Saturday, September 21, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Ποιός θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Του Κώστα Βενιζέλου
Η ιστορία με τον Διοικητή της ΚεντρικήςΤράπεζας πρέπει να τελειώσει το συντομότερο καθώς η διαιώνιση αυτής της κόντρας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στην εικόνα της Κύπρου. Μιας εικόνας, που βρίσκεται κάτω και από τον πάτο, που έστειλαν την οικονομία και τη χώρα, αυτοί που έκαναν και κάνουν κουμάντο.

Είναι σαφές πως η συνύπαρξη των δυο, του Προέδρου και του Διοικητή, καθίσταται πλέον αδύνατη, μετά και τις δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη (συνέντευξη στο Μέγκα), ο οποίος εξήγγειλε διαδικασία αποπομπής του Διοικητή.

Είναι προφανές πως το θέμα θα περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο εάν ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει. Νομικοί υποδεικνύουν πως δύσκολα μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση παύση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου είναι πρόδηλο πως το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαρίσει στη βάση δυο επιλογών:

Είτε θα τα βρουν (που δεν διαφαίνεται τέτοια δυνατότητα) είτε θα παραιτηθεί ο Διοικητής, εκτονώνοντας την κρίση που επικρατεί στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο. Δεν πρόκειται για ανθρωποθυσία, αλλά το επιβάλλει η ανάγκη και προπαντός εξυπηρετεί την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει οικονομικά.

  • Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έπρεπε να φύγει όταν δήλωσε πως η Λαϊκή Τράπεζα κρατήθηκε στον αναπνευστήρα μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές (τοποθέτηση, η οποία τον εμπλέκει στο προεκλογικό παιχνίδι). Το θέμα αντιμετωπίστηκε ως συνήθως με πόλεμο ανακοινώσεων, που στερούνται πολιτικού βάθους και κινούνται στην τροχιά της περιστασιακής διαχείρισης.

  • Ο Διοικητής έπρεπε να φύγει από τη στιγμή που δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων. Ο κ. Δημητριάδης όσο και να επικαλείται τους κανονισμούς δίνει την εντύπωση πως κινείται εκδικητικά έναντι των επικριτών του και ως εκ τούτου ασκεί πολιτική. Το γεγονός ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να το αγγίξει κανείς και κυρίως οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι.

Είναι σαφές πως ο Διοικητής λειτουργεί περισσότερο ως ο εγκάθετος της Τρόικας παρά ως κρατικός αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκεί πολιτική με ξεσπάσματα και να αποφασίζει κάτω από την πίεση των εξελίξεων και με συναισθηματική φόρτιση.

Εξήγγειλε μια διαδικασία, χωρίς να μελετηθεί εκ των προτέρων, αιφνιδιάζοντας και τους συνεργάτες του. Εξήγγειλε μια τόσο σημαντική κίνηση, χωρίς να υπάρξει προετοιμασία και να διασφαλισθεί ότι θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Εκτός κι εάν θεωρεί πως με την πίεση θα εξαναγκάσει τον κ. Δημητριάδη σε παραίτηση. Εάν, όμως, αυτός παραμείνει κολλημένος στη θέση του, πώς θα λειτουργήσει η σχέση Κυβέρνησης – Κεντρικής Τράπεζας; Και προπαντός πόσο θα στοιχίσει τούτο στην παραπαίουσα οικονομία;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η απάθεια είναι χαρακτηριστικό της κυπριακής κοινωνίας. Τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, θα τα βιώσουμε στην Κύπρο, εάν δεν αντιμετωπίσουμε από τη ρίζα το ντόπιο φασισταριό.

Read more: http://mignatiou.com/?p=12912#ixzz2fY6dziMe

21/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin