Sunday, September 22, 2013

Σκοπιανό και Κυπριακό, και Συριακό συζήτησε ο Βενιζέλος με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.
- Η ονομασία των Σκοπίων και οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, χθες στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συνομιλία με τον κ. Μπαν κι Μουν «είχε ως αντικείμενο τα μεγάλα θέματά μας».

«Συζητήσαμε», τόνισε, «πρώτα για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων και στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ μετείχε και ο κ. Νίμιτς. Ο γενικός γραμματέας είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την πρότασή μας. Η εθνική μας μας θέση είναι πολύ καθαρή. Στηρίζεται από μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία όμως θα ισχύει για κάθε χρήση. Ένα όνομα για κάθε χρήση. Οριστική, καθαρή, λύση».



Ο Ελληνας υπουργός πρόσθεσε ότι εάν λυθεί το πρόβλημα «θα μπορέσει και η γειτονική μας χώρα να βρει την ευρωατλαντική της προοπτική. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και γι’ αυτούς και για μας, γιατί τα Βαλκάνια θα βρουν αυτή την κοινή προοπτική, η οποία λειτουργεί σταθεροποιητικά για την περιοχή. Εμείς θα προσφέρουμε και κάθε άλλη δυνατή βοήθεια. Είμαστε πάντα ο μεγάλος επενδυτής, ο μεγάλος γείτονας που μπορεί να βοηθήσει με φιλικά αισθήματα εφόσον όμως υπάρχει καλοπιστία. Σεβασμός του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι «τώρα έχουμε ένα νέο μομέντουμ, γιατί έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Εχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για ΜΟΕ σε σχέση με επίκεντρο την Αμμόχωστο, που μπορεί να δώσει νέες ιδέες και ώθηση και των διορισμό συνομιλητών και από τις δύο κοινότητες που είναι σημαντικό».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε παρούσα την ΕΕ, γιατί η οποιαδήποτε λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση γύρω από το θέμα της καλής προετοιμασίας των συνομιλιών, που θέτει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Ο Οκτώβριος πράγματι αναφέρεται ως μία επιδίωξη και θέλω να ελπίζω ότι και η προετοιμασία θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Ηδη έχουν αρχίσει οι επαφές του κ. Ντάουνερ με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει νέο μομέντουμ και θα μας επιτρέπει να δούμε τον πραγματικό ορίζοντα μιας λύσης».

Σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη συνάντηση, αναφέρει σχετικά πως «συζήτησαν την αναμενόμενη έναρξη το Φθινόπωρο, των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Παρών στην συνάντηση ήταν κι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος χαρακτήρισε σημαντική την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, που θα συζητήσει θέματα της περιοχής, μεταξύ άλλων κι αυτά που σχετίζονται με τις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες και τα ενεργειακά και διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας.

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε χθες στη Νέα Υόρκη και αύριο θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν.

Είναι η πρώτη συνάντηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη με το γενικό γραμματέα, αλλά δεν θα είναι συνάντηση γνωριμίας, θα είναι συνάντηση ουσίας, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός επιθυμεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις άμεσα με χρονοδιάγραμμα τον Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να έχει ακόμα πειστεί. Ζητά καλύτερη προετοιμασία καισύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν βιάζεται.

Οπως έχει πει και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης ο νέος γύρος δεν μπορεί να καθοριστεί αυτή την ώρα χρονικά και βέβαια εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από την ορθή προετοιμασία και την δυναμική που πρέπει να προσδώσουμε σε ένα νέο διάλογο, έτσι ώστε να υπάρχει πια η προοπτική ή και μια ακτίδα φωτός ότι κάπου μπορεί να καταλήξουμε.

Η αλήθεια είναι ότι εκπλήσσουν τους παρατηρητές οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, που διαφέρουν από τις εκφρασμένες θέσεις του.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν την ερχόμενη Παρασκευή, μία συνάντηση που χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική. Για πρώτη φορά ο κ. Αναστασιάδης θα πληροφορηθεί τις απόψεις των Αμερικανών από τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες μας- δεν θα πιέσει καθόλου τον Κύπριο Πρόεδρο. Επιθυμεί να τον ακούσει, να πληροφορηθεί τις θέσεις του και αναμένεται να του πει τί θα ήθελε να κάνει η Αμερική για την Κύπρο.

Πέρασαν οι εποχές των εκβιασμών και των απειλών, όπως δήλωσε και ο γερουσιαστής Μενέντεζ στο Φιλελεύθερο. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μία πολύ καλή ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις του για το Κυπριακό, και να ενημερώσει για την οικονομία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνομιλία με τη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης μίλησε με τον κ. Ολι Ρεν και τον κ. Ντράγκι. Η συνομιλία με την κ. Λαγκάρντ ήταν καλή και σ’ αυτή συζητήθηκαν το Μνημόνιο και σύμφωνα με πληροφορίες και η υπόθεση Δημητριάδη.

http://mignatiou.com

22/9/13

2 comments :

  1. Спорот за името главна тема на разговорите Бан - Венизелос...

    Во Њујорк предмалку заврши средбата на генералниот секретар на Обединетите нации Бан Ки-мун со грчкиот вицепремиер и министер за надворешни работи Евангелос Венизелос, кој ја предводи грчката делегација на годинашното Генерално Собрание на Обединетите нации.

    Според кусото соопштение од кабинетот на Бан, спорот за името бил водечка тема на разговорите.

    - Соговорниците разменија мислења за перспективите за решавање на спорот за името меѓу Грција и поранешната југословенска Република Македонија, вклучително и исходите од неодамнешната посета на личниот пратеник на генералниот секретар, Метју Нимиц, пишува во соопштението.

    Се додава дека тема на разговор било и очекуваното продолжување на разговорите за статусот на Кипар наесен, како и состојбата во Сирија.

    Засега не е најавено дали во Њујорк ќе има средба меѓу претставници на македонската и на грчката делегација. fyromската делегација ја предводи претседателот на Владата Никола Груевски, а во неа е и министерот за надвошрени работи Никола Попоски.

    Нема потврдени средби ниту со посредникот во разговорите, Метју Нимиц, за кого се знае само дека утре ќе се сретне со евро-комесарот задолжен за проширување Штефан Филе.
    http://www.sitel.com.fyr/fyr/sporot-za-imeto-glavna-tema-na-razgovorite-ban-venizelos
    22/9/13

    ReplyDelete
  2. Атина ги повтори црвените линии и пред Бан Ки-мун...

    Атина – Ни Њујорк не носи промена во грчките позиции за спорот за името. Шефот на грчката дипломатија и вицепремиер Евангелос Венизелос пред генералниот секретар на Обединетите нации Бан Ки-мун во дискусијата за спорот за името настапил со добро познатите грчки црвени линии односно барање за име со географска одредница ерга омнес. Проблемот за името бил една од главните теми кои се дискутирале на оваа средба на која присуствуал и медијаторот Метју Нимиц.

    „Генералниот секретар е многу добро информиран за нашиот предлог. Нашите национални позиии се многу јасни и поддржани од голем дел од политичките сили во Грција. Ние сме за едно заеднички прифатливо сложено име со географска одредница, кое ќе биде за секоја употреба: ерга омнес. Конечно, јасно и функционално решение“, потенцираше Венизелос по средбата со Ки-мун и Нимиц. Со ова тој практично отворено најави дека Грција не планира да ги одмрзне ставовите за името додека не види остварување на нејзиното барање првата отстапка да дојде од FYROMска страна......http://www.utrinski.FYR/default.asp?ItemID=492D5C8A6025474ABF9D62D875DCD41E
    23/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin