δύο κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια.
Ωστόσο οι συνομιλίες έχουν σταματήσει με τις περισσότερες χώρες, ειδικά με την Τουρκία, που σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν εκκρεμεί το πρόβλημα με την Κύπρο ενώ κάνει αναφορά και στην έλλειψη προόδου για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, καθώς και την ελευθερία της έκφρασης.
Από τα 35 κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, μέχρι τώρα μόλις ένα έχει κλείσει, αυτό των επιστημών και της έρευνας. 13 κεφάλαια είναι ανοιχτά, ωστόσο η ΕΕ ανέστειλε το άνοιγμα 8 κεφαλαίων λόγω του ότι η χώρα δεν εφάρμοσε το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, σύμφωνα με το οποίο τα λιμάνια πρέπει να ανοίξουν για προϊόντα που προέρχονται από την Κύπρο.
Το άνοιγμα 11 πρόσθετων κεφαλαίων έχει μπλοκαριστεί από την Γαλλία και την Κύπρο.
Οι συνομιλίες με την Σερβία αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Η Κομισιόν προέβη σε αυτή την απόφαση αφού πρώτα το Βελιγράδι ομαλοποίησε τις σχέσεις του με το Κοσσυφοπέδιο.

Μικρή στήριξη στη διαδικασία διεύρυνσης
Η Αυστριακή Κοινωνία για την Ευρωπαϊκή Πολιτική (ÖGfE), δημοσίευσε μια έρευνα αναφορικά με την άποψη της αυστριακής κοινής γνώμης στο θέμα της διεύρυνσης.
Όπως προκύπτει, η Ισλανδία είναι η μόνη χώρα η ένταξη της οποίας υποστηρίζεται από την πλειονότητα των ερωτηθέντων (55%). Η Ισλανδία σημειώνεται, πρόσφατα η ίδια πάγωσε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Οι υπόλοιπες επτά χώρες αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. «Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν μικρή στήριξη», είπε ο Γενικός Γραμματέας της ÖGfE, Paul Schmidt.
Σύμφωνα με την έρευνα η έγκριση για την ένταξη των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με τις προηγούμενες σφυγμομετρήσεις του Ευρωβαρομέτρου. Από αυτές, η ΠΓΔΜ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής (28%). Το Μαυροβούνιο και η Βοσνία είναι στο 26% ενώ μόλις το 24% των Αυστριακών λένε ναι για τη Σερβία. 20% είναι το ποσοστό για την Αλβανία και 19% για το Κοσσυφοπέδιο. Η Τουρκία έχει τα χειρότερα αποτελέσματα (15%).
Σύμφωνα με τον Schmidt, οι ερωτηθέντες τάχθηκαν υπέρ της εμβάθυνσης της ΕΕ, αντί της διεύρυνσης. Πράγματι, το 86% των ερωτηθέντων είπε πως είναι «πολλή σημαντική» η εμβάθυνση των 28 και «σημαντική» το 48%. Αντίθετα, 8% θεωρεί την διεύρυνση «πολλή σημαντική» και 16% «σημαντική». 
EurActiv.gr  




No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin