Tuesday, September 10, 2013

Λιγότερες ώρες Αρχαίων ζητά η Ρεπούση.

Θέμα μείωσης των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών έθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση προκαλώντας την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Κατά τη συζήτηση στο Β' Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας, του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Μ. Ρεπούση πρότεινε τα Αρχαία να είναι υποχρεωτικά μόνο για τους μαθητές που θα ακολουθήσουν κλασικές επιστήμες και στους υπόλοιπους να είναι προαιρετικό μάθημα.

Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ότι τα Αρχαία στην Γ΄Λυκείου διδάσκονται μόνο στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών και σημείωσε πως “δεν είναι νεκρή γλώσσα, δεν έχουν σχέση με τα λατινικά και συνεισφέρουν στη γνώση με τον πλούτο τους”.
Newsroom Enet 
enet.gr
10/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments :

  1. «Νεκρή γλώσσα» και νεκρές βουλευτικές καριέρες...

    Νέο σόου αποφάσισε να δώσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, χρησιμοποιώντας σκόπιμα εκφράσεις και διατυπώσεις οι οποίες, αφ' ενός μεν γνώριζε καλά πως θα δημιουργήσουν για άλλη μια φορά θόρυβο γύρω από το όνομά της και αφ' ετέρου που θα μπορούν εκ των υστέρων να «εξηγηθούν» ώστε να πειστούν για άλλη μια φορά όσοι την άκουσαν πως παρερμήνευσαν τα λεγόμενά της.

    Ακολουθώντας την ρήση του αείμνηστου Σπύρου Μαρκεζίνη κατά την οποία «καλύτερα να σε βρίζουν παρά να σε ξεχνούν», αυτή τη φορά η Μαρία Ρεπούση επέλεξε να «χτυπήσει» σε άλλο ένα ευαίσθητο νεύρο των Ελλήνων, που είναι η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.

    Με αφορμή την πρότασή της για μείωση των ωρών διδασκαλίας της στο «σύγχρονο Λύκειο», την αποκάλεσε «γλώσσα νεκρή», παραλληλίζοντάς την με τα Λατινικά. (...)

    Τα πράγματα φυσικά, για άλλη μια φορά, εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα είχε σχεδιάσει. Το όνομά της ξανακούστηκε και ξαναπεριφέρθηκε σε όλα τα ΜΜΕ, για να επανέλθει -κατά την προσφιλή της τακτική- και να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις» και ίσως για να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα...

    Οι αντιδράσεις όμως δεν ήρθαν μόνο από την κοινωνία αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο ο οποίος με ευγενικό τρόπο της είπε (σε... ελεύθερη απόδοση), να ...χαλαρώσει.

    «Χρειάζεται νηφαλιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μη διστάζοντας να εκφράσει την σαφή διαφωνία του:

    «Δεν είναι νεκρή γλώσσα τα αρχαία ελληνικά, ενώ τα λατινικά πράγματι είναι», είπε, υποστηρίζοντας ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα «διδάσκεται, εξελίσσεται και είναι μια γλώσσα διαφορετική από τα λατινικά όσον αφορά την πορεία της».

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος όμως αναφέρθηκε και σε δημοτικιστές όπως ο Δελμούζος, υπενθυμίζοντάς της πως και εκείνος δίδασκε τα αρχαία ελληνικά,

    «Όλα αυτά τα θέματα που είναι και ιδεολογικά φορτισμένα καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε με μια νηφαλιότητα και χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες», είπε συγκεκριμένα, αδειάζοντάς την με ύφος ευγενικό, ένα ύφος όμως που, μια βόλτα στο διαδίκτυο, αποδεικνύει πως δεν το υιοθετεί το σύνολο της κοινωνίας, καθώς οι λέξεις με τις οποίες χαρακτηρίζεται η εν λόγω βουλευτής, δεν είναι και τόσο... κόσμιες.

    Φυσικά το μεγάλο ερώτημα παραμένει και δεν είναι άλλο από το γιατί όταν το ΔΗΜΑΡ ήταν στην (συγ)κυβέρνηση, ψήφισε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο ενώ σήμερα στέκεται απέναντί του...
    Παύλος Κιρκασίδης
    http://www.zougla.gr/parapolitiki/article/nekri-glosa-ke-nekres-vouleftikes-karieres
    10/9/13

    ReplyDelete
  2. Διευκρινίσεις Ρεπούση για αρχαία-θρησκευτικά...

    Για απομόνωση μέρους των δηλώσεών της προκειμένου να γίνει ντόρος έκανε λόγο η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και επανέλαβε την πρόταση να είναι υποχρεωτικό μάθημα τα Αρχαία Ελληνικά μόνο σε όσους ακολουθούν κλασικές σπουδές και στους υπόλοιπους μαθητές να διδάσκεται η αρχαία ελληνική γραμματεία από μετάφραση, με το μάθημα των αρχαίων ελληνικών να είναι προαιρετικό.

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Μαρία Ρεπούση χαρακτήρισε ανησυχητικές τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, διερωτώμενη τι θα κάνει τόσους καθηγητές ξένων γλωσσών και γυμναστικής, τους οποίους μεταφέρει από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

    Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις της περί αρχαίων ελληνικών στο σχολείο, επανέλαβε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός οι 11 ώρες διδασκαλίας αρχαίων σε σύνολο 34 και τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί συνδυαστικά με τα λατινικά. "Οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι μια μεγάλη κατηγορία και εκεί θα πρέπει η Πολιτεία να πει τι μαθήματα θα διδαχθούν για αυτή την κατεύθυνση - υπάρχουν μαθήματα κοινωνιολογίας, νέας ελληνικής γλώσσας κλτ και εκεί πρέπει να γίνει η ανακατανομή των ωρών" είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Τόνισε ότι η γλωσσική εκπαίδευση είναι σημαντική και πρωτίστως οι μαθητές πρέπει να ξέρουν να κατανοούν και να εκφράζονται στο κείμενο, εκτιμώντας ότι νεκρές γλώσσες όπως τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά δεν βοηθούν σε αυτό το στόχο.>

    Σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πριμοδοτείται κάποια θρησκεία έναντι άλλης και να αποτρέπεται ο φανατισμός, κάνοντας αναφορά και στη σχετική σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2005.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=385238
    11/9/13

    ReplyDelete
  3. Βολές Άνθιμου κατά Ρεπούση...

    Βολές κατά της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση, με αφορμή και τη χθεσινή της τοποθέτηση για τα αρχαία ελληνικά εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

    «Είμαι βέβαιος ότι με την τάση που έχει θα προχωρήσει και σε άλλα. Είπε πρώτον για τα θρησκευτικά, δεύτερον για τα αρχαία ελληνικά, τρίτον για το «συνωστισμό». Λέει ακόμη να επανέλθει το μάθημα της Βιολογίας στο λύκειο. Ξέρετε γιατί; Διότι την ενδιαφέρει η Δαρβίνειος θεωρία. Ε, θα συγκρουστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    http://www.naftemporiki.gr/story/696783
    11/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin