Tuesday, September 24, 2013

Οι ξένοι διπλωμάτες την αποκαλούν F.Y.R.O.M. -Έλληνες επιμένουν στο δήθεν "συνταγματικό" της όνομα.


 ---
Α.
Από το video της χθεσινής ενημέρωσης του ΟΗΕ, από τον εκπρόσωπο του Γ.Γ., Μάρτιν Νεζίρκι, παρατηρούμε ότι δύο φορές χρησιμοποιεί τον όρο "FYROM", παρά την ασυνάρτητη ερώτηση της σκοπιανής δημοσιογράφου που αποκαλεί την χώρα της όπως έχει δικαίωμα να την αποκαλεί. 
Στην επίσημη σελίδα του ΟΗΕ  παρατηρούμε ότι: Αφήνει μεν την ερώτηση όπως έγινε, όσον αφορά την δήθεν συνταγματική ονομασία, αγνοεί όμως ποιος είναι σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.  Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο κ.Νίμιτς συναντήθηκε προχθές με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τα συμπεράσματα ελεύθερα σε κάθε λογικό παρατηρητή.


[1] http://www.un.org/News/briefings/docs//2013/db130923.doc.htm
---
Β.
Από την συνέντευξή της Radmila Sekerinska, αντιπροέδρου της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ , σε πολύγλωσση ευρωπαϊκή σελίδα, στην Ελληνική της έκδοση παρατηρούμε: Η κ. Radmila Sekerinska αποκαλεί την χώρα της όπως έχει το δικαίωμα να την αποκαλεί και το γνωρίζουμε όλοι σχεδόν πως αποκαλούν την χώρα τους οι σκοπιανοί. Ο αρθρογράφος μεταφέρει τις δηλώσεις της, όσον αφορά το όνομα, δίχως καμία επιφύλαξη ως Έλληνας και ως όφειλε να πράξει σεβόμενος την δικιά του χώρα. Αφήνει το ίδιο χωρίς εισαγωγικά/επιφύλαξη τους ισχυρισμούς περί ¨ελληνικού βέτο" στο Βουκουρέστι ενώ βάζει σε εισαγωγικά τον όρο "πάγωμα". (Πρακτικά η πΓΔΜ είναι σε μια ‘’παγωμένη’’ κατάσταση στο πλαίσιο της διεύρυνσης, υποψήφια εδώ και 7 χρόνια και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.). Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τώρα, στην πολύγλωσση αυτή ηλεκτρονική έκδοση ευρωπαϊκών θεμάτων, συστηματικά στις άλλες γλώσσες χρησιμοποιούσαν με εμμονή το δήθεν συνταγματικό όνομα της FYROM αγνοώντας τις Ελληνικές ενστάσεις. Φιλοξένησαν μάλιστα και την  συνέντευξη του Έλληνα ΥφΥΠΕΞ, κ. Δημήτρη Κούρκουλα,  (στην έκδοση DE), δίπλα σε άρθρα που ανέφεραν την FYROM με την δήθεν συνταγματική της ονομασία.

 Η ελληνική έκδοση ήταν προσεκτική. Παρατηρούσαμε ότι αυτούσιες δηλώσεις απέφευγε να μεταφέρει στα άρθρα της. Η μεταφορά τους εγένετο στο τρίτο πρόσωπο οπότε δεν έμπαινε κανένα είδος διλήμματος. Συνεπώς, τα δύο τελευταία άρθρα, από όπου είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν, προκαλούν έκπληξη για την αλλαγή αυτή και δεν θέλουμε να υποθέσουμε ότι το τίμημα είναι η αποκλειστικότητα της συνέντευξης.

Αλίμονο αν ο καθένας μας για κάποιο οποιονδήποτε προσωπικό όφελος θυσιάζει τα διαχρονικά δίκαια της πατρίδας. Τα πράγματα είναι απλά. Για αυτούς η χώρα τους έχει το όνομα που θέλουν να έχει. Για μας όμως και τα παιδιά μας, ο ιστορικός και ίσως ο γεωγραφικός ακρωτηριασμός, που συνήθως ακολουθεί, θα είναι επώδυνος. Οπότε, ποτέ και για οποιαδήποτε παγκόσμια αξία δεν αναμασάμε τον όρο "Μακεδονία" αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν και αυτοί δικαιώματα. Τόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό ότι όταν λένε οι σκοπιανοί "Μακεδονία" επαναλαμβάνουμε και εμείς "Μακεδονία", για να μην προσβάλουμε κάποια αόριστη Αρχή, κάποτε θα ξεχαστούμε και θα πούμε εμείς μόνοι μας "Μακεδονία" οπότε με το δίκαιό του θα μας αποκαλούν "Αθηναίους".

1.  http://euractiv.gr/dieyrynsi/antipoliteysi-pgdm-o-gruevski-xrisimopoiei-zitima-tis-onomasias-gia-na-dimioyrgisei-esoter

 2.  http://www.euractiv.gr/apopseis/synenteyksi-me-tin-radmila-sekerinska-antiproedro-tis-sosialdimokratikis-antipoliteysis-tis

---
---
---
---
---


---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin