Tuesday, August 6, 2013

ΥΠΕΚΑ: Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στη Λευκωσία - Υπογραφή Μνημονίου για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλον​τος με την Κύπρο και το Ισραήλ


ΥΠΕΚΑ, Αθήνα, 6 Αυγούστου 2013
 
O Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, πρόκειται να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση εργασίας, η οποία θα λάβει χώρα στις 7 και 8 Αυγούστου στη Λευκωσία, μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ  και Ελλάδος.
 
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και Αν. Μεσογείου.
 
Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν επίσης ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο Υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, SilvanShalom, πρόκειται να υπογραφεί τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) από τους τρεις Υπουργούς με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.
 
Οι Υπουργοί των τριών χωρών αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένo έργο, πριν λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου.
 
Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, ο κ. Μανιάτης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους Κύπριους ομολόγους του, Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, κατά τις οποίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και για την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.
6/8/13
--
ΣΧΕΤΙΚΑ EL:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin