Tuesday, September 10, 2013

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η ρωσική πρόταση για Συρία . -«Ναι» στη ρωσική πρόταση από Κίνα και Αραβικό Σύνδεσμο


 -
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησε στην πρόταση να συζητηθεί και να «εξεταστεί σοβαρά» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ρωσική πρόταση, η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Λευκό Οίκο.

Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία.


Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Οι συνομιλίες αυτές πρόκειται να αρχίσουν εντός της ημέρας στα Ηνωμένα Έθνη και θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η πρόταση να θέσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ενδέχεται να αποτρέψει την ανάγκη για στρατιωτικά πλήγματα, όμως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διατηρήσει αυτή την απειλή προκειμένου να επιτύχει οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδο», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

«Όλοι μας ελπίζουμε αυτή η επιλογή να είναι μια πραγματική λύση στην κρίση αυτή. Παρόλα αυτά πρέπει να διατηρήσουμε καθαρή ματιά και να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης», δήλωσε ο Χέιγκελ σε μια συνεδρίαση του Κογκρέσου.

«Για να έχει πιθανότητες να πετύχει αυτή η διπλωματική επιλογή, η απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ —η αξιόπιστη, πραγματική απειλή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ— πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό. Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπαμα θα απευθύνει διάγγελμα για την Συρία στις 5 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).

Ο Ομπάμα συνέχιζε τις πυρετώδεις προσπάθειές του να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» του Κογκρέσου, προκειμένου να εξαπολύσει περιορισμένης έκτασης επίθεση. Η αμερικανική Γερουσία ενδέχεται να μην ψηφίσει αυτή την εβδομάδα για να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, μετά την πρόσφατη αποδοχή από τη Δαμασκό της ρωσικής πρότασης να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο.

Οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Γερουσία φέρονται να επιθυμούν επίσης να εκτιμήσουν την αντίδραση της κοινής γνώμης στην ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρόκειται να απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος για το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με πηγές στο Κογκρέσο.

Η Συρία αποδέχεται τη ρωσική πρόταση
Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι, ο οποίος σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είπε πως η πρόταση αυτή επιτρέπει να «μη χυθεί συριακό αίμα». Νωρίτερα, η Δαμασκός αποδέχθηκε την πρόταση αυτή δια στόματος του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Διεξαγάγαμε ένα πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ χθες (Δευτέρα), και εκείνος πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα. Και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία», φέρεται να είπε ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην Δούμα, τη ρωσική κάτω βουλή. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε ότι αυτό θα «αναιρέσει τη βάση για μια Αμερικανική επίθεση», σύμφωνα με το πρακτορείο.

  • Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σχετικά με την πρόταση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), την εβδομάδα που πέρασε.

«Το θέμα αυτό συζητήθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Δεν διευκρίνισε ποιος έθεσε πρώτος το θέμα, ούτε θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ο Ομπάμα είχε ήδη αναφέρει χθες βράδυ, στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο PBS, πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόταση αυτή.

Προτάσεις γερουσιαστών
Συνάμα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει μια τροποποίηση στην απόφαση του Κογκρέσου που εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, ώστε να περιλαμβάνει ένα «αυστηρό» χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η Δαμασκός θα πρέπει να έχει παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει.

Μιλώντας στην εκπομπή «This Morning» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μακέιν δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά επιφυλακτικός» όσον αφορά μια τέτοια διπλωματική λύση, αλλά πρόσθεσε ότι το να «μην επιδιώξουμε αυτή την επιλογή θα ήταν λάθος».

«Κάποιοι από εμάς ήδη εργαζόμαστε για την τροποποίηση της απόφασης του Κογκρέσου, που θα απαιτεί την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και κατευθυντηρίων γραμμών, προκειμένου ο πρόεδρος να εγκρίνει» τη χρήση στρατιωτικής βίας, πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Ο Μακέιν δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για την τροποποίηση που προτείνει, ενώ την ίδια ώρα και άλλοι βουλευτές επεξεργάζονται προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται να δοθεί στη συριακή κυβέρνηση ένα χρονικό περιθώριο προτού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία, περιλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών.

Οι δημοκρατικοί Γερουσιαστές Τζο Μάντσιν και Χάιντι Χάιτκαμπ προτείνουν μια εναλλακτική που προσφέρει στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ 45 ημέρες να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων και να ξεκινήσει τη διαδικασία παράδοσής τους.

Ο Μακέιν μιλώντας στην εκπομπή «New Day» του τηλεοπτικού δικτύου CNN σημείωσε ότι θα πρέπει να σταλούν αμέσως στις συριακές τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα χημικά όπλα διεθνείς επιθεωρητές για να διασφαλιστεί το απόθεμα σε χημικά όπλα του Άσαντ, ενώ παράλληλα η διεθνής κοινότητα θα εξετάζει μια συμφωνία για τον έλεγχο και την καταστροφή τους.

«Αν είναι σοβαρός ο Άσαντ, τότε στείλτε επιθεωρητές εκεί αμέσως. Γνωρίζουμε πού είναι οι τοποθεσίες με τα χημικά όπλα, για να τα θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», είπε ο γερουσιαστής.

Ρωσία: Συγκεκριμένο σχέδιο για διεθνή έλεγχο των χημικών
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε πει πως η πρόταση αυτή δεν ήταν μια «εντελώς ρωσική» ιδέα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρότασή της να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας χθες, μερικές ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε πει στο Λονδίνο πως ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση θα ήταν να παραδώσει στην διεθνή κοινότητα όλα τα χημικά όπλα που διαθέτει μέσα σε μια εβδομάδα—προσθέτοντας όμως πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος θα το κάνει πράγματι, ή ότι θα «μπορούσε να γίνει» κάτι τέτοιο.

Η Μόσχα μολαταύτα, είπε νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εργάζεται σε ένα «αποτελεσματικό, επαληθεύσιμο, σαφές και συγκεκριμένο» σχέδιο ώστε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

Ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις «σύντομα».

«Η ρωσική πλευρά εργάζεται τώρα για να εκπονήσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ακριβές, συγκεκριμένο, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τη συριακή πλευρά τη στιγμή που μιλάμε», όπως σημείωσε ο Λαβρόφ.

«Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο αυτό στο πολύ εγγύς μέλλον και είμαστε έτοιμοι να το οριστικοποιήσουμε και να το τροποποιήσουμε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τα (υπόλοιπα) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Ναι» στη ρωσική πρόταση από Κίνα και Αραβικό Σύνδεσμο
Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε ότι η χώρα του «καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση» της Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, αφού αυτή «είναι προς όφελος της άμβλυνσης της έντασης στη Συρία, της πολιτικής διευθέτησης του συριακού προβλήματος και προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης στη Συρία και στην περιφέρεια», και πρόσθεσε πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει θετικά».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής πρότασης να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και κάλεσε να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στη σύρραξη. Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας επρόκειτο να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης της ρωσικής πρωτοβουλίας.

Οι μοναρχίες του Κόλπου κάλεσαν από πλευράς τους για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να λάβει τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα σε βάρος των δραστών αυτού του εγκλήματος (της επίθεσης με χημικά όπλα), η ευθύνη για το οποίο ανήκει στο συριακό καθεστώς».

Συριακή αντιπολίτευση: «Μην ταυτίζετε τη συριακή κρίηση με τα χημικά»
Οι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην ταυτίσει τη συριακή κρίση με το θέμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και να θυμηθεί ότι το ουσιώδες είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι», ενώ οι πρόσφυγες ανέρχονται σε «πολλά εκατομμύρια».

«Γίνονται σφαγές, υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, 200.000 κρατούμενοι βασανίζονται καθημερινά. Πρέπει να θυμηθούμε τα βασικά και κυρίως να μην εξισώνουμε τη συριακή κρίση με το θέμα των χημικών όπλων», είπε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι ο Μόνζερ Μάχους, ο πρεσβευτής του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στη Γαλλία.

"Υπήρχε μια απόφαση για επέμβαση (στη Συρία) αλλά τα δεδομένα άλλαξαν πλήρως. Η πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο είναι δώρο εξ ουρανού ώστε να αποφύγει το καθεστώς της Δαμασκού τις αεροπορικές επιδρομές», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «χειραγώγηση» εκ μέρους της Συρίας και της Ρωσίας.

Ο Μάχους κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού για την προστασία του συριακού πληθυσμού. «Το να δίνετε όπλα (στους αντάρτες), αυτά τα όπλα που έτσι κι αλλιώς δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια τους, δεν αρκεί πλέον», τόνισε.

Ο αντικαθεστωτικός Μισέλ Κίλο, ένας χριστιανός επικεφαλής μιας φιλελεύθερης, λαϊκής συνιστώσας εντός του Εθνικού Συνασπισμού, υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για μια ξένη επέμβαση στη Συρία, αλλά κατηγόρησε τις χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση ότι «κάνουν πίσω». «Θέλουν να πάμε στη Γενεύη (για τις ειρηνευτικές συνομιλίες) αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν στο καθεστώς να εξαπολύει επιθέσεις με χημικά», τόνισε.

Το πολιτικό γραφείο του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη για να υιοθετήσει μια κοινή θέση όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή κρίση.
 kathimerini.com.cy
10/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ------------------

13 comments :

  1. le projet de résolution français inacceptable (Moscou)...

    La proposition française d'adopter une résolution rejetant la responsabilité de l'emploi d'armes chimiques sur les autorités syriennes est inacceptable, a déclaré mardi le ministère russe des Affaires étrangères à l'issue d'un entretien téléphonique des ministres des AE russe et français, Sergueï Lavrov et Laurent Fabius.

    "M.Lavrov a indiqué que la proposition de la France d'adopter une résolution du Conseil de sécurité de l'ONU rejetant la responsabilité de l'emploi présumé d'armes chimique sur les autorités syriennes est inacceptable", a indiqué le ministère dans un communiqué.

    Le chef de la diplomatie française avait antérieurement déclaré que Paris déposerait un projet de résolution contraignante sous chapitre 7 de la Charte des Nations unies exigeant de Damas qu'il fasse toute la lumière sur son programme d'armes chimiques et qu'il le place sous contrôle international. Le projet de résolution français condamne l'attaque chimique du 21 août et appelle à condamner ses auteurs devant la Cour pénale internationale. Selon M.Fabius, la résolution prévoit des conséquences extrêmement sérieuses en cas de violation par la Syrie de ses obligations.
    http://fr.rian.ru/world/20130910/199270682.html
    10/9/13

    ReplyDelete
  2. Obama: Too soon to tell if whether diplomacy in Syria will work...

    WASHINGTON - President Barack Obama on Tuesday urged Americans to back a potential strike on Syria and said it was too early to say whether a diplomatic effort to get Syrian President Bashar Assad to turn over control of the country's chemical weapons would be successful.

    "It's too early to tell whether this offer will succeed," Obama said during a prime-time address from the White House, referring to a proposal by Russia.

    "And any agreement must verify that the Assad regime keeps its commitments. But this initiative has the potential to remove the threat of chemical weapons without the use of force."
    http://www.jpost.com/Breaking-News/Obama-Too-soon-to-tell-if-whether-diplomacy-in-Syria-will-work-325814
    11/9/13

    ReplyDelete
  3. Obama Rede an die Nation...„Die USA sind keine Weltpolizei, aber ...“

    11.09.2013, 03:17 Uhr, aktualisiert heute, 04:49 Uhr

    Unter Politikern und in der Bevölkerung hat US-Präsident Obama an Rückhalt für seine Syrienpläne verloren. In seiner Rede an die Nation greift er Vorbehalte auf - und beharrt auf der Schlagkraft seines Militärs.

    WashingtonDie US-Regierung hat laut Präsident Barack Obama eindeutige Beweise, dass das Regime von Baschar al-Assad für den Giftgasangriff in Syrien am 21. August Hunderten Toten verantwortlich ist. Das Regime habe die Raketen auf Gebiete abgefeuert, die von den Rebellen kontrolliert wurden.

    Obama bezeichnete den Giftgasangriff gegen die syrische Bevölkerung als „Verbrechen gegen die Menschlichkeit“. In dieser Nacht habe die Welt die grausamen Details eines Chemiewaffenangriffs gesehen.

    Weil solch ein Angriff nicht unbeantwortet bleiben dürfe, habe er sich für einen begrenzten Militärschlag entschieden, sagte Obama. Da keine unmittelbare Gefahr für die nationale Sicherheit der USA bestand, habe er aber zuvor den US-Kongress um Zustimmung gebeten.....http://www.handelsblatt.com/politik/international/-obama-rede-an-die-nation-die-usa-sind-keine-weltpolizei-aber-/8771858.html
    11/9/13

    ReplyDelete
  4. Divisions emerge over UN statement on Syria...French and Russian diplomats at loggerheads over draft resolution on securing Syrian chemical weapons...

    Russian and French disagreements have hit a diplomatic drive to agree a UN resolution on securing Syria's chemical weapons and averting military strikes.

    France said on Tuesday it would submit a Security Council resolution calling on Syria to put its chemical weapons beyond use or face "extremely serious" reprisals.

    Reuters news agency reported on Wednesday that the draft would give Syria 15 days to disclose its stockpiles or face action under Chapter VII of the UN Charter - which makes any UN resolution legally binding and enforceable by military action.

    However, Russia apparently rejected the French proposal due to its threat of force, and cancelled a planned meeting of the Security Council on Tuesday.....http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/09/2013910181034925953.html
    11/9/13

    ReplyDelete
  5. UN Syria session canceled as Russia rejects French proposal....

    UNITED NATIONS, Sept. 10 (Xinhua) -- In fast moving events, the UN Security Council canceled on Tuesday an emergency late afternoon session on Syria following Russia's reported rejection of a tough French proposal for international control of Syria's chemical weapons.

    Paris had said it would introduce a draft resolution to the 15- member panel based on a Russian proposal for Syria to allow inspection and control of its chemical weapons.

    Also Tuesday, Syrian Foreign Minister Walid al-Moualem was reported to have endorsed the Russian proposal.

    "It's the credible threat of force that has been on the table for these last weeks that has, for the first time, brought this regime (of Syrian President Bashar al-Assad) to even acknowledge that they have a chemical weapons arsenal," U.S. Secretary of State John Kerry said Tuesday, appearing before the U.S. House Armed Services Committee on the American threat of military strikes against Syria.

    It was learned that the Paris proposal for the Security Council carried a UN Chapter VII threat of military force if Damascus did not agree to relinquish control.

    Chapter VII says the Security Council may authorize that military force could be used if other sanctions prove ineffective "to maintain or restore international peace and security."

    Russia, one of the five veto-empowered permanent members of the council, almost immediately balked and rejected the threat of force.

    Less than 90 minutes before the start of the council's planned conference, Australian Ambassador to the United Nations Gary Quinlan, this month's president of the Security Council, said on Twitter, "Following withdrawal of the request for consultations, Security Council meeting scheduled for 4 p.m. (EDT) (2000 GMT) will not proceed."

    The office of the chief UN spokesman confirmed less than an hour before the planned Security Council session that it had been canceled......http://news.xinhuanet.com/english/world/2013-09/11/c_125363613.htm
    11/9/13

    ReplyDelete
  6. Russia presents evidence to prove use of chemical weapons by militants in Syria to UNSC...

    MOSCOW, September 11 (Itar-Tass) - Russia has presented to the UN Security Council evidence to prove the repeated use of chemical weapons by Syrian militants, the head of the State Duma foreign affairs committee, Alexei Pushkov, told a meeting of the lower house of parliament on Wednesday.

    “Not only the Syrian government, but also militants have chemical weapons. They used it repeatedly,” he said.” “Russia has just presented the evidence it has to the UN Security Council.”
    http://www.itar-tass.com/c32/872688.html
    11/9/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syrian Opposition Wants to Put Chemical Arms Under Russian Control...

      BEIRUT, September 11 (RIA Novosti) – The Syrian opposition’s National Coordination Committee for Democratic Change said Wednesday that it had proposed that Russia oversee the war-torn country’s chemical weapons until a transitional government is formed.

      “We have proposed placing chemical weapons under Russia’s supervision until a transitional government is formed,” the group’s spokesman, Haytham Manna, said in an interview with the Al-Mayadeen pan-Arabic satellite television channel......http://en.rian.ru/world/20130911/183365059/Syrian-Opposition-Wants-to-Put-Chemical-Arms-Under-Russian-Control.html
      11/9/13

      Delete
  7. US, Russia, other big powers to meet on Syria in NY...

    UNITED NATIONS - Envoys from the five permanent U.N. Security Council member states will meet in New York on Wednesday to discuss plans to place Syrian chemical weapons under international control, diplomats said.

    Among the topics to be discussed by US, British, Chinese, French and Russian diplomats is a French draft resolution that would give the government of Syrian President Bashar Assad an ultimatum to give up its chemical arsenal or face punitive measures, a text that Russia has said is unacceptable.

    It was not immediately clear at what time and where the diplomats would meet. The meeting comes a day before US Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov meet in Geneva in an attempt to break the deadlock on the 15-nation Security Council over Syria.
    http://www.jpost.com/Breaking-News/US-Russia-other-big-powers-to-meet-on-Syria-in-NY-325873
    11/9/13

    ReplyDelete
  8. Syrie : réunion du Conseil de sécurité ce soir...

    Hier soir, une réunion d'urgence à l'ONU a finalement été annulée sur demande de la Russie, opposée à un projet français de résolution. Les derniers événements minute par minute.


    Les cinq membres permanents du Conseil de sécurité de l'ONU doivent se réunir ce soir à New York pour poursuivre leurs discussions sur les moyens de démanteler l'arsenal chimique de Damas.

    Le projet initial de résolution au Conseil de sécurité proposé par la France exige de la Syrie un inventaire complet de ses armes chimiques dans les 15 jours et l'ouverture immédiate de tous les sites concernés à des inspecteurs de l'ONU. Dans le cas où les autorités syriennes ne s'y conformeraient pas, le Conseil de sécurité s’orienterait vers l'adoption de nouvelles "mesures nécessaires" sous chapitre VII de la charte de l'ONU, de simples sanctions à une intervention militaire. La Russie a jugé "inacceptable" ce projet initial.....http://tempsreel.nouvelobs.com/guerre-en-syrie/20130911.OBS6328/en-direct-syrie-hollande-convoque-un-conseil-de-defense-restreint.html?xtor=RSS-17
    11/9/13

    ReplyDelete
  9. Τι προβλέπει η γαλλική πρόταση για τη Συρία...

    Προθεσμία 15 ημερών στις συριακές αρχές για να αποκαλύψουν όλα τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτουν και να τα καταστρέψουν προβλέπει το γαλλικό σχέδιο απόφασης που υπεβλήθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

    «Το Συμβούλιο Ασφαλείας…αποφασίζει ότι οι συριακές αρχές πρέπει άνευ όρων να καταστρέψουν, να απομακρύνουν ή να καταστήσουν αβλαβή όλα τα χημικά και βιολογικά όπλα που έχουν στην κατοχή τους», αναφέρεται στη γαλλική πρόταση.

    Πριν προβούν στην καταστροφή των όπλων, οι συριακές αρχές θα πρέπει να επιτρέψουν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει όλα τα χημικά όπλα που θα έχουν δηλωθεί και να δώσουν άδεια για περαιτέρω έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς για παλαιότερες επιθέσεις όπου είχαν χρησιμοποιηθεί δηλητηριώδη αέρια.

    Στην πρόταση, στην οποία καταδικάζονται οι επιθέσεις της 21ης Αυγούστου και επιρρίπτονται ευθύνες στην κυβέρνηση της Συρίας, σημειώνεται ότι εάν η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί, το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα πρέπει να εγκρίνει περαιτέρω αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII».

    Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο
    http://www.naftemporiki.gr/story/697080
    12/9/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syrie : les 4 étapes du plan russe pour détruire les armes chimiques...

      Le secrétaire d'État américain John Kerry et son homologue russe, Sergueï Lavrov doivent se rencontrer ce jeudi, à Genève, pour discuter de la stratégie à adopter pour placer sous contrôle l'arsenal chimique syrien.

      Correspondant à Moscou,

      Tout comme Moscou et Washington avaient collaboré au début des années 90 au programme de démantèlement des armes de destruction massive sur le territoire de l'ex-URSS, les deux puissances vont s'atteler à partir de ce soir aux stocks d'armes chimiques de Damas. Dans son édition du jour, le quotidien Kommersant dresse les grandes lignes du plan russe qui a été transmis dès mardi à la partie américaine et sur lequel plancheront ce soir à Genève, le secrétaire d'Etat américain, John Kerry et son homologue russe, Sergueï Lavrov. Ce document devrait s'inspirer du programme américain baptisé Nunn-Lugar, aujourd'hui en sommeil et qui avait permis il y a vingt ans une coopération bilatérale sur la destruction des armes soviétiques. Ancien président de la commission des Affaires étrangères du Sénat, Richard Lugar est justement l'un des émissaires qui s'était rendu à Moscou à l'été 2012 afin de discuter, déjà, avec des officiels russes, de la possibilité de mettre la main sur le programme d'armes chimiques syrien, dans le cas où le régime de Bachar el-Assad devait tomber.
      Aucune menace et aucun ultimatum à l'encontre de Damas

      Le plan russe d'aujourd'hui comporterait quatre étapes: dans un premier temps, Damas rejoindrait l'Organisation pour l'interdiction des armes chimiques (OPCW), dont elle n'est pas encore membre. Ensuite, le régime déclarerait les lieux de production et de conservation de ces armes. Troisièmement, il autoriserait l'accès des inspecteurs internationaux à ces sites. Enfin, Damas «déciderait avec ces inspecteurs comment et par qui les armes seront détruites», écrit le quotidien. Le plan ne pourrait commencer à être mis en œuvre qu'après un accord américain, suite à quoi le secrétaire de l'ONU, Ban Ki Moon, l'endosserait officiellement dans une déclaration, avant l'examen d'une résolution au Conseil de sécurité. Dans l'esprit de Moscou, explique Kommersant, cette dernière ne devrait comporter aucune menace et aucun ultimatum à l'encontre de Damas. Une source russe, citée par le quotidien, a démenti le fait que la Russie ait fait reporter mardi une réunion à New York, sous prétexte de désaccord avec la résolution française, qui, elle, prévoyait l'usage de la force......http://www.lefigaro.fr/international/2013/09/12/01003-20130912ARTFIG00336-syrie-kerry-et-lavrov-a-geneve-pour-evoquer-le-plan-russe.php
      12/9/13

      Delete
    2. Syrie/armes chimiques: Fabius rejette la version russe...

      La version de Moscou selon laquelle les armes chimiques ont été employées en Syrie par les anti-Assad n'est pas convaincante, estime le ministre français des Affaires étrangères Laurent Fabius.

      "Ce n'est pas du tout la réalité, ce n'est pas du tout notre version des choses. C'est une version que les Russes développent depuis très longtemps (...) sans aucune crédibilité", a déclaré le chef de la diplomatie française dans une interview à RTL.

      Jeudi matin, le New York Times a publié une tribune du président russe Vladimir Poutine accusant les combattants anti-Assad d'avoir utilisé des armes chimiques en vue de "provoquer une intervention de leurs puissants soutiens étrangers".

      "La réalité est tout à fait claire : il y a eu un massacre chimique. C'est le régime de Bachar el-Assad qui détenait les armes et qui en a donné l'ordre. C'est tout à fait clair", a affirmé M.Fabius.
      http://fr.rian.ru/world/20130912/199284433.html
      12/9/13

      Delete
  10. UN report on Syria likely on September 16: France...

    PARIS: A report by United Nations inspectors probing a chemical weapons attack in Syria will "probably" be published on Monday, French foreign minister Laurent Fabius said on Thursday.


    "It will say that there was a chemical massacre," Fabius told French radio. The inspectors left Syria on August 31 after collecting samples as part of their probe into the August 21 chemical weapons attack in a suburb of the Syrian capital.

    The US and its allies have said the regime of Syrian President Bashar al-Assad carried out the attack, while Damascus and its ally Russia have said rebels were responsible.
    http://timesofindia.indiatimes.com/world/middle-east/UN-report-on-Syria-likely-on-September-16-France/articleshow/22509744.cms
    12/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin