Tuesday, August 27, 2013

«Θέμα ημερών η επίθεση στη Συρία» - Ο πιο προφανής στόχος είναι τα χημικά εργοστάσια.


«Στην αντιπολίτευση δόθηκε η πληροφορία ότι η δυτική επέμβαση για να αποτραπεί περαιτέρω χρήση χημικών από το καθεστώς Ασαντ επίκειται ακόμη και εντός των επομένων ημερών και ότι η συριακή αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιολίες στη Γενεύη.
Την πληροφορία μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters.

Εντωμεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου για την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Συρίας.


Ταυτόχρονα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανέβαλε μέχρι νεοτέρας την επίσκεψή του στη Σουηδία λόγω της κατάστασης στη Συρία.

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει πλάνο με όλες τις βάσεις από τις οποίες, εικάζεται ότι θα ξεκινήσει η επιχείρηση κατά του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και όλους τους στρατιωτικούς στόχους τους οποίους έχουν «κλειδώσει» οι ΗΠΑ και η Αγγλία.

Στο δημοσίευμα του Guardian, παρουσιάζονται οι 8 στρατιωτικές βάσεις που θα χρησιμοποηθούν για την στρατιωτική επέμβαση.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Κύπρος.
Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς και στους στόχους που θα προσπαθήσει να πλήξει η Δύση: την 4η τεθωρακισμένη μεραρχία, η οποία θεωρείται «άντρο» των σκληρών ισλαμιστών, την Ρεπουμπλικανική Φρουρά του καθεστώτος Ασαντ, αλλά και τη Συριακή Αεράμυνα, η οποία είναι εξοπλισμένη με ρωσικού πυραύλους. 

Την ίδια στιγμή, στην προετοιμασία των Αμερικανών πολιτών για μια ενδεχόμενη δυτική επέμβαση στη Συρία αλλά και στον σχεδιασμό της επίθεσης αυτής επιδίδεται το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, καλό είναι να αρχίσουμε εξηγώντας στους Αμερικανούς ότι είναι σημαντικό», έλεγε στη Liberation την επομένη της επίθεσης ένας αναλυτής που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτό ακριβώς έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, λέγοντας ότι βλέπει και ξαναβλέπει τα βίντεο από την Γκούτα και δεν μπορεί να τα βγάλει από το μυαλό του. «Η χρήση χημικών όπλων στην Γκούτα είναι ένα ασυγχώρητο ηθικό αίσχος», τόνισε.

Ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχίζει ουσιαστικά να δικαιολογεί μια δυτική επέμβαση, υπενθυμίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχούσε πάντα για τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής. Η δυτική επέμβαση δεν είναι αναγκαία επειδή οι Σύροι αλληλοσκοτώνονται (στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί χαίρονται βλέποντας τη Χεζμπολάχ να πολεμά με την αλ-Κάιντα στη Συρία), αλλά επειδή η χρήση χημικών όπλων αποτελεί μείζονα παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όμως γι'αυτό πρέπει να πειστούν οι Αμερικανοί, που προς το παρόν είναι αντίθετοι σε μια επέμβαση: μόλις το 25% την υποστηρίζει ακόμη κι αν το καθεστώς προβαίνει σε χρήση χημικών όπλων, έναντι 46% που είναι αντίθετο.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν αμφιβολία πως πίσω από την πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα βρίσκονται οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Και προετοιμάζουν την αντίδρασή τους. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, συναντήθηκε με τους ομολόγους του στο Αμμάν και εξέτασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Όπως σημειώνει ο Κιμ Σενγκάπτα στην Independent, τον βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε επίθεση θα τον παίξουν αμερικανικοί πύραυλοι Τόμαχοκ, βομβαρδιστικά Β-2 και αεροσκάφη F-16. Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να πατήσουν δυτικές μπότες σε συριακό έδαφος (με πιθανή εξαίρεση τις ειδικές δυνάμεις). Το πιθανότερο σενάριο, έτσι, είναι μια σειρά «χειρουργικών» επιδρομών βραχείας διάρκειας. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο στρατηγός Ντέμπσι, «οι επιδρομές αυτές δεν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου, θα μας εμπλέξουν όμως μοιραία σε αυτόν».
Ο πιο προφανής στόχος είναι τα χημικά εργοστάσια του συριακού καθεστώτος. Τέτοιες εγκαταστάσεις πιστεύεται ότι υπάρχουν στη Δαμασκό, στο Ντιμαϊρ, στην Παλμίρα, στη Χομς, στη Μασιάτ, βορείως του Χαλεπίου και στη Λατάκια.
Μια αεροπορική εκστρατεία θα πρέπει πρώτα να εξουδετερώσει τις αμυντικές δυνατότητες του καθεστώτος. Μεγάλες αεροπορικές βάσεις υπάρχουν στη Δαμασκό, το Ντιμαϊρ και τη Χομς, ενώ βάσεις εκτόξευσης πυραύλων υπάρχουν στο Αλ Σάφρα και το Αλ Κιμπάρ.
Αλλοι πιθανοί στόχοι είναι η 155η Ταξιαρχία της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του συριακού στρατού, που διοικείται από τον αδελφό του Ασαντ και θεωρείται υπεύθυνη για τη χημική επίθεση στην Γκούτα, καθώς και μονάδες της Σάμπια, της πολιτοφυλακής των Αλεβιτών που έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων πέραν των προαναγγελθέντων στόχων. Δεδομένου όμως ότι οι στρατιωτικοί διοικητές είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να εμπλακούν στο συριακό χάος, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται σε αυτή την περίπτωση πιθανό.
ethnos.gr
27/8/13
--
-



3 comments :

  1. Arabische Liga macht Assad für Giftgasangriff verantwortlich...

    Der Rat der Liga geht von Völkermord durch das syrische Regime aus und fordert Konsequenzen. Die USA wollen möglicherweise noch diese Woche einen Militärschlag beginnen.

    Nach Einschätzung der Arabischen Liga ist die syrische Regierung für den mutmaßlichen Giftgasangriff nahe Damaskus verantwortlich. Das teilte der Staatenbund nach einem Treffen der Delegierten in Kairo mit.

    Der Rat der Liga verurteilte "dieses abscheuliche Verbrechen". Gleichzeitig forderte er die Mitglieder des UN-Sicherheitsrates auf, "ihre Differenzen beizulegen, damit eindeutige Maßnahmen ergriffen werden können, die den Menschenrechtsverletzungen und dem Völkermord durch das syrische Regime ein Ende setzen".

    Der Irak und Algerien meldeten allerdings "Bedenken" gegen die Erklärung an. Der Libanon enthielt sich bei der Abstimmung über das Dokument......http://www.zeit.de/politik/ausland/2013-08/arabische-liga-syrien-giftgas-usa-angriff
    27/8/13

    ReplyDelete
  2. Εμπλοκή των Βάσεων στη Συρία - Οι αντιδράσεις των κομμάτων...

    Λευκωσία: Τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζουν τις αναφορές για χρησιμοποίηση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, για επιθέσεις κατά της Συρίας.

    Η εφημερίδα Guardian, σε εκτενές δημοσίευμά της, αναφέρει ότι στη βάση Ακρωτηρίου, παρατηρείται συγκέντρωση αεροσκαφών. Το γεγονός αυτό, προσθέτει, αποδεικνύει ότι επίκειται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

    Αναφορές για χρησιμοποίηση των βάσεων στην Κύπρο, έγιναν χθες βράδυ και από τηλεοπτικά κανάλια της Βρετανίας.

    Η θέση του υποουργού Εξωτερικών

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο σε ενδεχόμενη επίθεση κατά της Συρίας.

    Σε πρωινές του δηλώσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση για πιθανή χρησιμοποίηση των βρετανικών βάσεων.

    Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με διάφορες χώρες και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να βρεθεί προ εκπλήξεως............. See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/159184/emploki-ton-vaseon-sti-syria-oi-antidraseis-ton-kommaton#sthash.4k2cOzvO.dpuf

    ReplyDelete
  3. Russia says strike on Syria won’t be made easy...

    Assad has a strong air defense system, Moscow officials claim; military intervention will have ‘catastrophic consequences’.

    “If the US army and NATO launch an operation against Syria, there won’t be an easy victory,” the news agency reported, quoting the military source, who claimed Syria has at least 10 air defense batteries as well as a Soviet and Russian-made arsenal that can combat incoming cruise missiles, unmanned aerial vehicles, and other projectiles.

    Russian Foreign Ministry spokesman Alexander Lukashevich called on the international community to heed international law and be prudent regarding the Syrian crisis....http://www.timesofisrael.com/russia-says-strike-on-syria-wont-be-easy/
    27/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin