Monday, July 8, 2013

Επιμένει ο Γκρούεφσκι για το ζήτημα της ονομασίας. Η Ελλάδα παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας του...

Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. ....

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας του προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Έχουμε εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ήδη από το 2009, η έναρξη όμως αναβάλλεται λόγω της παρεμπόδισης από το νότιο γείτονά μας. Απευθυνθήκαμε και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου κερδίσαμε.
 
 Είναι ένα Δικαστήριο που έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ και το οποίο αποφάνθηκε ότι έχουμε δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας, όμως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνιστά γι' αυτήν πλεονέκτημα. Έχει με το μέρος της τη δύναμη του βέτο. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε ένα διάλογο μαζί της, κάτι το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι έχουμε την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο επικεντρωμένη στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και σε διάλογο μαζί μας», δήλωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βίλνιους με τον ομόλογο του της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στην οποία τον προσκαλεί να αρχίσουν έναν εντατικό διάλογο σε επίπεδο πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή και υπουργών των κυβερνήσεων των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και με στόχο την επίλυση του ζητήματος της ονομασία το συντομότερο δυνατόν.

«Πέρασε περίπου μια εβδομάδα από τότε που έστειλα την επιστολή, όμως ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση. Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβω θετική απάντηση. Αν υπάρξει θετική απάντηση και αν ξεκινήσουμε εντατικό διάλογο ενδέχεται να υπάρξουν πιθανότητες να βρεθεί μια λύση, καθώς η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω του διαλόγου, ενώ αν δεν υπάρχει διάλογος δεν υπάρχει και λύση», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

 http://www.protothema.gr
8/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

 1. Груевски: Се надевам на позитивен одговор од Самарас, со дијалог можеме до решение...

  FYROM ги исполни критериумите за почеток на преговорите со ЕУ и за членство во НАТО, меѓународното право е на наша страна што е потрдено и од Судот во Хаг, но и покрај тоа Грција ја блокира FYROMската евроатлантска интеграција. Инициравме поинтензивен дијалог, испратив писмо до грчкиот премиер, се уште нема одговор, но се надевам дека ќе биде позитивен, истакна премиерот Никола Груевски по средбата во Вилнус со неговиот литвански колега Алгирдас Буткевичиус......http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=7D6DE7EAC8C1CC4AB4253487396406B2
  8/7/13

  ReplyDelete
 2. Сервер и Џозеф: Спорот за името е комплициран ...

  Во интервју за Гласот на Америка, аналитичарот Сервер вели дека во моментов не гледа решение за спорот со името

  Американските аналитичари Даниер Сервер и Едвард Џозеф сметаат дека спорот за името што ја попречува интеграцијата на FYROM во НАТО И ЕУ е комплициран за решавање и оти е тешко да се предвиди дали и како може да биде надминат. Во интервју за Гласот на Америка, Даниел Сервер од Катедрата за постдипломски меѓународни студии при Универзитетот „Џонс Хопкинс“ во Вашингтон, вели дека во моментов не гледа решение за спорот со името.....http://www.utrinski.com.FYR/default.asp?ItemID=04E8C2E51CCA194EAC76782DF601AFC8
  10/7/13

  ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin