Saturday, August 31, 2013

Ανεύθυνη Ελληνική δημοσιογραφία, δυσφημιστική και επικίνδυνη για την Ελλάδα. -Με ρεπορτάζ από διαδόσεις.

 --
Είναι γνωστό ότι η "Αλήθεια" δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε και ακούμε με τα ίδια μας τα αισθητήρια όργανα, αλλά και αυτά που διαδίδονται από έγκυρες μαρτυρίες αξιόπιστων πηγών. 'Οπως προκύπτουν ασφαλώς, η εγκυρότητα και η αξιοπιστία τους, από την κοινή λογική. Για παράδειγμα κάποιο γεγονός άλλη αξία προσέγγισης της αλήθειας έχει αν αναφέρεται σε σελίδα μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας και άλλη αν το αναφέρει ένα οποιοδήποτε έντυπο. Ασχέτως από την ηλικία και εμπειρία του μάρτυρα που το περιγράφει. Εδώ βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και το ύφος (τρόπος, γλώσσα,γραμματική κ.λ.π.) της περιγραφής, -όχι όμως όσο η πηγή. 

Χθες , 30-8-2013, Παρασκευή, σε ηλεκτρονική σελίδα μεγάλης Ελληνικής εφημερίδας υπήρχε σχετικό άρθρο για τα γεγονότα της Πρεμετής και για δήθεν βανδαλισμούς σε σκοπιανά αυτοκίνητα που φέρουν πινακίδες με αρχικά ΜΚ.
Παραβλέποντας τις πρώτες παραγράφους που αναφέρονται σε δήθεν "αντίποινα" όταν η Ελληνική Αστυνομία εκτελεί όπως πρέπει το καθήκον της σε ελέγχους Αλβανών πολιτών από την χώρα τους στην Ελλάδα, -διότι δεν το γνωρίζουμε ικανοποιητικά το θέμα, διαβάζουμε παρακάτω δύο τρομακτικές παραγράφους για τους κανόνες της διάδοσης πληροφορίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας (αφήνουμε τον όρο "σλαβομακεδονική κοινή γνώμη" όπως τον έχει ο αρθρογράφος με την επιφύλαξη ότι είναι προσβλητικός για τον αλβανικό πληθυσμό της πΓΔΜ, πέρα ότι προσβάλει τις ενστάσεις τις χώρας μας στο εθνικό αυτό θέμα):


 • "Οι σχέσεις με τις όμορες χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία) χαρακτηρίζονται από ασταθή ισορροπία και για τους χειρισμούς υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η εκάστοτε κυβέρνηση δια της διπλωματίας και ουδείς άλλος. Πολύ περισσότερο γκρίζοι θύλακοι και ύποπτοι παρακρατικοί μηχανισμοί και πάσης φύσεως έμποροι των «εθνικών συμφερόντων». Αμέσως μετά τα γεγονότα της Πρεμετής βρέθηκα στα Σκόπια. Έλληνες, γνώστες της κατάστασης, μου επισήμαναν στις συζητήσεις μας την επιβάρυνση των ανθελληνικών αισθημάτων στη "σλαβομακεδονική" κοινή γνώμη τούτη την εποχή και για έναν επιπλέον λόγο: τα όσα συμβαίνουν στη μεθόριό μας ή και στα ενδότερα με θύματα απλούς πολίτες της χώρας αυτής που έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα."
 • "Στα τοπικά ΜΜΕ καταχωρούνται σχεδόν καθημερινά επώνυμες καταγγελίες ανθρώπων -έχουν γίνει και διαβήματα στην ελληνική διπλωματική αποστολή- οι οποίοι με το που περνούν τα σύνορα, υποβάλλονται σε ελέγχους από φουσκωτούς της «Χρυσής Αυγής». Τους αφαιρούν βίαια τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που φέρουν το διακριτικό σήμα της χώρας τους σπάζοντας τα παρμπρίζ και προπηλακίζοντας τους ίδιους. Οι μαυροφορεμένοι μπράβοι δεν στήνουν μπλόκα μόνο στα σύνορα. Εφορμούν για τον ίδιο σκοπό και στα ενδότερα, σε τουριστικά κέντρα της Χαλκιδικής, Πιερίας, κ.λ.π. Το θλιβερό είναι ότι παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες, ουδείς μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Η κυβέρνηση οφείλει να πατάξει εν τη γενέσει τους φαινόμενα του είδους, προτού μας εμπλέξουν σε επικίνδυνες περιπέτειες με τους γείτονες."
Πράγματι, έχει δίκιο στην "ασταθή αυτή ισορροπία", όπως την χαρακτηρίζει: Υπεύθυνη αποκλειστικά είναι η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος. Τι κάνει όμως παρακάτω ο ίδιος;

Για να δώσει ακόμα περισσότερη εγκυρότητα και αξιοπιστία στην μαρτυρία του, ισχυρίζεται ότι πήγε στα Σκόπια -αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν και στην Πρεμετή και στα σύνορα της Κακαβιάς πραγματοποιώντας πρωτογενές ρεπορτάζ και προσθέτει:
1. Έλληνες αφαιρούν βίαια πινακίδες σκοπιανών. (Προφανώς παρουσία τους, ανήμπορων να αντιδράσουν).
2. Έλληνες φουσκωτοί υποβάλλουν σε ελέγχους σκοπιανούς μόλις περάσουν τα σύνορα.
3. Έλληνες σπάζουν παρμπρίζ σκοπιανών αυτοκινήτων.
4. Έλληνες προπηλακίζουν σκοπιανούς οδηγούς όταν τα αυτοκίνητα τους έχουν στις πινακίδες το διακριτικό σήμα της χώρας τους (εννοεί, μάλλον, το ΜΚ, Μακεδονία, δίχως να κάνει καμία αναφορά αν έχουν το αντίστοιχο σήμα ακύρωσης, επιφύλαξης από τις Ελληνικές Αρχές)

Όλα τα παραπάνω ισχυρίζεται ότι πιστοποιούνται με επώνυμες καταγγελίες στα σκοπιανά ΜΜΕ.
Τέτοιες καταγγελίες δεν υπάρχουν στα σκοπιανά ΜΜΕ , που παρακολουθούμε καθημερινά, πλην κάποιων ανωνύμων για ζημιές με σπρέι και δήθεν κλοπής πινακίδων. Από σχετική έρευνα στα αστυνομικά τμήματα των συνόρων , Χαλκιδικής και Πιερίας, στο μέτρο του δυνατού, και παρά την κατά κανόνα άρνηση των αξιωματικών υπηρεσίας και διοικητών να δίνουν πληροφορίες σε πολίτες για τέτοια θέματα, διαπιστώθηκε ότι σχετικές καταγγελίες δεν έγιναν στην Ελλάδα και ούτε έχουν υπόψιν τέτοια περιστατικά. Από τα άρθρα των σκοπιανών ρεπορτάζ, με μια δεύτερη ανάγνωση και στο ερώτημα γιατί δεν τα καταγγέλλουν στις ελληνικές αρχές, διαβάζουμε το εξής τερατώδες καλλιτεχνικά διατυπωμένο: "Θέλαμε να το καταγγείλουμε αλλά ένα φιλικό ζευγάρι Σέρβων που νοίκιαζε δίπλα μας μας έπεισε να μην το κάνουμε διότι και η Ελληνική Αστυνομία είναι πίσω από αυτές τις πράξεις." Έτσι δικαιολογούν, οι σκοπιανοί, την μη καταγγελία των δήθεν πολυπληθών περιστατικών. Διαφορετικό είναι να συμβαίνει κάτι για μία, δυο, τρεις περιπτώσεις και άλλο ο κανόνας.
Όσον αφορά τα διαβήματα προς την Ελλάδα (έχουν γίνει και διαβήματα στην ελληνική διπλωματική αποστολή αναφέρει ο αρθρογράφος), από ότι γνωρίζουμε, έγραψαν τα σκοπιανά ΜΜΕ για κάποιο διάβημα, που δεν υπάρχει στην επίσημη σελίδα του σκοπιανού ΥΠΕΞ, ούτε στην επίσημη σελίδα της σκοπιανής κυβέρνησης Vlada. 

Τέλος, όσον αφορά τα καιρούς ρεπορτάζ που πραγματοποιεί ο αρθρογράφος, για την περίφημη συνέντευξη που πήρε από τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ για να μας μεταφέρει ότι δέχονται τα Σκόπια να μοιραστούμε εξίσου την Ιστορία τους, καθώς και  το άρθρο του , πριν 3-4 χρόνια, για "τους πατριώτες του βορρά, αυτόκλητους προστάτες τις ελληνικότητας της Μακεδονίας", από την Θεσσαλονίκη, που έχουν πάνω τους μαχαίρια και μόλις δουν σκοπιανό αυτοκίνητο με ΜΚ βγάζουν το μαχαίρι και ξεκολλανε το σήμα κάνοντας ζημιά στο αυτοκίνητο και στον τουρισμό της πόλης, θα το αφήσουμε για καμιά άλλη φορά.

Κλείνοντας θα επαναλάβουμε μόνο την πρώτη παράγραφο από το άρθρο του  Δημοσθένη Κούρτοβικ στα ΝΕΑ: Τι νόημα έχει να μιλάμε για κρίση σε μια κοινωνία όπου όλοι αισθάνονται αθώοι και άμοιροι ευθυνών...

Οπότε ας αναρωτηθούν μερικοί "χρυσαυγο-Θήρες" κατά πόσο συνέβαλε η εμμονή τους στο "κυνήγι" αυτό στην γιγάντωση της δύναμης του Θηράματός τους. Πλην βέβαια του γεγονότος, ότι μπερδεύουν την αγνή ανάγκη εφαρμογής των διεθνών υποχρεώσεων των γειτόνων μας -(Σκόπια, Τουρκία, Αλβανία) με μερικές ακραίες εμμονές, όπως άλλωστε είναι και οι δικές τους.

Περαστικά και σε κανέναν γιατρό. Δεν θα είναι κακό να επισκέπτονται μερικοί και κάποιον ψυχίατρο κάπου-κάπου. Ανθρώπινη αρρώστια είναι η ψυχασθένεια όπως και οι άλλες σωματικές. Εκτός και αν ψωμίζονται με τα περισπούδαστα αυτά ρεπορτάζ διαδόσεων εις βάρος της χώρας τους.

P.S. Τα άρθρα της συγκεκριμένης εφημερίδας τα αντιγράφουν δυο σκοπιανές εφημερίδες, (vesnik, dnevnik), προβάλλοντάς τα για την εγκυρότητά τους. Δεν θέλουμε να υποθέσουμε ότι τα αντιγράφει και τα αρχειοθετεί το σκοπιανό ΥΠΕΞ , επίσης, για μελλοντική χρήση.
31/8/13
---


-

5 comments :

 1. Грција несака да го реши името +video...

  Венизелос е искусен политичар и знае дека дејствијата на Златна Зора пред меѓународната јавност и внатре во државата го нарушува имиџот на јужниот сосед Грција.

  Поранешниот министер за надворешни Антонио Милошоски по однос на проблемот кој тие го имаат со уставното име на FYROM не очекува промени особено не од човек како Венизелос, политичар кој доаѓа од партијата ПАСОК која има надолен тренд . Милошоски не очекува дека вицепремиерот на Грција ќе успее да ги подобри односите ниту пак дека тој има капацитет да го реши проблемот со името.

  Милошоски смета грчките власти ќе го одбегнуваат прашањето за спорот и за време на грчкото претседавање со ЕУ, ќе гледаат таа точка да не стигне на дневен ред.

  Инаку јавна осуда за инцидентите кои Златна Зора ги предизвика во изминатиов период пристигна од токму од грчкиот вицепремиер и министер за надворешни Евангелос Венизелос. Активностите на ултра националистите од Златна Зора ги оцени како екстремно опасни за надворешната политика. Од Златна Зора на FYROMските туристи насилно им ги отстрануваа табличките ,ги напаѓаат, не само на граничните премини, туку и во туристичките места, а грчката полиција се уште нема уапсено ниту еден од нив . Над 60 се случаите на FYROMци кои од Грција кои летово се вратија од Грција со оштетени автомобили.

  Мирјана Давидовска
  http://www.sitel.com.fyr/fyr/grcija-nesaka-da-go-reshi-imeto
  31/8/13

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ατυχώς τα πράγματα έγιναν όπως τα φοβόμασταν. Οι σκοπιανοί δεν έχασαν ευκαιρία.....

   Ήδη πήραν κομμάτια από το παραπάνω άρθρο και έφτιαξαν βίντεο με ρεπορτάζ για την διεθνή δυσφήμιση της χώρας μας από στρατιές της Χ.Α. που κάνουν επιδρομές όχι μόνο στα σύνορα αλλά και στις παραλίες Χαλκιδικής και Πιερίας. Έχουν στο βίντεο και δύο αυτοκίνητα μουτζουρωμένα. Τελικά αν η Χ.Α. είναι επικίνδυνη αποδεικνύεται ότι οι παθολογικά "κυνηγοί" της είναι δύο φορές πιο επικίνδυνοι προσφέροντας έτοιμα δώρα στους καραδοκούντες γείτονές μας.

   Delete
 2. „То Вима“: ЕК ја оправдува акцијата на FYROM против Грција пред судот во Хаг...

  Најновиот извештај на Европската комисија ја оправдува акцијата на FYROM против Грција во Меѓународниот суд за правда во Хаг, јави дописникот на МИА од Атина.

  Грчкиот весник „То Вима“ денеска кусо се осврнува на извештајот за FYROM на Европската комисија нагласувајќи дека, според документот, „големите билатерални прашања не треба да се внесуваат во Европската унија“.

  Во однос на спорот за името, весникот го пренесува делот од извештајот во кој „Комисијата ги повикува страните да ги вложат сите напори со цел решавање на разликите, врз основа на воспоставените принципи и инструменти, вклучувајќи ги и препораките од Меѓународниот суд за правда“.

  - Иако не е очигледно, овој извештај изгледа во суштина ја оправдува акцијата на Скопје против Грција, коментира „То Вима“ и додава дека Комисијата ги повторува повиците за брзо решавање на прашањето за името.

  Меѓународниот суд на правдата во Хаг пред две години пресуди дека Грција ја прекршила Привремената спогодба од 1995 година со тоа што ставила вето на членството на FYROM во НАТО.
  http://www.sitel.com.FYR/FYR/vima-ek-ja-opravduva-akcijata-na-FYROM-protiv-grcija-pred-sudot-vo-hag
  16/10/13

  ReplyDelete
 3. Филе: Статус-кво ситуацијата со прашањето за името чини многу...

  Годинашниот повторен предлог за формирање на преговарачка рамка за решавање на спорот за името меѓу FYROM и Грција во рана фаза од пристапните преговори креира состојба за ставање на крај на статус-кво позицијата на овие преговори што многу чинат. Ова во Европскиот парламент го порача еврокомесарот Штефан Филе, одговарајќи на прашањата на европратениците при преставувањето на прогрес-извештајот за FYROM и останатите земји-кандидати и потенцијални кандидати за членство.

  Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Филе истакна оти идното грчко претседателство со Европската унија е шанса за целиот балкански регион.

  - Мојата понуда до грчките власти, што ја формулирав неодамна до грчкиот премиер е „кажете како Комисијата да помогне, за време на вашето претседателство, не само некои земји, туку сите земји во регионот да се придвижат напред во европските аспирации“. Затоа и сега предложивме идентичен предлог како и лани за ПЈРM. Се обидуваме да обезбедиме кај земјите-членки на ЕУ, не само кај една или две, туку кај сите земји-членки дека преговарачката рамка и решавање на спорот во рана фаза на пристапните преговори е гарант и осигурување дека тоа ќе креира подобра состојба за решавање на прашањето за име, истакна еврокомесарот за проширување.

  За Филе, сето ова е порака до политичарите во двете земји (Грција и FYROM), дека е време не само да се мисли на цената на компромисот, туку и на цената на статус-кво ситуацијата, која според него е неодржлива и ќе чини многу ако продолжи.

  Првиот човек за проширување на Унијата, исто така, порача дека е загрижен од новите извештаи за неуспех на собраниската работна група за имплементација на препораките на Комисија за истраги на настаните од 24 декември 2012 година.

  - Се надевам дека Владата и опозицијата ќе се ангажираат во дијалогот кој нема да го стави под знак прашалник овој договор и неговата имплементаицја, истакна комесарот.

  Филе рече дека Комисијата ставила во годинашниот прогрес-извештај и дека се надева оти македонската Влада ќе го обнови дијалогот со Здружението на новинари на FYROM (ЗНМ). Според него, тоа прашање останува отворено како дел од договорот од 1-ви март.

  - Се надевам дека и ЗНМ ќе направи исчекор што е во најдобар интерес и корист од овој дијалог и конструктивно ќе пристапи и ќе ги продолжи разговорите со властите, - додаде Филе, кој за неколку минути ќе ја започне и официјалната прес-конференција во зградата на Европската комисија.
  http://www.utrinski.FYR/default.asp?ItemID=09FC3CD6C6A3EC409FD0770390E5F11B
  16/10/13

  ReplyDelete
 4. ЕК препорача FYROM да ги почне скрининг процесот и преговорите со ЕУ...

  Европската комисија даде петта по ред позитивна препорака за FYROM да ги почне преговорите за членство во Европската унија, јавува дописникот на МИА од Брисел.

  Она што е најново во однос на прогрес-извештајот за FYROM, што комесарот за проширување Штефан Филе веќе го претстави во Европскиот парламент, е тоа дека Комисијата покрај преговори, препорачува итен почеток на скрининг-процесот (пред се на поглавјата 23 за слобода, правда и безбедност и 24 за правосудството и основни права) и нова преговарачка рамка за преговорите со Грција за прашањето за името. Сето ова, според извештајот, ЕК го прави „со цел да се задржи кредибилитетот на проширувањето на Унијата кој е базиран на јасна условеност и принципот на сопствени заслуги”!

  - ПЈРM излезе од политичката криза во која се најде на почетокот на годинава, но загриженоста останува, особено во однос на слободата на изразување и медиумите. Преземени се чекори за подобрување на добрососедските односи. Пошироко, пробив во преговорите што се водат во рамки на Обединетите нации за името е од витално значење, се наведува во делот за FYROM.

  Комисијата смета дека FYROM доволно ги исполнува политичките критериуми и препорачува да се отворат пристапните преговори. Придвижувањето кон следните, повеќе предизвикувачки патеки на процесот на проширување, според ЕК е од суштинско значење со цел да се консолидираат и поттикнат понатамошни реформи, како и за јакнење на меѓуетничките односи......http://www.dnevnik.FYR/default.asp?ItemID=FA39AE1904CF82439FD81BEA184D1785
  16/10/13

  ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin