Saturday, August 10, 2013

Σε πολλά ταμπλό παίζει το Ισραήλ. Υπέγραψε μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας με Ελλάδα-Κύπρο αλλά συζητά και για αγωγούς μεταφοράς αερίου μέσω Τουρκίας.

Του Τάσου Τσακίρογλου (efsyn.gr)
 Την ώρα που στην Κύπρο υπογραφόταν το μνημόνιο ενεργειακής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης καλούσε την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσής της για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της χώρας από τον τερματικό σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γνωστοποιούσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες με την Αγκυρα για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω τουρκικού εδάφους.

Ως γνωστόν πρόκειται για δύο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχέδια με σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες, καθώς Κύπρος και Τουρκία ερίζουν για τον ρόλο του ενδιάμεσου προς την ευρωπαϊκή αγορά.


Σύμφωνα με τα γραφόμενα στον ισραηλινό Τύπο, οι εταιρείες ενέργειας που έχουν ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ, μελετούν επίσης τις δυνατότητες να κάνουν εξαγωγές σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Παλαιστινιακή Αρχή. Εκπρόσωπος της εταιρείας Delek Group δήλωσε ότι το κονσόρτσιουμ υπό την αμερικανική Noble Energy βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρείες στις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, προκειμένου να τους πουλήσει φυσικό αέριο και να κατασκευαστούν αγωγοί. Στις διαπραγματεύσεις αυτές, όπως αναφέρεται, αποδείχτηκε ότι η ένταση του Τελ Αβίβ με την Αγκυρα έχει μειωθεί και, ως εκ τούτου, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί αναλυτές αναφέρουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να κατασκευάσει έναν τερματικό σταθμό για εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Ισραήλ, παρότι δεν αποκλείει και το σχέδιο για έναν κοινό σταθμό στην Κύπρο, ο οποίος μοιάζει περισσότερο ελκυστικός από εμπορική άποψη. Το Ισραήλ έχει ήδη έναν αγωγό προς την Αίγυπτο, αλλά στο εγγύς μέλλον θα χρειαστεί και άλλους σε γειτονικές χώρες, δεδομένου πως τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να δώσουν περί τα 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Στη Λευκωσία, πάντως, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε καθοριστική στιγμή για τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ το μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, που υπογράφηκε χθες. Ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών εισέρχεται σε μια σημαντική και δημιουργική φάση και έκανε λόγο για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ ο υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία.
 http://www.efsyn.gr
9/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 --------

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin