Tuesday, September 3, 2013

Χ. Αθανασίου: Χωρίς αποτελέσμα η έρευνα για την τύχη των 502 «παιδιών των φαναριών». -"Η καταγγελία έγινε χωρίς στοιχεία, με αποτέλεσμα να πλήττεται έτσι η χώρα μας"

Χωρίς αποτελέσματα παραμένει η έρευνα για την τύχη των 502 «παιδιών των φαναριών», για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες πως είχαν οδηγηθεί στο κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με τον Χαρ.Αθανασίου, η σχετική έρευνα ξεκίνησε κατόπιν καταγγελίας του Συνηγόρου του Πολίτη στον ΟΗΕ το 2004, χωρίς όμως στοιχεία.

«Το νούμερο είναι εντελώς αυθαίρετο. Η καταγγελία έγινε χωρίς στοιχεία, με αποτέλεσμα να πλήττεται έτσι η χώρα μας. Πολλές φορές βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας...» παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.



«Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει πως τα παιδιά τα 'μάζεψαν' ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν ήταν παραβάτες για να είναι εγκλεισμένα μέσα. Από τις πρώτες ημέρες, πολλά απ' αυτά τα πήραν οι γονείς τους και άλλα έφυγαν μόνα τους. Τα παιδιά έφυγαν την επόμενη μέρα - απ' ό,τι μου είπαν, τα 9 στα 10 περίπου, έφυγαν το ίδιο βράδυ. Ήταν λίγο μεγαλύτερα από 4 ετών, γιατί είναι αυτά που έβγαιναν στα φανάρια...», συμπλήρωσε ο Χαρ. Αθανασίου.

Παράλληλα, είπε πως «ζήτησα να δω μια κατάσταση, και ρώτησα εάν έχει γίνει καταγραφή των παιδιών. Δεν υπάρχει. Αυτή ήταν η ανεπίσημη απάντηση. Επισήμως, θα δούμε τι θα γίνει. Όποιος έχει στοιχεία, μπορεί να τα φέρει για να εξετάσουμε το θέμα και να δούμε αν τα παιδιά ήσαν θύματα μιας αρπαγής. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει εγκληματική πράξη. Αν προκύψει κάτι, θα ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία».

Υπενθυμίζεται ότι αίτημα προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές είχε υποβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση της εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα Αγία Βαρβάρα.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά για αυτό το «ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα» και να πληροφορηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές αν «έχει κινηθεί οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή». 

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη, που επικαλούνταν παρατηρήσεις για την Ελλάδα από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων την 1η Ιουνίου 2012.
tovima.gr
3/9/13
-- 

Ανεύθυνη Ελληνική δημοσιογραφία, δυσφημιστική και επικίνδυνη για την Ελλάδα. -Με ρεπορτάζ από διαδόσεις.

1 comment :

  1. Νέα έρευνα για τα 500 εξαφανισμένα παιδιά των φαναριών...

    Μία νέα προσπάθεια ποινικής διερεύνησης των καταγγελιών για εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών από το κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, καταβάλλει η Εισαγγελία Πρωτοδικών με εντολή της προϊσταμένης, Παναγιώτας Φάκου, η οποία διέταξε τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης για κακουργηματική κατηγορία.

    Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον Τύπο για την υπόθεση των αποκαλούμενων «παιδιών των φαναριών» που φιλοξενήθηκαν στο ίδρυμα με σκοπό να βρεθούν οι οικογένειές τους και φαίνεται να έχουν χαθεί τα ίχνη τους, η κ. Φάκου έδωσε εντολή να ανασυρθεί από το αρχείο η σχετική δικογραφία και να διενεργηθεί συμπληρωματική κύρια ανάκριση για την κατηγορία -που ήδη είχε απαγγελθεί- της αρπαγής ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα δεκατέσσερα χρόνια, κατά συρροή.

    Πρόκειται για την υπόθεση 502 παιδιών, τα οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχαν μεταφερθεί στο ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» την περίοδο 1998 έως 2002, με σκοπό να εντοπιστούν οι οικογένειές τους. Στην πλειονότητά τους ήταν παιδιά Ρομά, προερχόμενα κυρίως από την Αλβανία, που είχαν βρεθεί να «εργάζονται» σε φανάρια.

    Με το θέμα των «χαμένων παιδιών» ασχολήθηκε πριν ενάμιση χρόνο η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ, όμως η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη, καθώς καμία αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να απαντήσει για την τύχη τους.

    Από την πλευρά της η Δικαιοσύνη, παρά την άσκηση δίωξης κακουργηματικού βαθμού με σκοπό να εντοπίσει κάθε υπαίτιο για την εξαφάνιση των παιδιών αυτών, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για την υπόθεση και έτσι η δικογραφία είχε οδηγηθεί στο αρχείο με τη γνωστή ένδειξη «αγνώστων δραστών».

    Με την εντολή της κ. Φάκου επιχειρείται εκ νέου η αξιολόγηση της υπόθεσης και η συλλογή κάθε νέου στοιχείου που θα μπορούσε να φωτίσει το θέμα της τύχης των παιδιών αυτών, και κυρίως να απαντηθεί εάν τα παιδιά είναι πράγματι θύματα αρπαγής ώστε να εντοπιστούν οι δράστες του εγκλήματος και οι συνεργοί τους.

    newsroom enet
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=386393
    16/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin