Tuesday, September 3, 2013

Παρολίγο θερμό επεισόδιο Βρετανίας-Τουρκίας πάνω από Κύπρο.

Ζαννέττος Ν./Αντρέου Ε. (sigmalive.com)
Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η «βόλτα» ζεύγους βρετανικών μαχητικών χωρίς «άδεια» πάνω από το ψευδοκράτος, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έστειλε δύο μαχητικά τύπου F-16 στην Κύπρο για να τα αναχαιτίσουν. Την είδηση που πρώτη απεκάλυψε η ιστοσελίδα sigmalive.com επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Άμυνας.

Τα δύο βρετανικά μαχητικά, τύπου Eurofighter Typhoon, τα οποία ήταν σταθμευμένα στις Βάσεις Ακρωτηρίου, εκτελούσαν αναγνωριστική πτήση εντός του FIR Λευκωσίας. Η είσοδος τους στον λεγόμενο εναέριο χώρο των κατεχομένων, χωρίς «άδεια» κινητοποίησε άμεσα την Τουρκία. Αμέσως δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα βρετανικά Eurofighter.



Τα τέσσερα μαχητικά δεν ενεπλάκησαν, αφού τα βρετανικά μαχητικά αποχώρησαν και προσγειώθηκαν ξανά στη βάση Ακρωτηρίου, λίγο πριν τα τουρκικά F-16 φτάσουν στην Κύπρο.

Τα βρετανικά Eurofighter πετούσαν στα 40.000 πόδια. Σύμφωνα με πηγές, το θέμα ηγέρθη από την Κυβέρνηση στις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας. Μάλιστα κατόπιν διερεύνησης του περιστατικού, η απάντηση που δόθηκε από τους Βρετανούς ήταν ότι τα μαχητικά απογειώθηκαν για να πραγματοποιήσουν πτήση προς τη Συρία αφού προηγουμένως εντόπισαν «κάτι» στα ραντάρ των βάσεων.

  • Πάντως αυτή η πληροφορία δεν αποκλείεται να συνδέεται με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά ραντάρ εντόπισαν την εκτόξευση δύο βαλλιστικών αντικειμένων προς την ανατολική μεσόγειο από το κεντρικό της τμήμα.  Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί σε ποιον αποδίδεται η εκτόξευση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου RIA (επικαλείται πηγή στη Δαμασκό), τα αντικείμενα έπεσαν στη θάλασσα. Όπως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί σχετικά. Το Ισραήλ δήλωσε πως δεν έχει εντοπίσει κάποια εκτόξευση πυραύλου στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters [σχετικά].

Πλήρης επιβεβαίωση του SigmaLive από το YΠΑΜ

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι δύο πολεμικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου απογειώθηκαν από τις βάσεις ακρωτηρίου χθες και πέταξαν πάνω από τα κατεχόμενα.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/63116#sthash.LvDmMMFE.dpuf

3/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. «Καμία εμπλοκή τουρκικών και βρετανικών μαχητικών»...

    Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε πληροφορίες περί ενδεχόμενης εμπλοκής τουρκικών αεροσκαφών με βρετανικά πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο.

    Σε ανακοίνωση του το υπουργείο ανέφερε ότι μαχητικά αεροπλάνα, τύπου Ταϊφούν, όντως απογειώθηκαν από τη βάση του Ακρωτηρίου έξω από τη Λεμεσό για να διερευνήσουν παρουσία «αγνώστου ταυτότητας αεροσκαφών στα ανατολικά της Κύπρου».

    Ωστόσο, προστίθεται, «διαπιστώθηκε ότι τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονταν νόμιμα σε διεθνή εναέριο χώρο και δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανάγκη για αναχαίτισή τους».

    Πηγή: ΑΠΕ
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/kamia-emploki-tourkikon-ke-vretanikon-maxitikon
    3/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin