Friday, September 27, 2013

Κατσάδα από Όλι Ρεν για το θέμα του Πανίκου Δημητριάδη. -«Παραβιάζετε τη συνθήκη της ΕΕ» διαμηνύει στον ΥΠΟΙΚ.

Βρυξέλλες: Με αυστηρή γλώσσα και με υποδείξεις για το ενδεχόμενο παραβίασης της συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ, σχολιάζει ο Όλι Ρεν με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, τα όσα συζητούνται τις τελευταίες μέρες περί παύσης του Κεντρικού Τραπεζίτη.

Ο επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών θεμάτων απέστειλε την επιστολή, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για πιθανή παύση του Διοικητή, λόγω μη επαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων του.

Ο κ. Ρεν αναφέρεται στην αμφισβήτηση και τις επιθέσεις που δέχεται ο Διοικητής και εφιστά την προσοχή της Λευκωσίας στο άρθρο 130 της συνθήκης, το οποίο αφορά τη λειτουργία των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Το άρθρο 130 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιδιώκουν να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ ή των εθνικών κεντρικών τραπεζών.



Ο ΥΠΟΙΚ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη λήψη της επιστολής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες: «Αυτό που επιθυμώ να πω είναι πως σέβομαι πλήρως το Σύνταγμα της χώρας μου, όπως και όλους τους κανόνες και κανονισμούς του ευρωπαϊκού συστήματος και ειδικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

  • Στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για ομοιότητες της κυπριακής περίπτωσης με αυτή της Ουγγαρίας, που το 2012 βρέθηκε αντιμέτωπη με δικαστικές διαδικασίες για πιθανές παραβιάσεις της συνθήκης.

Αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση προς την κυβέρνηση για παραβίαση της συνθήκης σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΚΤ, μετά την αυστηρή επιστολή του Μάριο Ντράγκι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Ντράγκι είχε προειδοποιήσει με προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: philenews - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/164003/katsada-apo-oli-ren-gia-to-thema-tou-panikou-dimitriadi#sthash.bviW64Xx.dpuf

27/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin