Saturday, August 24, 2013

Ευθύνες στο EUROGROUP. - ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στο Eurogroup απέδωσε τη μη υπογραφή του μνημονίου επί προεδρίας του, ο Δημήτρης Χριστόφιας.

«Η μη υπογραφή ήταν απόφαση του Eurogroup και όχι δική μας», αναφέρεται στη μακροσκελή δήλωση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία δεν δέχθηκε να αναγνώσει ενώπιόν της πριν απαντήσει στις ερωτήσεις της.

Ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζει ότι η τρόικα ήρθε στην Κύπρο λόγω της κατάστασης των τραπεζών.



«Η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν είναι κρίση χρέους ούτε και αυτή προκλήθηκε από τα δημοσιονομικά της δεδομένα. Προβλήματα διαρθρωτικά της οικονομίας υπήρχαν και υπάρχουν για δεκαετίες», τονίζει.

Η καθοριστική ζημιά, επισημαίνει, προήλθε από την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος, με ένα ποσό της τάξης του 10% του ΑΕΠ και το 25% περίπου του ετήσιου προϋπολογισμού, γεγονός που αποτέλεσε την αιτία για την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Χριστόφιας εξαπέλυσε πυρά κατά της Κεντρικής Τράπεζας αναφέροντας ότι «αυτοί που αποφασίζουν για το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας της ευρωζώνης, είναι οι διοικήσεις των τραπεζών με την ευθύνη της εποπτείας να ανήκει αποκλειστικά στην Κεντρική Τράπεζα».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, στην περίπτωση της Κύπρου τα δημοσιονομικά δεδομένα αποτελούν δευτερεύον ζήτημα σε σχέση με το ζήτημα των τραπεζών, το οποίο καθόρισε την καταστροφική πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Επίσης, ο κ. Χριστόφιας στη δήλωσή του καταγγέλλει ότι «οι ακολουθούμενες πολιτικές δεν μπορεί να δικάζονται ούτε και υπόκεινται σε λογικές δικαστηρίων και ερευνητικών επιτροπών». Ο τέως Πρόεδρος υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν παρέμεινε απαθής και ότι έλαβε μέτρα.

Τέλος, αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα και τη συμπεριφορά που επέδειξε η αντιπολίτευση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του.

elzoni.gr
24/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin