Wednesday, August 7, 2013

Δι’ αμερικανικών ευχών η τριμερής συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ ... Στην Λευκωσία ο ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας

Λευκωσία: Μια σειρά από κινήσεις αποδεικνύουν και εμπράκτως το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την προώθηση της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στα θέματα ενέργειας. Αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε χθες στην Κύπρο όπου είχε επαφές με όλους τους αρμόδιους σε θέματα ενέργειας.

Μια κίνηση που έγινε ένα μόνο 24ωρο πριν από τη σημαντική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, και δύο 24ωρα πριν από την επίσης σημαντική συνάντηση στην Ουάσινγκτον του πρωθυπουργού  της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.



Στη Λευκωσία βρέθηκε τη Δευτέρα, προερχόμενος από το Λίβανο, ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, Άμος Χόκσταϊν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε χωριστές  συναντήσεις με τους υπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών αλλά και με τον πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ. Επαφές που καταδεικνύουν και τη βαρύτητα που δίνουν σε αυτά τα ζητήματα οι Αμερικανοί.

Με τους δύο υπουργούς ο Άμος Χόκσταϊν συζήτησε τα θέματα συνεργασίας της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες δίνοντας ιδιαίτερη σημασία τόσο στις κυπροϊσραηλινές σχέσεις όσο και στις κυπρολιβανικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Χόκσταϊν στο Λίβανο είναι η δεύτερη μέσα σ' ένα μήνα (είχε βρεθεί στη Βηρυτό και τον Ιούλιο), καθώς αποδίδει μεγάλη σημασία στο να ξεπεραστούν οι διαφορές της χώρας με το Ισραήλ σ' ό,τι αφορά τον καθορισμό των συνόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, θα κλείσει και η συμφωνία με την Κύπρο, γεγονός που θα επιτρέψει και την προώθηση ανάλογων ενεργειακών ερευνών και στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού και ανέφερε ότι συζήτησαν και θέματα που άπτονται της δικής του επίσκεψης στην Ουάσινγκτον τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την οποία αποκάλυψε την Κυριακή ο «Φ». Κατά την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ καθώς επίσης και με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ανάλογη επίσκεψη στις ΗΠΑ προγραμματίζεται και από τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Στη συνάντηση του Άμος Χόκσταϊν με τον υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για καθορισμό ΑΟΖ και το πώς η Κύπρος μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Προχθές ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπο Έλληνα, με τον οποίο συζήτησαν την πορεία υλοποίησης διαφόρων έργων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, ανέφερε χθες ότι ο στρατηγικός διάλογος με το Ισραήλ για θέματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας προχωρά.

Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει για την Κύπρο η προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο σ' ό,τι αφορά τα κυπριακά συμφέροντα αλλά για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως υπογράμμισε, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι επαφές που γίνονται με διάφορες χώρες.

Έστειλε δε το μήνυμα, με αποδέκτη την Τουρκία, ότι η Κύπρος δεν θα σταματήσει τους σχεδιασμούς τους σ' ό,τι αφορά την ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
http://www.philenews.com

7/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin