Thursday, August 8, 2013

Πανηγύρια Τούρκων για τους βομβαρδισμούς του 1964. Η Κύπρος υφίσταται για πρώτη φορά τη φρικτή δοκιμασία του αεροπορικού βομβαρδισμού

Δημήτρης Κυπριανού

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στη Κύπρο.

Εκδηλώσεις "μνήμης για τους ήρωες" του θύλακα των Κοκκίνων πραγματοποιούν σήμερα οι τουρκοκύπριοι στον βορειοδυτικό θύλακα που διατηρούν στο νησί.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε άδεια για μαζική διέλευση τουρκοκυπρίων με λεωφορεία, αποσύροντας την απαίτηση για κατάθεση ονομαστικού καταλόγου και ελέγχου όσων θα διέλθουν από το οδόφραγμα.



Πολλοί τουρκοκύπριοι θα μεταβούν στο θύλακα διά θαλάσσης.

Το υπουργείο εξωτερικών της Κύπρου, επεσήμανε ότι αναμένει από τη τουρκοκυπριακή πλευρά να αποφύγει τη δημιουργία προσκομμάτων την 1η και 2α Σεπτεμβρίου όταν θα μεταβούν στην κατεχόμενη Μόρφου ελληνοκύπριοι για την εορτή του Αγίου Μάμαντος.

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στη Κύπρο προς υποστήριξη της ανταρσίας των τουρκοκυπρίων που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 1963 και είχε οδηγήσει στη μυστική μεταφορά μιας ελληνικής μεραρχίας στη Κύπρο, την οποία απέσυρε αργότερα η χούντα.

 http://www.protothema.gr
8/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ 2012:

2 comments :

  1. Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι σήμερα στα Κόκκινα μέσω των ελευθέρων περιοχών....

    Λευκωσία: Στα Κόκκινα μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη μεταβαίνουν σήμερα εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι για να παραστούν στους «εορτασμούς» που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόεδρου της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας Ανδρέα Καρού, από το οδόφραγμα του Λιμνίτη προς το θύλακα των Κοκκίνων περνούν από τις 07:30, 34 μικρά λεωφορεία, μεταφέροντας Τουρκοκύπριους ο αριθμός των οποίων αναμένεται να φθάσει τους 720 περίπου.

    Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Κώστας Μιχαηλίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να φθάσουν και μέσω θαλάσσης με πλοία στο κόλπο των Κοκκίνων μέσω Κερύνειας. Τα πλοία θα συνοδεύονται από μικρά σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

    Στους «εορτασμούς» αναμένεται να παραστεί και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στην περιοχή με ελικόπτερο.

    Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα τραγική, ιδιαίτερα είπε «όταν βλέπει κανείς λεωφορεία Τ/κ να πηγαίνουν στα Κόκκινα, περνώντας από την κατεχόμενη γη μας». Αυτές τις μέρες μας κατέληξε, η μνήμη μας στρέφεται πίσω στις καταστροφές που επέφεραν στην περιοχή της Τηλλυρίας το 1964, καίγοντας και καταστρέφοντας την.
    http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/156977/ekatontades-tourkokyprioi-simera-sta-kokkina-meso-ton-eleftheron-periochon#sthash.aJ9h3crP.dpuf
    8/8/13

    ReplyDelete
  2. Υποβαθμισμένο φέτος το τουρκικό πανηγύρι στα Κόκκινα...«Εορτασμοί» για την επέτειο βομβαρδισμών της Τηλλυρίας...

    Λευκωσία: Λιγότερος κόσμος από κάθε άλλη φορά και ακόμη λιγότερο ενδιαφέρον, συνιστούσαν σήμερα την εικόνα από τα φετινά πανηγύρια του κατοχικού καθεστώτος για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας το 1974. Λιγότεροι από 800 έποικοι και τουρκοκύπριοι διήλθαν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, διαμέσου του Κάτω Πύργου προς τον θύλακα των Κοκκίνων, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1600 και πλέον. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών της Δημοκρατίας, αισθητά λιγότεροι ήταν και οι θεατές των εκδηλώσεων που μεταφέρθηκαν στην περιοχή Τηλλυρίας δια θαλάσσης με ένα κρουαζιερόπλοιο και μικρότερα σκάφη συνοδείας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

    Οι έποικοι και Τουρκοκύπριοι πέρασαν μέχρι τις 9.00πμ από τον Λιμνίτη και τον Κάτω Πύργο προς τον θύλακα των Κοκκίνων, επιβαίνοντας σε 34 μικρά λεωφορεία. Τα λεωφορεία με αριθμούς κυκλοφορίας του ψευδοκράτους, πέρασαν χωρίς πολλές διατυπώσεις από το οδόφραγμα στην πλευρά του Λιμνίτη και συνοδευόμενα από τα Ηνωμένα Έθνη και την Κυπριακή Αστυνομία, διέσχισαν την κοινότητα Κάτω Πύργου και μπήκαν στα Κόκκινα, χωρίς κανένα απρόοπτο.

    Παράλληλα, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, οι επιβαίνοντες στα λεωφορεία πέρασαν εντελώς απαρατήρητοι και χωρίς να ασχοληθούν μαζί τους οι ντόπιοι. Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν ούτε στάσεις των λεωφορείων στην κεντρική πλατεία του Πύργου για συναπάντημα παλιών γνώριμων, ούτε και διαποροσωπικές επαφές μεταξύ ανθρώπων των δύο πλευρών.

    Στον θύλακα των Κοκκίνων προσγειώθηκαν λίγο μετά τις 9.00πμ και δύο ελικόπτερα του κατοχικού στρατού, τα οποία μετέφεραν για τους εορτασμούς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και την ηγεσία του στρατού στις κατεχόμενες περιοχές.

    Τα πανηγύρια των κατοχικών αρχών στα Κόκκινα ολοκληρώνονται το μεσημέρι και τα 34 μικρά λεωφορεία με τους επιβάτες τους αναμένεται να ακολουθήσουν το αντίθετο δρομολόγιο, εισερχόμενα στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του Λιμνίτη.

    Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Κώστας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε την ημέρα τραγική, ιδιαίτερα, κατά την έκφραση του, όταν βλέπει κανείς λεωφορεία να πηγαίνουν στα Κόκκινα, περνώντας από την κατεχόμενη γη μας.

    «Αυτές τις μέρες», κατέληξε, « η μνήμη μας στρέφεται πίσω στις καταστροφές που επέφεραν στην περιοχή της Τηλλυρίας το 1964 οι τούρκοι, καίγοντας και καταστρέφοντας την».

    Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου
    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/156977/ypovathmismeno-fetos-to-tourkiko-panigyri-sta-kokkina#sthash.2CPjEe6V.dpuf
    8/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin