Monday, July 15, 2013

Τα Βαρώσια μέρος μιας συνολικής λύσης, δηλώνει ο Ερτούγ . Δηλώνει και επαφές στην Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα, με "αρμοδίους" του ρωσικού ΥΠΕΞ

Λευκωσία: Τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης δήλωσε ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τ/κ πλευρά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερτούγ σε δηλώσεις στο «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων» ανέφερε ότι «εάν η ε/κ πλευρά θα κάνει προτάσεις, ο σωστός αποδέκτης είναι η τ/κ πλευρά και το σωστό μέρος, το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Φέροντας το θέμα των Βαρωσίων στην ημερήσια διάταξη, η ε/κ πλευρά δημιουργεί ατζέντα πρόσθεσε ο κ. Ερτούγ υποστηρίζοντας ότι το πραγματικό θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι οι προσπάθειες της ε/κ πλευράς να καθυστερήσει την προσέλευσή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Δεν πρέπει να εισέλθουμε σε αυτό το παιχνίδι».



Τα Βαρώσια, σημείωσε, είναι ένα σημαντικό τμήμα μιας συνολικής λύσης και χωρίς αντίκρισμα και ως μοναδικό μέτρο εμπιστοσύνης να δώσει τα Βαρώσια, είναι μια λάθος προσέγγιση για την Τουρκία.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο ότι θα δοθούν στρατιωτικές βάσεις, αεροπορικές και ναυτικές, στην Ρωσική Ομοσπονδία, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, είπε ότι την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόσχα και στις επαφές που είχε με αρμόδιους, του είπαν ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Ο κ. Ερτούγ είπε ότι οι επαφές του στην Μόσχα την περασμένη εβδομάδα ήταν με αρμοδίους του ρωσικού ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι και η ε/κ πλευρά πραγματοποιεί συχνά επαφές στην ρωσική πρωτεύουσα. Στόχος του, πρόσθεσε, ήταν να μεταφέρει τις απόψεις της τ/κ πλευράς για το Κυπριακό, όπως κάνει και η ε/κ πλευρά. Η κάθε χώρα, είπε εννοώντας το ψευδοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία, καθορίζει την πολιτική της ως προς το εθνικό της όφελος. Η δική τους πολιτική (της τ/κ πλευράς), ανέφερε, είναι ότι πρέπει να ληφθούν υπόψην οι διεθνείς ευαισθησίες, τα οφέλη της περιοχής και των μητέρων πατρίδων και την νοοτροπία του win – win στο νησί.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, ο κ. Ερτούγ ανέφερε ότι τότε θα ήθελε να ρωτήσει γιατί δεν έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προωθεί το θέμα των Βαρωσίων ως μια προϋπόθεση. «Περιμένουμε απάντηση σε αυτό. Δεν είναι προϋπόθεση να θες τα Βαρώσια χωρίς αντίκρισμα, χωρίς όρους, ως μια ένδειξη καλής χειρονομίας; Αυτοί που πρέπει να κάνουν μια πράξη καλής χειρονομίας είναι αυτοί».

Επανέλαβε δε ότι η τ/κ πλευρά είναι αυτή που έχει αποδεχθεί τα έγγραφα των ΗΕ και η ε/κ που έχει απορρίψει την λύση, είναι αυτή που πρέπει να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης.

Στο τέλος του  μηνός, συνέχισε, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έρθει στην Κύπρο και αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις για το πώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η τ/κ πλευρά, είπε, έχει ξεκάθαρη θέση σε αυτό, ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και είναι έτοιμη γι’ αυτό. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, με το αιτιολογικό των οικονομικών δυσκολιών, έχουν σπρώξει την ημερομηνία των συνομιλιών ακόμη παραπέρα και η τελευταία αναφορά κάνει λόγο για τέλος Σεπτεμβρίου, το οποίο μετά άλλαξε και έγινε αρχές Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι  οι δηλώσεις που γίνονται για το θέμα αυτό (από την ε/κ πλευρά) δημιουργούν αμφιβολίες (ως προς το πότε θα γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων).

Κατά τον Οσμάν Ερτούγ πονοκέφαλο προκαλεί και το θέμα με τον διορισμό συνομιλητή, υποδεικνύοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα το συζητήσει σύντομα. «Γίνονται αχρείαστοι καβγάδες για το αν θα είναι ειδικός αντιπρόσωπος ή διαπραγματευτής. Το πιο σημαντικό είναι το άτομο που θα διορισθεί, τι αρμοδιότητες θα του δοθούν, τι θα κάνει και ποιον θα εκπροσωπεί».

Την τ/κ πλευρά, συνέχισε, εκπροσωπεί ο «πρόεδρος». «Ενώ στην ε/κ πλευρά, λέγεται ότι ο συνομιλητής δεν θα είναι μόνο στον ηγέτη απέναντι υπόλογος, αλλά στο Εθνικό Συμβούλιο, στην επιτροπή που θα δημιουργηθεί από το Συμβούλιο και επιπλέον έναντι των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Αυτός είναι ένας πολύ μπερδεμένος μηχανισμός». Τόνισε δε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν πρέπει να αποκοπούν από την διαδικασία των συνομιλητών.

Ο κ. Ερτούγ αναφέρθηκε και στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λέγοντας ότι η έκθεση έχει δοθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο θα λάβει την απόφαση και γίνονται οι αξιολογήσεις όπως είπε, του σχεδίου απόφασης.

Τέλος είπε ότι η επέτειος της 15ης Ιουλίου 1974 υπενθυμίζει τις πραγματικότητες της ιστορίας, όπως ανέφερε, και ποιος και πώς έφερε την Κύπρο σε αυτή την κατάσταση.

Πηγή: philenews

15/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

------------

 

2 comments :

  1. Επιστολή τ/κ πρωτοβουλίας Αμμοχώστου στον Φούλε για επιστροφή των Βαρωσίων....

    Με επιστολή της στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε η πρωτοβουλία Αμμόχωστος στα κατεχόμενα, ζητεί την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, με βάση το άρθρο 550 του ΣΑ του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου είναι ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να γίνουν εκεί εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης από ξένους οργανισμούς.

    «Αυτό πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για την UNESCO να θέσει την πόλη στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα προωθήσει επίσης το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου στη διεθνή θαλάσσια αεροπλοΐα υπό την εποπτεία της ΕΕ, που θα πολλαπλασιάσει τις επιδόσεις στη μεταφορά φορτίων και θα επιτρέψει απεριόριστες επισκέψεις ξένων κρουαζιερόπλοιων και επιβατικών πλοίων στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Ονομάζουμε αυτό το σύνολο των ιδεών, πρόταση Βαρωσίων, λιμανιού της Αμμοχώστου και της εντός των τειχών πόλης».

    Στην επιστολή, που φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου Τύπου της πρωτοβουλίας, Μουσταφά Ονγκιούν, σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία Αμμόχωστος δημιουργήθηκε το 2010 στοχεύοντας στο να συμβάλλει στην διαδικασία ειρήνευσης στην Κύπρο και είναι πρωτοβουλία των πολιτών που πιστεύει έντονα ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι θεμελιώδη σε οποιαδήποτε περιεκτική λύση στην Κύπρο. Αναφέρει δε ότι οι ιδέες και δράσεις της πρωτοβουλίας τυγχάνουν πλατιάς στήριξης στην τ/κ κοινότητα, όπως και η συγκεκριμένη πρόταση......http://www.onlycy.com/359019-επιστολή-τκ-πρωτοβουλίας-αμμοχώστου
    15/7/13

    ReplyDelete
  2. Η Άγκυρα δεν θέλει ταχυδρόμους για Βαρώσια ...Ο Έρογλου λέγει ότι έχει διαβεβαιώσεις για μη ανάμιξη της Ε.Ε....

    Λευκωσία: Η τουρκική πλευρά δεν συζητά το θέμα της Αμμοχώστου, ούτε ακόμη κι εάν συνδεθεί με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε στις Βρυξέλλες ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός, σύμφωνα με πληροφορίες και για ένα ακόμη θέμα: Δεν επιθυμούμε, είπε, να μας παρακάμψουν στο Κυπριακό και να συζητούν οι Ελληνοκύπριοι απευθείας με την Άγκυρα. Αυτή τη θέση, όπως πληροφορούμαστε, τη μετέφερε στις Βρυξέλλες και αποστολή ψευδοβουλευτών, οι οποίοι ταξίδευσαν πρόσφατα μέχρι την έδρα της Ε.Ε.

    Ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ως γνωστόν συναντήθηκε προχθές το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, έθεσε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία αφορούν τόσο το Κυπριακό -ειδικά για την Αμμόχωστο- όσο και ζητήματα οικονομικής υφής, όπως το εμπόριο. Παρουσίασε δε και διάφορα παράπονα που συνδέονται με την εφαρμογή του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

    Στο θέμα της Αμμοχώστου, ο Έρογλου δήλωσε μετά την επιστροφή στα κατεχόμενα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα αναλάβει ρόλο «ταχυδρόμου» και να μεταφέρει την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο στην Άγκυρα. Τον διαβεβαίωσαν πως δεν προτίθενται να αναμιχθούν στο θέμα αυτό. Διαφορετική είναι η εντύπωση της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της Αμμοχώστου.

    Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο Έρογλου ισχυρίσθηκε πως λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς η εφαρμογή του αντιμετωπίζει προβλήματα. Ήγειρε και το θέμα της οικονομικής βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ την οποία σχεδιάζει η ΕΕ να διαθέσει ετησίως στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ζήτησε όπως οι αξιωματούχοι της Κομισιόν επιδείξουν «ευαισθησία»(!). Υποστήριξε ακόμη πως η χρησιμοποίηση των ελληνικών ονομάτων είναι λανθασμένη, προσθέτοντας πως στην Κύπρο «υπάρχουν δυο λαοί, με δυο ξεχωριστές γλώσσες».

    Ακόμη είπε ότι εξήγησε τη διαμαρτυρία της τ/κ πλευράς για την παρεμπόδιση, όπως ανέφερε, των τ/κ οχημάτων εμπορικής χρήσης στις ελεύθερες περιοχές και τις προωθούμενες αλλαγές, χωρίς τη συγκατάθεση της πλευράς του.

    Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέτρεψε σε δεσμευτικό όργανο το Εθνικό Συμβούλιο, γεγονός που θα κάνει δύσκολη έως αδύνατη μια συμφωνία στο Κυπριακό.

    Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/155410/i-agkyra-den-thelei-tachydromous-gia-varosia#sthash.pmu4aCaU.dpuf
    26/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin