Thursday, August 29, 2013

Κομισιόν: Στην Ελλάδα θα παραμείνει η ευθύνη για ιδιωτικοποιήσεις. Αποδοκιμάζει σενάρια μεταφοράς περιουσίας ελληνικού δημοσίου σε εταιρεία με ξένη έδρα


Του ανταποκριτή της kathimerini.com.cy στις Βρυξέλλες.
.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκίμασε την Πέμπτη σε έντονο ύφος τα σενάρια περί μεταφοράς μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου σε Εταιρεία Συμμετοχών, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία θα διαχειρίζεται αυτήν την περιουσία «με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αξίας της». Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Όλι Ρεν, υποστήριξε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μείζονος σημασίας για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη μείωση του χρέους της.



Η ευθύνη υλοποίησης (ownership) του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται και πρέπει, οπωσδήποτε, να παραμείνει στην ελληνική κυβέρνηση, υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ. Στην επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας, θα συζητήσουμε που βρισκόμαστε αναφορικά με αυτό το μέτωπο και πως η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων θα μπορέσει να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά. Τα διαφορετικά σενάρια και ιδέες που έχουν δημοσιευτεί εσχάτως δεν έχουν σε καμία περίπτωση την έγκριση της Κομισιόν, ούτε του Eurogroup και επομένως στερούνται βάσης».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, και των εφημερίδων «Financial Times» και «Πρώτο Θέμα», η Ευρωζώνη είναι απογοητευμένη με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα και αναζητά τρόπους να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνεται και εισήγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για σύσταση εταιρείας Συμμετοχών, η οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα διαχειρίζεται ακίνητα του δημοσίου, «χωρίς καθημερινές παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διοίκησή της», που θα ασκείται από ξένους. Η «Κ» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΜΣ, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη της σχετικής εισήγησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «εσωτερικό κείμενο εργασίας», το οποίο «ούτε έχει συζητηθεί, ούτε έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επίσημο κείμενο του ΕΜΣ... Σκοπός της εισήγησης πάντως είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου και να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Το όφελος των αποκρατικοποιήσεων είναι ότι δημιουργούν πόρους για την ανάπτυξη της Ελλάδας και για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας νωρίτερα, ώστε να μειωθεί το άχθος που σηκώνουν οι πολίτες της χώρας μέσω της αυξημένης φορολόγησης», κατέληξε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

kathimerini.com.cy

29/8/13
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin