Friday, August 9, 2013

Η εμμονή έφερε εμπλοκή .... ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

Σε αδιέξοδο δείχνει να οδηγούνται οι σχέσεις Σόφιας – Σκοπίων, λόγων των γνωστών εμμονών.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρέσα», ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν, επαναφέρει το «καυτό» (όπως το αποκαλεί) θέμα των συνταγματικών προνοιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, όπου, στο άρθρο 49, προβλέπεται ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να φροντίζει τις μειονότητές της στις γειτονικές χώρες – γεγονός που αφορά και την Ελλάδα, καθώς σε μια ανάλογη μειονότητα δηλώνουν ότι ανήκουν και τα μέλη του «Ουράνιου Τόξου» που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Φλώρινας.



Σύμφωνα με τον Βιγκένιν, η Βουλγαρία δεν αναφέρεται ρητά, αλλά ορισμένες ενέργειες και πρακτικά βήματα, όπως και δημόσια έγγραφα, στα Σκόπια παίρνουν ως δεδομένο την υποτιθέμενη «ύπαρξη τεράστιας αυτοαποκαλούμενης "μακεδονικής" μειονότητας στη Βουλγαρία».

«Για εμάς, αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και επιμένουμε το θέμα να ρυθμιστεί με το Σύμφωνο Καλής Γειτονίας», δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ. «Δεν έχουμε θέσει θέμα αλλαγής του Συντάγματος, αλλά ζητάμε συγκεκριμένη δέσμευση, η οποία να ξεκαθαρίζει, ότι η παράγραφος αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αφορμή επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας».

Οι γλώσσες, στις οποίες θα συνταχτεί το μελλοντικό Σύμφωνο, καθώς και ο εορτασμός κοινών ιστορικών γεγονότων των δύο χωρών είναι τα άλλα προβλήματα, τα οποία παρεμποδίζουν τη γρήγορη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Σόφια - Σκόπια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βιγκένιν, η βουλγαρική πλευρά επιμένει το Σύμφωνο να συνταχτεί με τον ίδιο τρόπο, όπως η διμερής Διακήρυξη Φιλίας του 1999, διά της χρήσης της συμβιβαστικής ρήτρας, ότι το κείμενο είναι γραμμένο «στις επίσημες γλώσσες των δύο χωρών, όπως προσδιορίζονται στα αντίστοιχα Συντάγματα τους».

Ενώ η ΠΓΔΜ, όπως λέει, επιμένει να υπάρχει και αντίτυπο στη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα», την οποία η βουλγαρική πλευρά δεν αναγνωρίζει επίσημα, επειδή τη θεωρεί διάλεκτο των βουλγαρικών.

Αναφορικά με τους κοινούς εορτασμούς, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ επισημαίνει, ότι «η κοινή ιστορία μας πριν από το 1945 τώρα μας χωρίζει, παρά να μας ενώνει».

Και προσθέτει ότι ο εορτασμός από κοινού γεγονότων «μπορεί να έχει ως συνέπεια πραγματικό άνοιγμα στις διμερείς σχέσεις». 

www.elzoni.gr
9/8/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin