Sunday, October 27, 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Βέτο προέταξε η Λευκωσία. -Δεν ενέδωσε σε πιέσεις για άνοιγμα του κεφαλαίου 31 για την Τουρκία.

Βρυξέλλες: Τις προθέσεις και τα όρια αντοχής της κυπριακής Κυβέρνησης δοκιμάζουν Κομισιόν και Λονδίνο μέσω της λιθουανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  βολιδοσκοπώντας την προώθηση του παγωμένου τουρκικού κεφαλαίου για την Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Κατηγορηματικά απέρριψε η Λευκωσία, στέλνοντας και τα «απαραίτητα μηνύματα».

Η κίνηση της λιθουανικής Προεδρίας εκδηλώθηκε, «σε συνεννόηση» πάντα με το Λονδίνο και την Κομισιόν, και είχε ως στόχο να δοκιμάσει τις αντοχές της Λευκωσίας, καθώς το εν λόγω τουρκικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο είναι παγωμένο από το 2009, με μονομερή απόφαση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, βάζοντας στο ψυγείο έξι, συνολικά, τουρκικά κεφάλαια.



Πληροφορίες του «Φ» από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε προς το Βίλνιους ότι «τα δεδομένα δεν έχουν διαφοροποιηθεί», ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μονομερώς προς την Τουρκία, μπλοκάροντας έξι διαπραγματευτικά κεφάλαια, εξακολουθούν να ισχύουν, όσο η υποψήφια χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Η βολιδοσκόπηση της λιθουανικής Προεδρίας έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πριν από μερικές εβδομάδες και αφού είχε ληφθεί η κατ’ αρχήν πολιτική απόφαση για άνοιγμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική», που δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος.

Στην «πρώτη γραμμή» των στόχων που έχουν θέσει το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες είναι το «ροκάνισμα» των μονομερών κυρώσεων που επέβαλε η Κύπρος στην Τουρκία και ο πειθαναγκασμός της Λευκωσίας να συναινέσει σε σταδιακό ξεπάγωμα των έξι κεφαλαίων που έβαλε στο ψυγείο το 2009, ένα προς ένα.

Οι πιέσεις προς τη Λευκωσία εκδηλώνονται στο Συμβούλιο, όπου όλα τα κράτη-μέλη με πρωτοστάτες Βρετανία, Σουηδία και συμπαραστάτες Φινλανδία, Ιταλία, Βαλτικές χώρες θέτουν επιτακτικά θέμα ανοίγματος του κεφαλαίου 23 για τα θεμελιώδη δικαιώματα, που περιλαμβάνεται μεταξύ των κεφαλαίων που «πάγωσε» η Κύπρος. Στην Κομισιόν οι πιέσεις προέρχονται από τον Επίτροπο Φούλε και συνεργάτες του.  Άνοιγμα τριών κεφαλαίων, για  Ενέργεια, Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δικαιοσύνη ζητά μέσω εκθέσεών του και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περισσότερα στον "Φ" της Κυριακής

(philenews.com, 27/10/13)
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin