Thursday, July 4, 2013

Μάλτα: Καλεί την ΕΕ να την συνδράμει μετά την άφιξη εκατοντάδων μεταναστών. Η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στη Βαλέτα.

Να αναλάβει τις ευθύνες της για το ζήτημα της μετανάστευσης καλεί η Μάλτα την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη διάσωση από σκάφη του λιμενικού 291 προσφύγων σε πλοιάριο που προερχόταν από τη Λιβύη. Η Βαλέτα ζητά ευρωπαϊκή συνδρομή και διαμηνύει πως το βάρος της μετανάστευσης προς την ΕΕ δεν μπορεί να πέσει στο μικρότερο κράτος-μέλος της.
Ανάμεσα στους διασωθέντες μετανάστες, 243 άνδρες και 48 γυναίκες, τουλάχιστον δύο έφεραν τραύματα από σφαίρες, ενώ αρκετοί είχαν σχεδόν χάσει τις αισθήσεις τους επάνω στο πλοιάριο που έπλεε ακυβέρνητο.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, τονίζοντας πως η Ένωση πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στη Βαλέτα.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της μαλτέζικης εφημερίδας Independent, ο Μάσκατ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δείξουν στη Μάλτα την ίδια αλληλεγγύη που έδειξε εκείνη σε εκείνους όταν λάμβαναν πακέτο διασώσεων τα τελευταία έτη.

«Πείτε μας σκληρούς, πείτε μας άκαρδους, αλλά δεν είμαστε το εύκολο θύμα» φέρεται να δήλωσε -χωρίς να διασαφηνίζει σε τι είδους βοήθειας προσβλέπει.

Σύμφωνα με τα ίδιες πληροφορίες, που αναδημοσιεύει το BBC, ο πρωθυπουργός της Μάλτας ανέφερε πως ενώ η χώρα του θα πάρξει το ανθρωπιστικό καθήκον της έναντι των μεταναστών, δεν θα αφήσει τις πόρτες τις διάπλατα ανοιχτές «καλωσορίζοντας σκάφη από τη Λιβύη και αλλού σαν μην συμβαίνει τίποτα».

Επτά μετανάστες αεροδιακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στην ακτή με σκάφη του λιμενικού.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Μάλτας εκτιμά πως πολλοί εκ των επιβαινόντων κατάγονται από την Ερυθραία.


  • Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η ιταλική ακτοφυλακή σταμάτησε ένα σκάφος με τουλάχιστον 80 μετανάστες στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα, όπου φθάνουν κατά χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική επιζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.

Την προσεχή Δευτέρα στη νότια ιταλική νήσο θα βρεθεί ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος για να χοροστατήσει σε λειτουργία στη μνήμη των προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

 http://www.tovima.gr
4/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

-----------------

 

ΟΗΕ: «Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα»

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin